Anca Dragu: Combaterea sărăciei este un deziderat al politicilor publice

Creșterea economică trebuie să fie pentru toți, iar planurile privind combaterea sărăciei reprezintă un desiderat al politicilor publice, a declarat, marți, într-o dezbatere de specialitate pe tema incluziunii sociale, organizată la Guvern, Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice.
Filip Stan
18 oct. 2016, 08:57
Anca Dragu: Combaterea sărăciei este un deziderat al politicilor publice

‘Combaterea sărăciei este un deziderat al politicilor publice. Creșterea economică trebuie să fie pentru toți. Faptul că ne aflăm azi în fața un pachet integrat, cu 47 de pași, este un pas important în combaterea sărăciei. Avem grupuri inter-ministeriale care lucrează armonios. Urmează să măsurăm aceste rezultate. Am reușit să asigurăm finanțare pentru programe noi, cum ar fi ‘Fiecare copil în grădiniță’, apoi pentru ‘Mere în grădiniță ‘. Un program de suflet pentru mine este ‘O masă caldă în școli’, în care m-am implicat. Pentru aceste program avem o alocare de 2,5 miliarde de lei. Nu este un program ieftin, dar este absolut important în lupta împotriva sărăciei și în asigurarea unei educații tinerilor și asigurarea unui viitor pentru România’, a menționat Dragu, potrivit Agerpres.

Potrivit ministrului Finanțelor, în cazul domeniilor Sănătate și Educație, prioritare la nivelul Guvernului, ministerul de resort a reușit identificarea de venituri suplimentare pentru derularea unor programe importante.

‘Educația și Sănătatea sunt două domenii prioritare pentru Guvern. La începutul anului am alocat 1,2 miliarde de lei pentru reabilitarea școlilor. Vom veni cu un pachet de facilități fiscale prin care să sprijinim antreprenorii care vor să sprijine dezvoltarea profesională. La ultima rectificare din august am reușit să identificăm venituri suplimentare și am alocat pentru Sănătate 570 milioane de lei și peste un miliard de lei pentru Învățământ, respectiv 2,8 miliarde de lei pentru asistența socială. De asemenea, am identificat resurse suplimentare pentru cheltuielile de personal pentru învățământul preuniversitar, căminele de bătrâni și programul ‘Fructe în școli’, a spus Anca Dragu.

Un număr de 180 de comunități marginalizate evaluate cu grad peste medie sau sever de sărăcie vor beneficia de servicii comunitare integrate care pentru început vor fi aplicate în comunități din șase județe, a anunțat, luni, într-un comunicat de presă, Ministerului Muncii.

Serviciile vizează abordarea integrată a tuturor problemelor cu care se poate confrunta o persoană/familie vulnerabilă și fac parte din Pachetul Integrat pentru Combaterea Sărăciei și a Strategiei Naționale pentru Incluziune Socială și Reducerea Sărăciei, lansat de Guvern luni, de Ziua internațională pentru eradicarea sărăciei.

Pachetul de servicii are la bază metoda managementului de caz prin care asistentul social lucrează împreună cu consilierul școlar sau mediatorul școlar, asistentul medical comunitar sau mediatorul sanitar, precum și cu furnizorii publici și privați de servicii sociale, ocupaționale, educaționale și medicale în scopul identificării nevoilor persoanelor vulnerabile și pentru a stabili planuri de intervenție.

„Statisticile arată că beneficiile sociale acordate fac ca 23% din sărăcia extremă să fie rezolvată prin aceste plăți. Nimeni nu are nimic de reproșat, din contră, este nevoie de o plasă de siguranță pentru zona de beneficii. Pe de altă parte, zona de servicii sociale, care reprezintă o politică de nouă generație în mai toate statele care se respectă din acest punct de vedere, este mult sub optimă. (…) Zona de protecție socială, de servicii sociale, de servicii integrate în comunitate este mult prea puțin cunoscută în comunități în general. E o agendă ignorată. De regulă, conceptul de asistat social este peiorativ. Cineva care este asistat social este considerat leneș, este considerat ca și când nu ar mai dori să muncească (…). Această mentalitate trebuie schimbată și trebuie să vedem cum putem să îi atragem pe acești semeni ai noștri înapoi în societate, iar acest lucru este mai mult decât o investiție, este despre a putea să le redăm decența, încrederea în sine și un statut în societate, pe care acești oameni și l-au pierdut”, susține ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Dragoș Pîslaru.

Pentru a susține comunitățile aflate în sărăcie peste medie și sărăcie severă, Guvernul, prin ministerele de resort, a început pregătirea unui proiect de finanțare din fonduri europene și de la Banca Mondială a personalului din serviciile publice de asistență socială din aceste comunități.

În februarie 2016, Guvernul a lansat Pachetul integrat pentru combaterea sărăciei, cu 47 de măsuri care țintesc toate categoriile de vârstă, dintre care o pondere mare o au cele pentru copii și tineri.

Pachetul abordează integrat fenomenul sărăciei, în sensul în care își propune ca intervenția să opereze simultan pe mai multe planuri din domeniile — social, educație, sănătate, ocupare, locuire și protecția drepturilor copiilor — nu doar pe un singur palier, întrucât realitatea din teren demonstrează că doar o abordare integrată poate produce efecte pozitive în societate.

Guvernul marchează Ziua internațională pentru eradicarea sărăciei prin dezbateri cu specialiștii din teritoriu și cu cei din guvern axate pe direcții cum sunt lansarea unor măsuri privind serviciile integrate dar și a raportului de etapă privind implementarea măsurilor din Pachetul anti-sărăcie.

Seria de dezbateri continuă marți, la Guvern, cu prezentarea măsurilor prevăzute în Pachetul anti-sărăcie și implementate până în prezent.

La evenimentul ce are loc la Palatul Victoria participă: premierul Dacian Cioloș, ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, ministrul Educației, Mircea Dumitru, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, reprezentanți ai Comisiei Europene și Băncii Mondiale.

Citeşte şi Anca Dragu: Ministerul Finanţelor nu are în vedere majorări de taxe şi impozite

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Harta oficială a drumurilor pe care se montează 400 de radare fixe. E bine de știut înainte să pleci la drum
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Criminalul invizibil, moștenirea lăsată umanității. Cum ne afectează deciziile din anii '80
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI