Analizele banale de sânge îţi pot salva viaţa, mai ales că identifică anumite probleme de sănătate în faze incipiente.
Hemoleucograma completă
O hemoleucogramă completă este foarte utilă, căci acest test de sânge poate depista mai multe afecțiuni. Este vorba atât despre boli acute (infecții și inflamații), afecțiuni cronice (anemie,alergii), dar şi unele tipuri de cancer.
Alte teste recomandate sunt VSH (viteza sangvină), glicemia (nivelul zahărului din sânge), profilul lipidic (colesterol total, HDL- colesterol, LDL- colesterol, trigliceride), transaminazele, ureea, creatinina (evaluare renală), ionograma (Na, K, Cl, Ca, Mg). Toate acestea se fac numai la recomandarea medicului.
Teste pentru femei
În cazul femeilor, evaluarea ginecologică și testul Babeș Papanicolau sunt obligatorii, o dată pe an. În urma acestora poate fi depistat în faze incipiente cancerul de col uterin, o afecţiune frecvent întâlnită la românce.
După împlinirea vârstei de 40 de ani, este recomandat ca femeile să facă în fiecare an o mamografie. Dacă ai în familie persoane care au suferit de cancer la sân, medicul îţi poate recomanda să faci prima mamografie înainte de a împlini 40 de ani. Totodată, este nevoie și de o evaluare a hormonilor tiroidieni (fT3, fT4, TSH, ATPO).
Teste de auz, după vârsta de 50 de ani
Femeile de peste 50 de ani ar trebui să-și facă analizele hormonale în fiecare an. Aceste analize pot fi efectuate de rutină, o dată la cinci ani, după împlinirea vârstei de 35 de ani.
Foarte importantă este sănătatea dinților, de aceea controlul stomatologic trebuie făcut o dată la șase luni, de către toți cei care au împlinit 18 ani. Și un control oftalmologic este necesar în fiecare an sau o dată la doi ani, după vârsta de 40 de ani. În cazul bărbaților, după 40 de ani este necesară analiza sângelui pentru antigenul specific al prostatei, PSA.
După împlinirea vârstei de 50 de ani, pot fi făcute și teste de auz și de memorie, la recomandarea medicului.
La copii, analizele de sânge sunt recomandate doar când există suspiciunea unei boli.
Cei care au boli cronice trebuie să facă analize ori de câte ori spune medicul curant.