Analiză Wall Street Journal: Kovesi, cruciatul anticorupţie care agită România

Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA este un “cruciat anticorupţie care agită România”, scrie Wall Street Journal, care prezintă o analiză a situaţiei din România.
Filip Stan
13 feb. 2017, 06:47
Analiză Wall Street Journal: Kovesi, cruciatul anticorupţie care agită România

În urmă cu nu foarte mult timp, procurorii anticorupţie din România se ocupau rareori de suspecţi de corupţie cu funcţie mai importantă decât un profesor sau un poliţist dintr-un orăşel mic, scrie publicaţia, notând că mita era, de regulă, un porc, un miel sau un curcan.

În aceste zile, Direcţia Naţională Anticorupţie anchetează circa 2.100 de cazuri de abuz în serviciu, multe dintre ele împotriva unor politicieni importanţi. Senatori, parlamentari şi miniştri au fost judecaţi, iar prejudiciul din cazurile anchetate a fost de un miliard de euro. Denunţători au început să apară zilnic la DNA.

“Lucrurile sunt complet diferite”, a declarat procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, fostă campioană de baschet, care a devenit o figură populară pentru rolul său în lupta anticorupţie.

Citeşte şi: Traian Băsescu: Lazăr şi Kovesi mint, dar Grindeanu trebuie să plece

Rezistenţa întâmpinată de Kovesi din partea Guvernului a dus la cele mai ample proteste de la căderea comunismului. Manifestaţiile împotriva corupţiei au avut loc în fiecare seară începând din 31 ianuarie, iar de săptămâna trecută s-au confruntat cu contrademonstraţii împotriva DNA, transmite News.ro.

România a aderat la UE în 2007, ceea ce a deschis fosta ţară comunistă. Milioane de tineri au început să studieze, lucreze şi călătorească în Europa de Vest şi s-au întors în ţară cu aşteptări mai mari din partea Guvernului, scrie WSJ.

Pentru a îndeplini aceste cereri, fondurile şi monitorizarea UE au consolidat autoritatea anticorupţie. Însă aceste măsuri au intrat în conflict cu generaţie mai bătrână, care îşi aminteşte cu nostalgie de regimul totalitar.

În centrul diferendului se află DNA şi lidera sa – Kovesi, în vârstă de 43 de ani, fiica unui procuror dintr-un oraş mic.

Kovesi a crescut văzând birocraţii comunişti interferând cu investigaţiile tatălui ei. “Un şef îi putea spune unui procuror ce soluţie să ordone într-un caz”, povesteşte ea.

De când a preluat conducerea DNA, în 2013, a trimis peste 3.000 de oameni la închisoare. În orice moment, mulţi dintre procurorii ei se pot ocupa de 100 sau mai multe cazuri. Carele de televiziune parchează în faţa sediului Direcţiei pentru a surprinde politicienii care intră în clădire.

Numărul de dosare au transformat-o într-o celebritate, adorată şi urâtă în acelaşi timp.

Tinerii educaţi care au ieşit în stradă în capitală o iau în calcul pentru preşedinţie, scrie Wall Street Jorunal. „Este ca un simbol pentru noi (…) aproape de persoana ideală”, spune psihologul Adriana Bălan. “Am pus-o pe un piedestal foarte înalt”, adaugă ea.

Cu toate acestea, mulţi dintre manifestanţi spun că nu mai pot vorbi despre Kovesi cu părinţii şi rudele lor de la ţară fără a se certa.

În fiecare seară, câteva sute de manifestanţi, de obicei mai în vârstă, cu studii medii, au ieşt în faţa Palaului Cotroceni pentru a-şi exprima opoziţia faţă de şefa DNA şi de susţinătorii ei.

Mulţi cred că este un instrument al globaliştilor care încearcă să slăbească România şi să îi fure petrolul. Este un punct de vedere prezentat de posturile de televiziune conservatoare din ţară, scrie publicaţia.

“Această campanie anticorupţie este condusă de un personaj obscur, ocult, iar numele său este Kovesi”, spune o manifestantă de 51 de ani, Mihaela Mincu. “Interese străine o folosesc pentru a diviza şi cuceri România”, adaugă ea.

