Șeful Pentagonului, Ashton Carter, a anunțat sâmbătă că o „anchetă exhaustivă” este în curs pentru a lămuri circumstanțele bombardării unui spital al organizației umanitare Medici fără Frontiere (MfF) din Kunduz, oraș în nordul Afganistanului. Totuşi, Carter nu a confirmat dacă atacul a fost realizat de forțe aeriene americane, aşa cum se bănuieşte.
„O anchetă exhaustivă cu privire la acest incident tragic este în curs, în coordonare cu guvernul afgan”, a spus Carter. Ministrul apărării SUA a subliniat că „forțele americane care sprijineau forțele de securitate afgane operau în apropiere, la fel ca și talibanii”. Atacul s-a soldat cu 16 morți, dintre care nouă angajați ai MfF.
Între timp, medicilor care lucrau la spitalul din Kunduz nu le vine să creadă că li s-a putut întâmpla așa ceva. „Plâng cu lacrimi de sânge”, spune medicul Shafiq Musadeq, rememorând noaptea de vineri spre sâmbătă, când colegi și pacienți de-ai săi au pierit în timpul bombardamentului.
„Erau în interiorul spitalului, lucram cu alți medici pentru a-i trata pe răniți, în număr tot mai mare”, din cauza luptelor care au avut loc în această săptămână în oraș între talibani și forțele afgane, povestește Musadeq. Dintr-o dată, la două dimineața, „s-a prăvălit cerul peste noi”, spune el.
Oroarea e cu atât mai mare, cu cât reprezentanți ai MfF insistă că, preventiv, au furnizat unor oficiali militari de la Kabul și Washington coordonatele GPS ale spitalului, iar când au început bombardamentele, i-au sunat imediat și au anunțat armata americană că spitalul este bombardat. Și totuși, spun medicii, carnagiul a continuat încă mai bine de jumătate de oră după apelurile disperate ale medicilor aflați în spital.
În acest context, înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra’ad al-Hussein, a declarat sâmbătă că bombardarea spitalului din Kunduz este „de neiertat” și ar putea fi o „crimă de război”, transmit AFP și Reuters. Zeid a cerut o anchetă aprofundată și transparentă, insistând că, „dacă justiția decide că a fost vorba de un act intenționat, atunci raidul aerian asupra unui spital ar putea reprezenta o crimă de război”. „Acest eveniment este profund tragic, de neiertat și, posibil, criminal”, a spus el, potrivit unui comunicat de presă.