Anastase a povestit la evenimentul din Ploieşti că a intrat în politică la vârsta de 15 ani şi că întotdeauna a luat politica „aşa cum iei o profesie”.
„Nu m-am gândit niciun moment atunci când am intrat în politică la faptul că voi avea vreodată şansa să ocup o astfel de poziţie (funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor – n.r.), dar niciun moment nu am gândit că aş avea probleme pentru că sunt femeie. Nu m-am privit pe mine în interiorul politicii ca pe o femeie. Am abordat profesionist cariera mea politică”, a afirmat Roberta Anastase.
Ea a adăugat că „în mod excepţional trebuie să înveţi să rezişti” în politică, dar că acest lucru nu înseamnă că politica nu este o ocupaţie frumoasă.
Întrebată care a fost cel mai dificil moment din cariera sa politică, Roberta Anastase a arătat că cel mai „delicat” moment a fost cel de la votul Legii pensiilor. În acest context, preşedintele Camerei Deputaţilor a spus că nu a gestionat cum ar fi trebuit acel moment în ceea ce priveşte comunicarea.
„A fost, probabil, cel mai cumplit moment. A fost o problemă de comunicare şi probabil că în acel moment se aştepta de la mine să cer demisia secretarilor. Eu nu am făcut-o şi atunci tot atacul politic a fost focalizat pe mine„, a spus Anastase.
În ceea ce priveşte modul în care a fost acceptată ca preşedinte al Camerei Deputaţilor de către colegii săi bărbaţi, Roberta Anastase a explicat că a întâmpinat „extraordinar de multă rezistenţă”, pentru că „unii au considerat că acel scaun este ocupat pe nedrept de o femeie” şi că abordările în acest sens nu au fost doar de la opoziţie, ci au fost „transpartinice”.
Întrebată dacă la încheierea acestui mandat rămâne în politică, Roberta Anastase a spus: „După alegerile locale voi face o analiză şi voi lua o decizie dacă voi candida sau nu”.
În cadrul dezbaterii, preşedintele Camerei Deputaţilor a făcut şi mărturisiri legate de viaţa sa personală. Astfel, Roberta Anastase a povestit cum, la începutul relaţiei, logodnicul său a încercat să o determine să renunţe la politică dar că pe parcurs acesta a înţeles că pentru ea politica este „o pasiune” şi a respectat acest lucru.
Anastase a mai spus că a „condiţionat” relaţia cu logodnicul său, în sensul că i-a cerut acestuia să nu încheie contracte cu statul. „Cred că şi viaţa de familie se poate adapta la o carieră, indiferent de domeniu, după cum şi cariera se poate adapta la viaţa de familie”, a concluzionat Roberta Anastase.