Partidul Social-Democat, aflat la guvernare, spune că lupta anticorupţie a devenit prea zeloasă. Mulţi din Parlament simt că drama politică privind mita a eclipsat sarcina de a scoate România din sărăcie.

“Avem talk-show-uri în fiecare zi, timp de multe ore, discutând despre anticorupţie”, a spus Petre Florin Manole, parlamentar PSD, citat de WSJ. “Este singurul subiect în societatea noastră acum”, adaugă el.

Pentru unii, consolidarea unei agenţii de investigaţii aminteşte de perioada comunistă. Decenii de dictatură au făcut ca românii mai în vârstă să nu mai aibă încredere în stat.

„Când trăieşti într-un stat totalitar, lucrul corect de făcut este să păcăleşti acel stat. O generaţie mai în vârstă simte acest lucru”, explică jurnalista Alexandra Olivotto.

România a scăpat de comunism când Kovesi a intrat la drept. A început prin oferirea de mai mare independenţă procurorilor, de mai multe fonduri şi de un mandat extins – o condiţie pentru aderarea la UE.

Până în 2010, DNA a început să doboare politicieni importanţi. Publicul a început să denunţe fapte de corupţie. “A fost ca un bulgăre”, explică purtătoarea de cuvânt a DNA, Livia Săplăcan. “Exista această încredere, iar cu această încredere, oamenii au început să ne spună lucruri”, a adăugat ea.

În această perioadă, românii consideră DNA una dintre puţinele agenţii guvernamentale în care au încredere – mai mult decât în Biserică, potrivit unui sondaj recent făcut de Inscop Research.

„Mentalitatea şi vigilenţa oamenilo s-a schimbat”, a explicat Kovesi. “Când vezi rezultate, încrederea în instituţii creşte”, a adăugat ea pentru publicaţie.

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
”Credeam că va fi pentru tot restul vieții”. Alina Sorescu, confesiuni emoționante despre căsătoria cu Alexandru Ciucu
Bzi.ro
Ce a putut să facă Andreea Bălan în traficul nebun din București! Vedeta şi-a desfăcut picioarele şi…
Fanatik.ro
De cele restaurantele Burger King și McDonald’s sunt deseori apropiate unul de celălalt în mall-uri. Situația nu este una întâmplătoare
Capital.ro
România a pierdut o imensitate. A fost legenda țării. Era iubită de regi și președinți
Playtech.ro
Localitatea din România invadată de animale periculoase. Oamenilor le e teamă să iasă din case: „Am filmat azi una în curte”
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Mesajul ferm al ministrului Daniel David pentru diaspora care amenință că vine să-și ia țara înapoi
wowbiz.ro
„Vai și amar de voi, sunteți niște terminate” Culiță Sterp TUNĂ ȘI FULGERĂ, după ce soția lui a fost criticată în urma imaginilor de la botez. Ce mesaj ȘOCANT a transmis
Spynews
Trei zodii protejate de divinitate. Totul va merge în viața lor așa cum își doresc
Spynews
Adriana Bahmuțeanu, în proces cu fiul ei cel mare! Vedeta s-a prezentat în instanță fără avocat : ”Nu am apărător, o să văd ce fac”
Evz.ro
Desert delicios, cu vanilie și biscuiți. Prăjitura nu se coace
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
kanald.ro
Cine este Daniela, românca de 48 de ani, găsită moartă în propria casă, în Italia. Ce spun autoritățile italiene despre decesul ei
Cancan.ro
Călin Georgescu, prima REACȚIE după ce George Simion a pierdut alegerile prezidențiale 2025: 'Mă rog pentru Nicușor Dan'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Interdicție istorică pentru șoferii pensionari! Se impune limită pentru cei de peste 68 de ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Ce a postat Mădălina Ghenea în ziua în care noua iubită a milionarului Grigor Dimitrov, fostul partener al româncei, a scris că adoră „fiecare centimetru” din el
stirilekanald.ro
Mămica a doi copii, răpită din fața casei și abandonată într-o mașină în flăcări. Mesajele cumplite pe care le-a primit soțul de la răpitori
Prima decizie luată de președintele Nicușor Dan. Românii s-au enervat
MediaFlux
Telefoanele mobile interzise începând cu 20 iunie 2025. Reglementările UE vizează și România
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Plantele care te ajuta să dormi mai bine. Se găsesc foarte ușor și le poți pune în dormitor