Analize pe care orice femeie trebuie să le facă înainte de a rămâne însărcinată

Rolul de mamă nu este deloc o joacă de copii. Femeile care se pregătesc de acest pas important trebuie să se asigure, întâi de toate, că sunt perfect sănătoase. Din acest motiv, medicii le recomandă o serie de analize pe care este obligatoriu să le facă înainte de a rămâne însărcinate.
Romania TV
28 nov. 2012, 06:08
Analize pe care orice femeie trebuie să le facă înainte de a rămâne însărcinată

În primul rând, femeilee trebuie să facă un consult de specialitate, unde se va face examenul clinic şi o ecografie transvaginală. Urmează apoi o serie de analize, pe care medicii le recomandă celor care vor să rămână însărcinate.

„Analizele uzuale care se fac sunt hemoleucograma, grup sanguin şi Rh (ambii parteneri), coagulograma, sumarul de urină, urocultura. De asemena, se fac teste pentru depistarea infecţiilor precum: sifilis (VDRL), HIV, Hepatita B, Hepatita C, Toxoplasma, Chlamydia, Citomegalovirus şi Rubeola. Obligatoriu se face examenul de secreţie vaginală, cultura col şi examenul citologic cervico-vaginala Babeş Papanicolau”, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET medicul ginecolog Andreea Ruxandra Albu.

CITEŞTE ŞI: Cea mai răspândită boală cu transmitere sexuală. Vezi cum o depistezi şi la ce riscuri te expui

Cu ajutorul hemoleucograma se pot descoperi niveluri scăzute ale hemoglobinei, care se corelează cu prezenţa anemiei. Este foarte important să se stabilească tipul anemiei şi originea acesteia.

Numarul crescut de leucocite se corelează frecvent cu prezenţa infecţiilor şi a stărilor inflamatorii. Este indicat să fie tratate înainte de sarcină, mai ales că infecţiile pot induce numeroase complicaţii în timpul sarcinii.

Trombocitele au rol important în coagulare, iar scăderea numărului acestora evidenţiază tendinţa la sângerare, iar creşterea lor se asociază cu stările de hipercoagulabilitate.

Determinarea grupului sanguin şi Rh este importantă pentru depistarea incompatibilitatilor de tip ABO (sunt foarte rare şi rar produc izoimunizare) şi Rh. În caz de incompatibilitate de tip Rh, atunci când mama are Rh negativ şi tatăl are Rh pozitiv, pot apare complicaţii care pot conduce la pierderea sarcinii.

Pe baza sumarului de urină se evaluează balanţa hidroelectrolitică. Se pot identifica infecţii ale tractului urinar şi disfuncţii renale/hepatice sau ale metabolismului glucidic.

Teste pentru Toxoplasma, Chlamydia, Citomegalovirus şi rubeola. Se dozează atât imunoglobulinele G (IgG), cât şi imunoglobulinele M (IgM). Prezenţa de IgG semnifică infecţie veche, de obicei vindecată şi prezenţa de anticorpi, iar IgM indică o infecţie activă care necesită tratament.

Determinarea antigenelor virale pentru virusurile hepatitice B si C. Depistarea unei astfel de infecţii impune precauţii în timpul sarcinii si tratament pentru copil în primele ore de la naştere.

Sifilisul este o boală cu transmitere sexuală şi este periculoasă atât pentru părinţi, cât şi pentru făt. Netratată, ea poate determina malformaţii congenitale grave asociate cu retard mental sever la nou-născut. Diagnosticul serologic al sifilisului este uşor de realizat, la fel ca şi tratamentul afecţiunii care constă în administrarea de antibiotice.

Având în vedere creşterea numărului de cazuri cu infecţie HIV în ţara noastră, se recomandă testarea prenatală a tuturor femeilor care îşi doresc un copil. Virusul imunodeficienţei umane poate fi transmis de la mama infectată la făt. Femeile însărcinate, infectate cu HIV, pot primi tratament antiviral pe parcursul sarcinii, limitând astfel transmiterea virusului la făt. Nou-născutul va primi tratament şi după naştere, pentru o perioadă de câteva luni, mai ales că infecţia nu poate fi evidenţiată în primele săptămâni după naştere. De asemenea, nu este recomandată alăptarea copiilor ai căror mame sunt infectate cu HIV.

Testul Babeş-Papanicolau este important pentru depistarea unor eventuale displazii cervicale sau cancer la colul uterin.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Cât de des ar trebui să mănânci pepene roșu. Sunt persoane care nu trebuie să consume zilnic
Capital.ro
Mașinile interzise în România. Ordin clar. Se aplică de azi, 17 iulie, ora 11:00
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Unt de casă. Rețeta cu două îngrediente
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
De necrezut! Cât costă un șnițel de pui cu piure de cartofi, la 'împinge tava' în Eforie Nord
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Obligatoriu pentru mașinile mai vechi de 12 ani din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Curtea Supremă a amânat execuția unui deținut din Texas cu 20 de minute înainte de injecția letală
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'