„Ceea ce nu a fost chiar în regulă a fost reprezentat de timingul în care noi am primit avertizările de la ANM. Dacă primeşti avertizările într-un termen scurt şi nu ai un preaviz nu e tocmai bine. Când ai primit-o dintr-o dată şi ai drumurile pline de maşini e o mare problemă să scoţi oamenii de acolo. Nu ne facem vinovaţi, ne uităm la vreme şi vedem care au fost căderile de precipitaţii şi puterea cu care a suflat vântul”, a declarat Anca Boagiu, fostul ministru al transporturilor.
Potrivit acesteia, Eforturile făcute de drumari şi cei de la căile ferate a fost enorm. Când te confrunţi cu nămeţi de patru metri nu mai putem interveni doar prin tehnica pe care o avem noi.
Elena Mateescu, director în cadrul ANM, a explicat la România TV cum se fac aceste atenţionări şi cum se transmit către organele decizionale, precizând că instituţia şi-a făcut datoria conform legii .
„Avertizările se transmit cu cel puţin 24 de ore înainte, aşa este procedura. Acestea pleacă simultan către toate organismele preşedinţie, Sectretariatul General al Guvernului, ISU, Ministerul Mediului şi Pădurilor, Apele Române, CNADNR, Crucea Roşie şi mass media. Aceasta este lista, aşa cum spune legea. Ultimele avertizări au fost actualizate înainte de a ieşi din vigoare avertizările deja emise. Dacă rolul ANM este să elaboreze şi să emită avertizări şi atenţionări şi nu să facă aprecieri. Considerăm că acestea au fost transmise. Obligaţia este să elaborăm şi să transmitem astfel încât autorităţile să poată interveni”, a explicat Elena Mateescu, la România TV.