Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Prefectura Prahova, Comisariatul judeţean al Gărzii de Mediu a deschis o anchetă în cazul izbucnirii incendiului din incinta rafinăriei Petrotel Lukoil din Ploieşti.
Întrucât nu are aparate pentru efectuarea de măsurători, Garda de Mediu a anunţat Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova care s-a deplasat în zona rafinăriei cu un laborator mobil.
Primele date arată că nici staţia fixă de monitorizare a calităţii aerului, nici laboratorul mobil nu au înregistrat depăşiri ale valorilor maxime admise deşi incendiul s-a manifestat timp de peste două ore.
Astfel, potrivit comunicatului Prefecturii Prahova, la staţia fixă din zona Mihai Bravu, unde este situată rafinăria Lukoil din Ploieşti, măsurătorile pentru indicatorii de dioxid de sulf (SO2), dioxid de sodiu (NO2) şi oxid de carbon (CO) „nu întregistrează valori crescute faţă de trendul zonei”.
De asemenea, în documentul citat se arată că echipamentul mobil al APM Prahova nu a arătat depăşiri ale valorilor limite admise în ceea ce priveşte noxele din aer.
APM Prahova a trasmis către SC Petrotel Lukoil o solicitare pentru efectuarea de analize în laboratorele proprii şi transmiterea rezultatelor către autorităţile de mediu din judeţ.
Datele oficiale furnizate de Prefectura Prahova coroborate cu cele făcute publice de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova arată că angajaţii rafinăriei au anunţat incendiul la 112 după aproape 40 de minute de la izbucnire. Astfel, în comunicatul Prefecturii Prahova se arată că incendiul a izbucnit vineri, la ora 06.50, iar reprezentanţii ISU Prahova au făcut public, tot printr-un comunicat remis presei, faptul că incendiul a fost anunţat la 112 de către un angajat al rafinăriei la ora 07.29.
Un incendiu a izbucnit, vineri dimineaţă, în incinta rafinăriei Petrotel Lukoil din Ploieşti, la coloana care preia gazele din camerele de coxare. Focul a fost stins după o intervenţie care a durat două ore şi la care au participat 40 de pompieri cu şapte autospeciale.
Procesul tehnologic al rafinăriei a fost oprit, iar reprezentanţii ISU Prahova afirmau că nu există risc de producere a unei explozii.
În urma incendiului nu au fost înregistrate victime.
Din primele verificări a reieşit că incendiul a izbucnit ca urmare a autoaprinderii substanţelor inflamabile transportate prin instalaţia de coxare a rafinăriei.