„Comisia va formula un document care, evident, va implica un punct de vedere strict parlamentar și care va fi supus aprobării plenului Senatului și care va fi, după aceea, un document oficial al Senatului. (…) Așteptăm și decizia CSAT astfel încât opinia pe care Comisia o va emite să fie, de data aceasta, o opinie care reflectă poziția întregului stat român în acest moment”, a spus Anca Boagiu, după întâlnirea pe care membrii Comisiei au avut-o, joi, cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
Citeşte şi: Consilier prezidenţial: Dacă propunerea CE privind cotele de imigranţi va fi adoptată, va trebui respectată
Ea a subliniat că întâlnirea cu ministrul Afacerilor Externe a reprezentat un prim pas înainte de elaborarea documentului amintit, discuțiile purtate în timpul ședinței comisiei vizând două COM-uri emise de CE — cel referitor la politica europeană pentru securitate și cel legat de fenomenul migrației, dar și subiectul parcursului european al Republicii Moldova, scrie Agerpres.
„(Întâlnirea cu ministrul de Externe — n.r.) este un prim pas pe care l-am făcut înainte de elaborarea opiniei din partea Comisiei pentru afaceri europene ce urmează să fie aprobată de către plenul Senatului. Este o discuție foarte bună pe care am avut-o cu domnul ministru, care a cuprins temele legate de migrație și securitate europeană.
Nu numai subiectul arzător al cotelor pe care România s-a și pronunțat până în prezent, am văzut în timpul ședinței declarația președintelui statului, dar sunt multe alte subiecte importante pentru noi și sunt pe agenda europeană — problematica Ucrainei, ceea ce se întâmplă cu Republica Moldova. Vom continua (seria discuțiilor pe aceste teme — n.r.) și urmează să avem întâlniri și cu celelalte instituții implicate și, în mod special, Ministerul de Interne”, a mai spus aceasta.
Declarația Senatului va răspunde obiectivului formulat de Comisia Europeană, în iunie 2014, cu privire la o mai bună gestionare a fenomenului migrației sub toate aspectele sale și a stabilirii de priorități în sprijinul conturării unei abordări cuprinzătoare privind gestiunea fenomenului migrației la nivel european.
CITEŞTE ŞI: Iohannis NU este de acord cu cotele obligatorii de refugiaţi: „Sunt oameni, nu PIESE care trebuie numărate”
Acest document, odată asumat de Senat, va fi transmis și instituțiilor europene.