Analiză Wall Street Journal: Kovesi, cruciatul anticorupţie care agită România

Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA este un “cruciat anticorupţie care agită România”, scrie Wall Street Journal, care prezintă o analiză a situaţiei din România.
Filip Stan
13 feb. 2017, 06:47
Analiză Wall Street Journal: Kovesi, cruciatul anticorupţie care agită România

În urmă cu nu foarte mult timp, procurorii anticorupţie din România se ocupau rareori de suspecţi de corupţie cu funcţie mai importantă decât un profesor sau un poliţist dintr-un orăşel mic, scrie publicaţia, notând că mita era, de regulă, un porc, un miel sau un curcan.

În aceste zile, Direcţia Naţională Anticorupţie anchetează circa 2.100 de cazuri de abuz în serviciu, multe dintre ele împotriva unor politicieni importanţi. Senatori, parlamentari şi miniştri au fost judecaţi, iar prejudiciul din cazurile anchetate a fost de un miliard de euro. Denunţători au început să apară zilnic la DNA.

“Lucrurile sunt complet diferite”, a declarat procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, fostă campioană de baschet, care a devenit o figură populară pentru rolul său în lupta anticorupţie.

Citeşte şi: Traian Băsescu: Lazăr şi Kovesi mint, dar Grindeanu trebuie să plece

Rezistenţa întâmpinată de Kovesi din partea Guvernului a dus la cele mai ample proteste de la căderea comunismului. Manifestaţiile împotriva corupţiei au avut loc în fiecare seară începând din 31 ianuarie, iar de săptămâna trecută s-au confruntat cu contrademonstraţii împotriva DNA, transmite News.ro.

România a aderat la UE în 2007, ceea ce a deschis fosta ţară comunistă. Milioane de tineri au început să studieze, lucreze şi călătorească în Europa de Vest şi s-au întors în ţară cu aşteptări mai mari din partea Guvernului, scrie WSJ.

Pentru a îndeplini aceste cereri, fondurile şi monitorizarea UE au consolidat autoritatea anticorupţie. Însă aceste măsuri au intrat în conflict cu generaţie mai bătrână, care îşi aminteşte cu nostalgie de regimul totalitar.

În centrul diferendului se află DNA şi lidera sa – Kovesi, în vârstă de 43 de ani, fiica unui procuror dintr-un oraş mic.

Kovesi a crescut văzând birocraţii comunişti interferând cu investigaţiile tatălui ei. “Un şef îi putea spune unui procuror ce soluţie să ordone într-un caz”, povesteşte ea.

De când a preluat conducerea DNA, în 2013, a trimis peste 3.000 de oameni la închisoare. În orice moment, mulţi dintre procurorii ei se pot ocupa de 100 sau mai multe cazuri. Carele de televiziune parchează în faţa sediului Direcţiei pentru a surprinde politicienii care intră în clădire.

Numărul de dosare au transformat-o într-o celebritate, adorată şi urâtă în acelaşi timp.

Tinerii educaţi care au ieşit în stradă în capitală o iau în calcul pentru preşedinţie, scrie Wall Street Jorunal. „Este ca un simbol pentru noi (…) aproape de persoana ideală”, spune psihologul Adriana Bălan. “Am pus-o pe un piedestal foarte înalt”, adaugă ea.

Cu toate acestea, mulţi dintre manifestanţi spun că nu mai pot vorbi despre Kovesi cu părinţii şi rudele lor de la ţară fără a se certa.

În fiecare seară, câteva sute de manifestanţi, de obicei mai în vârstă, cu studii medii, au ieşt în faţa Palaului Cotroceni pentru a-şi exprima opoziţia faţă de şefa DNA şi de susţinătorii ei.

Mulţi cred că este un instrument al globaliştilor care încearcă să slăbească România şi să îi fure petrolul. Este un punct de vedere prezentat de posturile de televiziune conservatoare din ţară, scrie publicaţia.

“Această campanie anticorupţie este condusă de un personaj obscur, ocult, iar numele său este Kovesi”, spune o manifestantă de 51 de ani, Mihaela Mincu. “Interese străine o folosesc pentru a diviza şi cuceri România”, adaugă ea.

Partidul Social-Democat, aflat la guvernare, spune că lupta anticorupţie a devenit prea zeloasă. Mulţi din Parlament simt că drama politică privind mita a eclipsat sarcina de a scoate România din sărăcie.

“Avem talk-show-uri în fiecare zi, timp de multe ore, discutând despre anticorupţie”, a spus Petre Florin Manole, parlamentar PSD, citat de WSJ. “Este singurul subiect în societatea noastră acum”, adaugă el.

Pentru unii, consolidarea unei agenţii de investigaţii aminteşte de perioada comunistă. Decenii de dictatură au făcut ca românii mai în vârstă să nu mai aibă încredere în stat.

„Când trăieşti într-un stat totalitar, lucrul corect de făcut este să păcăleşti acel stat. O generaţie mai în vârstă simte acest lucru”, explică jurnalista Alexandra Olivotto.

România a scăpat de comunism când Kovesi a intrat la drept. A început prin oferirea de mai mare independenţă procurorilor, de mai multe fonduri şi de un mandat extins – o condiţie pentru aderarea la UE.

Până în 2010, DNA a început să doboare politicieni importanţi. Publicul a început să denunţe fapte de corupţie. “A fost ca un bulgăre”, explică purtătoarea de cuvânt a DNA, Livia Săplăcan. “Exista această încredere, iar cu această încredere, oamenii au început să ne spună lucruri”, a adăugat ea.

În această perioadă, românii consideră DNA una dintre puţinele agenţii guvernamentale în care au încredere – mai mult decât în Biserică, potrivit unui sondaj recent făcut de Inscop Research.

„Mentalitatea şi vigilenţa oamenilo s-a schimbat”, a explicat Kovesi. “Când vezi rezultate, încrederea în instituţii creşte”, a adăugat ea pentru publicaţie.

DailyBusiness
Senatul a dat undă verde. Medicamentele care DEVIN droguri periculoase
Spynews
10 sfaturi pentru părinți pentru a crește un copil inteligent. De ce este bine să le citești povești celor mici
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Când se ia glicemia, de fapt. Momentul ideal când poți să o măsuri pentru a obține valoarea corectă
Capital.ro
Vedeta Pro TV, paralizată după ce a mâncat brânză. Era contaminată cu o bacterie rară (VIDEO)
Playtech.ro
Ramona Olaru se mută într-un apartament de 300.000 de euro. A investit o avere în noua locuință
DailyBusiness
Programul Family Start oferă cel mai avantajos credit de pe piață
Adevarul
Autostrada cu tuneluri, de zece ori mai scumpă decât ar fi fost în anii 2000. Urșii nevăzuți, „vinovați” de soarta autostrăzii
wowbiz.ro
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora
Spynews
Ce pensie are Saveta Bogdan! Artista de muzică populară încasează puțin peste veniturile medii din România: ”Cu ce mai cânt, mă descurc”
Spynews
Un fotbalist a murit pe teren, după ce a fost lovit de un fulger! Alți cinci jucători au fost grav răniți. Tragedia a fost filmată | VIDEO
Evz.ro
Oana Zăvoranu, la DIICOT! De ce a ajuns în fața procurorilor
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care a provocat tragedia de la 2 Mai
Cancan.ro
A aflat că soția îl înșală, chiar în timpul filmărilor Asia Express: `Vreau să divorțez`
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
StirileBZI
Pensiile cresc cu 1.300 de lei! Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau cunoscute în Târgu Mureș
substantial.ro
Grevă de opt ore pe căile ferate din Italia după un atac asupra unui controlor
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! Cine va fi PREȘEDINTE! RĂSTURNARE TOTALĂ în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
Puterea.ro
Mugur Isărescu este mai ,,sărac” cu un milion de lei, dar așteaptă câștigurile din dobânzi