Cazul decontărilor ilegale: ANALIZE FICTIVE, pe numele a 800 de persoane. 16 medici, URMĂRIŢI PENAL

Medicii anchetaţi în cazul decontărilor de peste 500.000 de euro sunt acuzaţi că au emis aproximativ 14.000 de buletine de analize fictive pe numele a circa 800 de persoane, din valoarea cărora îşi opreau 10%, în baza înţelegerii cu angajaţii a două laboratoare. Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dispus începerea urmăririi penale faţă de 42 de persoane implicate în acest caz. Printre acestea se numără şi 16 medici de familie şi specialişti.
Romania TV
29 mart. 2013, 13:02
Cazul decontărilor ilegale: ANALIZE FICTIVE, pe numele a 800 de persoane. 16 medici, URMĂRIŢI PENAL

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au hotărât începerea urmăririi penale faţă de 42 de persoane, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals, luare de mită şi dare mită, în cazul deturnărilor ilegale.

Un număr de 16 medici de familie şi specialişti, dar şi administratori şi angajaţi de la două laboratoare, se numără printre cele 42 de persoane urmărite penal, potrivit anchetatorilor.

„Activitatea infracţională a constat, în principal, în fraudarea de către mai mulţi medici şi angajaţi ai unor laboratoare de analize medicale a bugetului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate prin decontarea unor analize medicale care nu au fost efectuate în realitate, cauzându-se un prejudiciu de peste 500.000 de euro”, se arată într-un comunicat al Parchetului.

Conform anchetatorilor, angajaţii a două laboratoare, direct sau prin intermediari, stabileau legături cu diferiţi medici – specialişti sau de familie – în baza cărora doctorii emiteau în mod constant bilete de trimitere pentru analize medicale compensate pe numele unor pacienţi care nu fuseseră consultaţi sau deşi au fost consultaţi, nu li s-a recomadat efectuarea unor analize medicale.

În acest mod, reprezentanţii celor două laboratoare au trimis spre decontare, la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, aproximativ 14.000 de bilete, fiecare medic încasând 10% din valoarea analizelor recomandate, afirmă anchetatorii.

CITEŞTE ŞI: Percheziţii la medici acuzaţi de DECONTĂRI ILEGALE. Cardiolog de la Elias, ridicat de la o pensiune

Procurorii mai spun că nu toate analizele au fost realizate în mod fictiv. Astfel, susţin anchetatorii, cele două laboratoare efectuau şi în mod real analize, însă foloseau reactivi vechi sau chiar expiraţi, iar rezultatele se stabileau mai mult prin deducţie decât în baza unor temeiuri ştiinţifice. Oricum, precizează reprezentanţiii Parchetului, aparatura laboratoarelor, în ipoteza în care ar fi fost permanent funcţională, nu ar fi putut procesa analizele decontate, atât cantitativ, cât şi calitativ. În acest sens, ar fi existat şi cazuri în care au fost pierdute probele biologice ale pacienţilor, situaţie în care angajaţii treceau în buletinele de analiză rezultate fictive.

Potrivit procurorului Bogdan Staicu, au fost deja audiate în jur de 800 dintre persoanele pe numele cărora s-au emis trimiteri la analize. Procurorul a explicat că trimiterile erau completate, în general, pentru analize de sânge „obişnuite, de rutină, pe care le fac cele mai multe persoane”, dar şi despre unele ecografii.

Totodată, anchetatorii au descoperit că pentru analizele care chiar se efectuau în cele două laboratoare se foloseau reactivi vechi şi chiar expiraţi, ceea ce ducea la obţinerea unor rezultate viciate. În anumite cazuri, probele biologice recoltate de la pacienţi erau pierdute, situaţie în care în buletinele de analiză se treceau rezultate fictive.

CITEŞTE ŞI: Raed Arafat, despre decontările ilegale: Vulnerabilitatea sistemului permite astfel de fraude

Activitatea medicilor şi a angajaţilor de la cele două laboratoare a fost monitorizată mai bine de şase luni, iar în 2012, în acelaşi dosar, au fost efectuate percheziţii şi la laboratoarele unde erau procesate analizele.

Spynews
Mireasa - Capriciile iubirii. Situația Ramonei, motiv de discuție în casa băieților. A recunoscut că are un copil. Ce părere are Ionuț despre ea
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Cele 6 zodii care vor avea cea mai bună toamnă din viața lor. Belșug și opulență în viitorul lor
Capital.ro
Se confiscă banii românilor. Trebuie să declari și să plătești la stat: „Efectul va fi vizibil”
Playtech.ro
Mirela Vaida, apariție de INFARCT! S-a pozat DEZBRĂCATĂ, a lăsat la vedere…
DailyBusiness
Veste minunată pentru români! SCAD ratele la creditele bancare
Adevarul
Bombardiere nucleare rusești și chineze ar fi încercuit coasta americană din Alaska. SUA și Canada au mobilizat mai multe avioane de vânătoare
Spynews
Sărbătoare mare în familia unui fost cuplu de la Insula Iubirii! Fetița lor, Emma a împlinit doi ani
Spynews
Arestări masive într-o grupare acuzată de legături cu frații Tate! Cum au ajuns mafioții italieni să invadeze țara noastră cu camioane pline de droguri
Evz.ro
Viață mai ușoară pentru toți românii. Ce se întâmplă cu actele esențiale
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
După Roxana Dobre, şi sora lui Salam a păţit-o GRAV! S-a ajuns la păruială şi înjurături
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
David Popovici, medalie de bronz în proba de 100 m liber la Jocurile Olimpice de la Paris
Capital.ro
Devine interzis în România. S-a dat ordin în toate țările UE de la 1 ianuarie 2025
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
FCSB învinge Maccabi Tel Aviv și asigură o sumă importantă de la UEFA
MediaFlux
BANI EUROPENI pentru persoanele cu venituri mici. Cine poate lua
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?