„Azi noapte a fost o cumpănă mare, aş fi putut să-l pierd. Medicii sunt rezervaţi şi îmi spun că trebuie să am răbdare. Răbdare o să am o viaţă de acum încolo. Iurie este foarte blând acum, nu se poate controla, vorbeşte greu. Am impresia că vrea să spună ceva, dar nu poate fiindcă are o pipă ca să nu-şi înghită limba. E normal să spună ceva. Medicii sunt rezervaţi, dar eu nu sunt. Sunt sigură că Iura va veni la tine în studio şi vom râde împreună„, a spus Anca Pandrea, în lacrimi, la Happy Hour.
Prognosticul medicilor rămâne rezervat în privinţa evoluţiei stării de sănătate.
„Nu a intervenit nicio modificare în starea generală a lui Iurie Darie, în aspectul neurologic. A fost detubat ieri, însă noaptea a necesitat reintubarea. Dar asta nu înseamnă că starea neurologică s-a modificat. Şi în momentul de faţă este asistat respirator. Neurologic este ca ieri. Clipeşte, strânge din mână. Starea neurologică nu s-a modificat. Prognosticul rămâne rezervat în continuare„, a declarat dr. Florin Bica, purtător de cuvânt Spitalul Bagdasar Arseni, potrivit România TV.
Iurie Darie a ajuns duminică după-amiaza la spital după ce a acuzat dureri în piept. Actorul a fost operat la finalul lunii trecute, la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală, pentru a i se scoate prin drenare un lichid din zona creierului.
Iurie Darie s-a născut pe 14 martie 1929, în Vadul Roşu din judeţul Soroca, aflat astăzi în Republica Moldova.
Darie a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1952 şi a debutat în anul 1953, în „Nepoţii gornistului”, în regia lui Dinu Negreanu, avându-i alături de Marga Barbu şi Liviu Ciulei. În anul 1969, el a fost ales de regizorul Mircea Drăgan pentru a juca în seria „Brigada Diverse”, alături de nume celebre precum Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu şi Puiu Călinescu.
A interpretat roluri memorabile în peste 40 de producţii cinematografice, printre care „Răsare soarele” (1954), „Alo? Aţi greşit numărul!” (1958) „Băieţii noştri” (1959), „S-a furat o bombă” (1961), „Vacanţă la mare” (1962), „Dragoste la zero grade” (1964), „Răutăciosul adolescent” (1968), „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte” (1971), „Fraţii Jderi” (1974), „Muschetarul român” (1975), „Blutsbruder” (1975), Misterul lui Herodot” (1976), „Drumul oaselor” (1980), „Sing, Cowboy, Sing” (1981), „Ringul” (1985), „O zi la Bucureşti” (1986), „În fiecare zi mi-e dor de tine” (1987), „Zâmbet de soare” (1987), „Oglinda” (1993), „Punctul zero” (1996), „Triunghiul morţii” (1999).
În 2004, Darie a jucat în serialul „Numai iubirea” de la postul Acasă. Cariera sa în teatru este legată de Teatrul de Comedie din Bucureşti. Printre spectacolele în care a jucat se numără „Troilus şi Cresida”, de William Shakespeare, şi „Umbra”, de Evgenii Şvarţ, ambele în regia lui David Esrig.
Iurie Darie s-a remarcat şi în emisiunile de televiziune pentru copii, în care actorul îşi etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele mâini. În 2009, Iurie Darie a primit premiul de excelenţă pentru întreaga carieră la Festivalul Comediei Româneşti – festCO.
Totodată, în martie anul acesta, Iurie Darie a primit premiul Gopo pentru întreaga carieră.