Anca Dragu: Impozitarea clădirilor va fi simplificată, evaluarea nu va mai fi necesară

Impozitul pe clădiri va fi simplificat astfel încât să nu mai fie nevoie de evaluare, a declarat ministrul Finanțelor Anca Dragu. Evaluarea este necesară pentru stabilirea valorii impozabile a imobilelor deținute atât de firme, cât de persoane fizice care dețin clădiri nerezidențiale (spații comerciale) sau cu scop mixt (locuință și pentru activitate economică). În schimb, pentru locuințe, valoarea este stabilită conform unui tabel prevăzut de Codul fiscal.
Filip Stan
31 aug. 2016, 10:05
Anca Dragu: Impozitarea clădirilor va fi simplificată, evaluarea nu va mai fi necesară

„Intenționăm să simplificăm impozitul pe clădiri și să nu mai fie nevoie de evaluare. Va fi o bază (de impozitare n.r.) comună cu coeficienți diferiți pentru rezidențial și nerezidențial”, a declarat ministrul Finanțelor, Anca Dragu, la Realitatea TV.

Evaluarea se efectuează după un standard special (GEV 500) dedicat stabilirii valorii impozabile și nu poate fi utilizată în alte scopuri, cum ar fi pentru garantarea împrumuturilor (în acest situații sunt alte standarde de evaluare) sau pentru înregistrarea în contabilitate. Valoarea rezultată este exclusiv destinată calculului impozitului pe clădire și, din această cauză, reprezintă un cost suplimentar față de impozit.

Evaluarea trebuie refăcută la fiecare cinci ani în cazul persoanelor fizice si la trei ani în cazul persoanelor juridice, în caz contrar aplicându-se cota majorată de impozit de 2%, respectiv de 5% asupra valorii impozabile care reiese din tabelul pentru locuințe din Codul fiscal, arată Profit.ro.

Sistemul de impozitare a clădirilor a fost modificat de la 1 ianuarie 2016 și a fost clarificat în primul trimestru al anului. Principala schimbare a fost aplicarea cotei de impozit diferențiat în funcție de destinația clădirii.

Anterior anului 2016, impozitul se calcula în funcție de statutul proprietarului: persoană juridică sau persoană fizică. Ca urmare a stabilirii unui nou sistem, în funcție de destinație, s-a schimbat și standardul de evaluare, fiind creat GEV 500.

Situația s-a complicat în cazul persoanelor fizice care au firme sau PFA înregistrate în propriile locuințe. Aceste imobile au fost încadrate la categoria clădiri mixte. Având în vedere că în actul de spațiu (de închiriere, comodat) suprafețele de locuit, respectiv pentru activitatea economică nu sunt de fiecare dată delimitate, au fost necesare clarificări suplimentare, în prima parte a acestui an, din partea Finanțelor privind calculul impozitului.

Evaluarea este necesară pentru clădirile persoanelor juridice, precum și pentru cele nerezidențiale și mixte, în anumite situații, ale persoanelor fizice.

Sunt trei situații care pot apărea în cazul clădirilor mixte ale persoanelor fizice. Prima situație este cea a clădirilor mixte unde este înregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfășoară activitate, iar impozitul este rezidențial. A doua categorie cuprinde clădirile mixte unde este înregistrat un domiciliu fiscal la care se desfășoară activitatea economică, iar suprafețele folosite în scop rezidențial și nerezidențial nu sunt evidențiate distinct. În acest caz, impozitul se calculează ca pentru clădiri nerezidențiale dacă cheltuielile cu utilitățile  sunt în sarcina firmei sau PFA sau ca pentru clădiri rezidențiale dacă acestea sunt suportate de persoana fizică.

A treia situație este cea a clădirilor mixte unde este înregistrat un domiciliu fiscal la care se desfășoară activitatea economică, iar suprafețele folosite în scop rezidențial și nerezidențial sunt evidențiate distinct. Delimitarea suprafețelor rezultă din documentul anexat la declarația depusă la organul fiscal local care poate fi contractul de închiriere, de comodat, autorizația de construire și/sau de desființare, după caz, privind schimbarea de destinație a clădirii, în condițiile Legii nr. 50/1991, documentația cadastrală, orice alte documente doveditoare, declarația pe proprie răspundere a proprietarului clădirii dacă nu există alte documente doveditoare.

Pentru clădirile mixte unde spațiile sunt delimitate – prin documentație cadastrală, contract de comodat, de închiriere etc – este necesar un raport de evaluare. Evaluarea se face pentru toată clădirea, urmând că impozitul să se calculeze, conform prorata, pentru partea de clădire afectată activității și rezidențial pentru suprafața din clădire destinată locuinței. Cele două valori se însumează.

Cotele de impozit sunt între 0,08% și 0,2% pentru clădirile rezidențiale și între 0,2% și 1,3%, cu posibilitatea de majorare a cotei maxime cu 50%, pentru clădirile nerezidențiale.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Satul din România care a dispărut de pe hartă. Aici mai locuiesc doar 5 persoane, izolate de restul lumii. Casele încă frumoase au fost abandonate, la fel sfânta biserică. Nu mai există magazine, școală, totul e lăsat pradă naturii
Capital.ro
Amendă între 500 și 2.500 de lei pentru românii care au casă la curte. Proprietarii sunt obligați
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Eroul care a salvat omenirea de la un război nuclear. În câteva secunde a salvat miliarde de pământeni
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
România, pe podium la Campionatul Mondial de Stand Up Paddling
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy