Anca Dragu a adăugat că graba de a o înlocui de la preşedinţia Senatului vine, probabil, din faptul că premierul Florin Cîţu ar fi promis unuia dintre susţinătorii săi funcţia şi se vede în imposibilitatea de a livra.
Întrebată dacă îşi va da demisia, aşa cum solicită premierul Florin Cîţu, dacă Curtea Constituţională nu dă dreptate Parlamentului, Anca Dragu fost categorică.
„Pe mine nu mă poate demite şi asta îl disperă. Probabil că a promis funcţia şi nu poate să livreze promisiunea”, a spus preşedintele Senatului.
Preşedinta Senatului a subliniat faptul că CCR a dat dreptate celor care au arătat că procedura derulării moţiunii de cenzură a fost tergiversată.
„Comunicatul CCR ne dă dreptate. Spune că nu poate fi împiedicată procedura”, a adăugat Dragu.
Pentru demiterea şefei Senatului procedura poate fi iniţiată de minim o treime dintre senatori, care să arate că Anca Dragu a încălcat Constituţia sau în repetate rânduri prevederile regulamentare din Camera superioară.
Senatul va trimite Curţii Constituţionale un punct de vedere contrar celui formulat în sesizarea preşedintelui Camerei superioare a Parlamentului, Anca Dragu, privind obligaţia premierului de a veni în 5 zile de la demiterea şi demisia miniştrilor cu noua echipă guvernamentală în Parlament.
„Am avut punctul de vedere de la Comisia de constituţionalitate a Senatului de trimis către CCR cu privire la sesizarea preşedintelui Senatului privind obligaţia premierului să vină în 5 zile de la demiterea şi demisia miniştrilor cu noua echipă în Parlament. Punctul de vedere al Comisiei de constituţionalitate este cel votat marţi de Biroul permanent. A mai fost o opinie separată a senatorului USR Simona Spătaru, care a fost respinsă de Biroul permanent.
Mi se pare o decizie tristă. Ea spune că Guvernul trebuie să vină în Parlament cu noua echipă într-un termen de 5 zile. Dar acest punct de vedere nu a fost acceptat ca opinie separată, nici ca paragraf inserat în opinia Comisiei. Vom vedea dacă eu trimit şi opinia separată, dar eu am făcut sesizarea şi nu cred că este cazul să mai pun încă un punct de vedere la sesizarea făcută de mine”, a declarat preşedintele Senatului după şedinţa Biroului permanent.
Pe 15 septembrie, Anca Dragu a sesizat CCR, în contextul remanierii, privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre Guvern şi prim-ministru, pe de o parte, şi Parlament, pe de altă parte. Dragu a cerut obligarea premierului la a formula propuneri de miniştri în termen de 5 zile de la demiterea acestora, potrivit Agerpres.
Dragu a amintit că în data de 2 septembrie 2021 a avut loc demiterea ministrului Justiţiei, Stelian Ion, urmată în 7 şi 8 septembrie de demisiile celorlalţi miniştri USR PLUS şi a vicepremierului Dan Barna, pentru ca în 8 septembrie, printr-o scrisoare, copreşedinţii USR PLUS, Dacian Cioloş şi Dan Barna, să atragă atenţia asupra schimbării compoziţiei politice la nivelul Guvernului.