Anca Dragu: Măsurile adoptate în acest an au fost de simplificare, reparatorii şi de clarificare. Nu am modificat taxele

Măsurile fiscale adoptate în ultimul an au reprezentat măsuri de natură reparatorie și pentru clarificarea legislației în vigoare, nu modificări de taxe și impozite, a declarat joi ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, în conferința de bilanț la un an de la preluarea mandatului.
Ionela Marcu
17 nov. 2016, 13:16
Anca Dragu: Măsurile adoptate în acest an au fost de simplificare, reparatorii şi de clarificare. Nu am modificat taxele

„Am implementat noul Cod fiscal și am elaborat normele la Codul de procedură fiscală, astfel încât noul pachet să fie disponibil de la 1 ianuarie 2016. Modificările ulterioare au vizat introducerea de facilități fiscale, clarificări, îndreptări de inechități și nu modificări de taxe și impozite”, a explicat Anca Dragu, citată de Agerpres.

Printre măsurile reparatorii, ministrul Finanțelor a menționat eliminarea obligativității ca persoanele fără venit, sau cu venituri sub salariul minim pe economie să plătească contribuția la asigurările de sănătate. Plata rămâne, însă, opțională pentru cei care vor să beneficieze de servicii de sănătate în sistemul de stat.

În cadrul măsurilor reparatorii, ministrul Finanțelor a încadrat și scutirea acordată beneficiarilor Legii privind darea în plată de la plata impozitului pe transferul casei către bancă, dar și restabilirea facilităților fiscale acordate până la finalul anului trecut pentru veteranii de război, văduvele de război, persoanelor persecutate politic, precum și celor deportate în străinătate.

Anca Dragu a vorbit, la capitolul „transparența cheltuirii banului public” despre platforma „Transparență Bugetară” pe care pot fi văzute date referitoare la veniturile și cheltuielile a 13.700 de instituții și 200 de întreprinderi publice.

La capitolul îmbunătățirea relației stat-contribuabil, Anca Dragu a amintit pachetul de măsuri care include, printre altele, extinderea pe termen nelimitat a scutirii de impozit pe profitul reinvestit, inclusiv pentru investițiile în drepturi de utilizare a programelor informatice, poprirea electronică a conturilor, modalități extinse de dovadă a plății, deducerea cheltuielilor pentru susținerea sistemului de învățământ profesional și tehnic etc.

Totodată, ministrul Finanțelor a reamintit măsurile luate pentru stimularea mediului de afaceri prin scheme de sprijin, măsuri fiscale și de simplificare, dar și măsurile de combatere a evaziunii fiscale, una dintre acestea fiind cea referitoare la înființarea unei direcții care să recupereze prejudiciile și să valorifice toate bunurile confiscate în urma unor hotărâri penale definitive.

În plus, Anca Dragu a vorbit și despre modernizarea sistemului de încasare de taxe și impozite, prin instalarea de POS-uri pentru plata cu cardul la ghișeele Trezoreriilor și extinderea facilității de plată online pentru impozite, taxe și amenzi contravenționale.

În ceea ce privește reducerea birocrației, ministrul Finanțelor a amintit faptul că adeverințele de venit și certificatele fiscale nu se vor mai elibera pe suport hârtie, ci vor fi transmise de ANAF, în format electronic, instituțiilor care le solicită (inclusiv bănci).

În același context, al bilanțului, Anca Dragu a amintit și schimbarea legislației în ceea ce privește administrarea companiilor de stat, dar și în domeniul achizițiilor publice.

Pregătirea României pentru preluarea, în 2019, a președinției Consiliului Uniunii Europene a constituit, de asemenea, un obiectiv al ministrului Finanțelor pentru acest an. În acest scop, s-a înființat, la nivelul Ministerului, un post de secretar de stat care să coordoneze activitatea privind afacerile europene.

În relația cu persoanele fizice, Anca Dragu a vorbit despre Programul Prima Casă, cu modificările aduse în acest an și strategie pregătită pentru următorii 5 ani, dar și Programul Fidelis Centenar, de emisiune de titluri de stat pentru populație.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Horoscop bani Camelia Pătrășcanu. Zodiile care își vor umple buzunarele în luna august!
Capital.ro
Ungurii iau banii românilor. Au acordul BNR. Mutare istorică în 2024: A venit vremea
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Litoralul românesc în anii '80, marea piață neagră a Europei de Est. Ce averi făceau bișnițarii polonezi în vacanțele la Marea Neagră
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
De ce îl urăsc Harry și Meghan pe Prințul William. Culisele marii gelozii din Familia Regală
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Ce a primit Andreea din Sibiu, după ce a comandat meniul zilei, la 28 de lei, într-un restaurant din Neptun
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Copiii dispăruți la Constanța au fost găsiți! În ce stare se află și care e motivul pentru care au plecat de acasă: „Acum sunt în siguranță”
Capital.ro
Șoferii cu mașini pe motorină vor fi taxați în plus. Anunț oficial în România chiar azi, 28 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
Marcel Ciolacu ia apărarea premierului ungar Viktor Orban după discursul de la Băile Tușnad
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!