Update. Dr. Florina Pompilian, șefa secției ATI, a fost audiată timp de cinci ore, la Serviciul Omoruri din Poliția Capitalei, iar la final nu a făcut nicio declarație.
Dr. Florina Pompilian, șefa secției ATI, este audiată începând cu ora 12:00, la Serviciul Omoruri. Săptămâna trecută, Florina Pompilian anunța că toți medicii de la terapie intensivă vor demisiona din funcție, însă au renunțat la această decizie, după o discuție cu ministrul Rafila.
Șefa Secției ATI de la Pantelimon a pus la îndoială ancheta demarată de procurori în acest caz şi le-a luat apărarea celor două doctoriţe arestate.
Cele două doctorițe, Dr. Mirela Păiuș și dr. Maria Miron, au fost reținute de procurori, apoi arestate preventiv de Tribunalul București pentru omor calificat și tentativă de omor. De asemenea, o asistenta este cercetată sub control judiciar în dosarul instrumentat de PTB.
Potrivit surselor din anchetă, procurorii urmează să analizeze foile de observație ale acestor pacienți, pentru a afla cum li s-a administrat noradrenalină.
Anchetatorii susțin că cele două doctorițe aflate acum în arest preventiv ar fi avut saloane dedicate unde grăbeau moartea pacienților. Mai mult decât atât, pe biroul de acasă al doctoriței cunoscute drept ”doamna cu coasa”, Maria Miron, anchetatorii ar fi găsit o listă cu numele a 17 pacienți decedați la Terapie Intensivă, precum și un bilețel pe care scria „curățenie în telefon”, despre care se presupune că făcea referire la ștergerea conversațiilor și mesajelor compromițătoare din telefonul doctoriței. De asemenea, lângă lista cu numele morților, s-ar fi aflat și un tratat privind administrarea noradrenalinei.
Doctorița este suspectată de procurori că ar fi redus în mod voit dozele de noradrenalină în cazul a 17 pacienți. Deși probele procurorilor se bazează în special pe mărturiile colegilor doctoriței, ea a negat acuzațiile.
În aceeași manieră, spun anchetatorii, ar fi acționat și doctorița Mirela Păiuș. Pacienții pe care cei doi medici îi considerau „de lăsat” să moară primeau doze de noradrenalină de 15 ori mai mici decât cele necesare, însă scăderea dozei de medicament nu era consemnată în fișa de observație.
Procurorii susţin că, în lunile martie şi aprilie, doctoriţele i-au scăzut unui pacient internat la terapie intensivă doza de noradrenalină, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale, acesta intrând în stop cardio-respirator. Foaia de observație a pacientului de 54 de ani care a murit după un stop cardio respirator la o oră după ce i-ar fi fost redusă doza de noradrenalină de la 20 de ml pe oră la 1 ml este considerată principalul mijloc de probă care stă la baza acuzației de omor calificat. O altă dovadă este fotografia făcută injectomatului cu care i-a fost administrat medicamentul pacientului din acest caz.