ANALIZE pe care trebuie să le faci în fiecare an, chiar dacă eşti sănătos

Toţi ne dorim să fim sănătoşi cât mai mult timp, iar pentru asta este nevoie să ne facem anumite investigaţii în fiecare an.
Iulian Tudor
03 aug. 2015, 08:15
ANALIZE pe care trebuie să le faci în fiecare an, chiar dacă eşti sănătos

1. Hemoleucograma completa. Poate semnala multiple boli, cum ar fi anemiile, leucemiile, inflamatiile sau starile de deshidratare. Ofera informatii despre numarul elementelor sanguine (globule rosii si albe, trombocite), dimensiunea lor, cantitatea de hemoglobina (normal: 11-15 mg/dl).

Formula leucocitara evidentiaza procentul in care se gasesc in sange diferitele tipuri de leucocite (neutrofile, bazofile, eozinofile, limfocite si monocite). Prin testarea vitezei de sedimentare a hematiilor (VSH), se pot urmari bolile inflamatorii acute sau cronice, precum si alte boli. Valorile difera in functie de varsta si de sex.

Tot prin analiza sangelui este urmarita functia de coagulare. Aceasta este evaluata cu ajutorul timpului Quick (timpul de protrombina) sau prin intermediul INR-ului, care deriva din timpul de protrombina. Aceste teste sunt extrem de utile in monitorizarea tratamentelor cu anticoagulante, scrie bzi.ro.

2. Analiza mineralelor din sange. Cea mai importanta este calciul. Calciul ionic seric circula in sange nelegat de proteine si reprezinta fractiunea activa din punct de vedere fiziologic. Dozarea lui este mai importanta decat cea a calciului total seric.

Citeşte şi SĂNĂTATEA TA: Analize pe care toate femeile ar trebui să le facă

3. Glicemia ne ajuta sa depistam diabetul. Fiecare persoana trebuie sa urmareasca nivelul de zahar din sange, iar pentru aceasta trebuie sa aiba grija sa nu manance inainte de recoltarea sangelui, tocmai pentru a nu vicia rezultatul acestei analize. Dupa un repaus alimentar de minimum 12 ore, valorile normale se situeaza intre 70 si 100 mg/dl. Diagnosticul de diabet se pune daca la verificari repetate, pe nemancate, valorile depasesc limita superioara.

4. Metabolismul grasimilor. Se analizeaza valorile colesterolului, responsabil de aparitia bolilor cardiovasculare prin formarea placilor de aterom pe peretii vaselor de sange. Exista doua tipuri de colesterol, cel „bun” (high density lipoproteins, HDL), cu valori normale peste 45 mg/dl, si cel „rau” (low density lipoproteins, LDL), cu valori normale sub 130 mg/dl).

De asemenea, se urmaresc valorile trigliceridelor. Cresterile acestora se coreleaza cu obezitatea abdominala si pot duce la boli cardiace si la accident vascular cerebral.

5. Functia hepatica. Este evidentia­ta prin dozarea alanin-aminotransferazei (ALT sau ALAT) si aspartat-aminotransferazei (AST sau ASAT). Nivelul lor creste in procesele de distrugere hepatica, asa cum se intampla in infectii (hepatite), dar si in alte boli ale ficatului.

6. Functia renala. Atunci cand rinichii nu functioneaza cum trebuie, in sange se vor acumula excesiv niste substante-indicatori: ureea, acidul uric si creatinina.

Citeşte şi Analize pe care trebuie să le facă regulat orice bărbat

DailyBusiness
Cine este Călin Georgescu, candidatul de pe TikTok. Care sunt acuzațiile grave împotriva lui
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Răsturnare de situaţie la numărarea voturilor românilor din străinătate
Capital.ro
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Playtech.ro
Călin Georgescu, TikTok, ratarea bulelor și, mai ales, a...
DailyBusiness
Cutremur în politică! EXIT-POLL la alegerile prezidențiale 2024. Ciolacu și Lasconi, pe primele locuri
Adevarul
Ucrainenii au lovit un sistem avansat de apărare antiaeriană în Kursk. Rușii îl foloseau în alt scop
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
BREAKING! Nicolae Ciucă a demisionat după DEZASTRU
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
stirilekanald.ro
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
substantial.ro
Marcel Ciolacu conduce în alegerile prezidențiale conform rezultatelor parțiale oficiale
MediaFlux
REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE la VOT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”