Anchetă explozivă: șefii de la Lukoil, în atenția procurorilor. Acuzații de evaziune fiscală și spălare de bani la adresa rușilor, în colaborare cu kazahii

Din ce în ce mai multe companii străine încep să-și facă de cap în România: în țara noastră, spălarea de bani și evaziunea fiscală au ajuns un fenomen extrem de periculos. Un exponent al acestui fenomen ar fi Lukoil, companie susținută de afaceriști din Rusia și Kazahstan.
Alina Costache
03 apr. 2023, 13:13
Anchetă explozivă: șefii de la Lukoil, în atenția procurorilor. Acuzații de evaziune fiscală și spălare de bani la adresa rușilor, în colaborare cu kazahii

Tribunalul Prahova menţine sechestrul asigurător pus pe acţiunile Petrotel Lukoil deţinute de Lukoil Holdings BV Olanda, iar rușii de la Lukoil doresc reactivarea circuitului de ”spălare de bani” din Kazahstan prin cedarea activelor din Romania, scrie Gândul.

Rompetrol KazMunayGas ar avea, prin această achiziție, o poziție dominantă în piață, dar și un monopol interzis inclusiv de legislația Uniunii Europene, precizează sursa citată.

Potrivit unei anchete realizate de Gândul, există un plan în urma căruia compania kazahă de petrol și gaze KazMunayGas – proprietar al Rompetrol – ar putea achiziționa activele Lukoil în România.

Supusă embargoului impus de Uniunea Europeană, din cauza războiului de agresiune dus împotriva Ucrainei -, Federația Rusă caută ”portițe” de ieșire din acest impas, scopul final fiind obținerea unor sume uriașe de bani din exportul de petrol. Kazahstanul, țară-prietenă a Rusiei, fost stat-membru al URSS, prin compania KazMunayGas, ar juca un rol-cheie în această acuație.

Dosarul „Evaziunea Lukoil în România” are un rechizitoriu de peste 120 de pagini și este instrumentat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, fiind împărțit în patru capitole care detaliază modalităţile prin care Petrotel Lukoil, cea de-a treia rafinărie ca mărime din ţară, a fost decapitalizată și folosită că interfață pentru spălarea banilor rusești.

Firmele rusești folosesc în tranzacțiile petroliere companii off-shore, dar și firme paravan din țări care sunt subordonate geopolitic intereselor rusești și în care Justiția Europeană are acces limitat, iar spălarea banilor este facilitată de legislațiile interne permisive, subjugate de influențele politice și de reglementările bancare extrem de permisive.

Compania Lukoil a încercat să se asigure că firma Lukoil România SRL va fi ferită de eventuale extinderi asigurătorii în dosarul Petrotel Lukoil, protejând astfel patrimoniul și activitățile comerciale valoroase ale Lukoil în România: benzinăriile, depozitele angro, active care au fost dezvoltate în timp prin acumularea de capital pe aceasta firmă, în detrimentul prejudiciului de peste 2 miliarde de lei generat la Rafinăria Petrotel Lukoil, cea care furnizează produsele petroliere comercializate de Lukoil în România.

Având în vedere evoluția nefavorabilă pentru Lukoil a dosarului ”Rafinăria Petrotel”, strategia Lukoil de protejare a Lukoil România a fost dublată de schimbarea modului de lucru al rafinăriei din Ploiești, aceasta devenind – începând cu anul 2021 – o prestatoare de servicii a Litasco -Lukoil, care aduce țițeiul la Petrotel, plătește factura de procesare rafinăriei și vinde toate produsele obținute către Lukoil România.

Una dintre metodele care au dus rafinăria Petrotel Lukoil în acest dosar a fost ”stabilirea, acceptarea şi practicarea de preţuri de vânzare inferioare preţurilor de cost, preţuri în care sunt incluse costurile cu materia primă achiziţionată la preţuri defavorabile societăţii, scopul final al acestei politici de preţuri fiind acela de a externaliza profitul, de a nu achita sume sub formă de impozit pe profit către bugetul de stat“, se arată în rechizitoriu.

Cea de-a doua metodă de evaziune fiscală descoperită de procurori în dosarul ”Petrotel Lukoil” s-a concretizat prin ”majorări de capital fictive”. Pe scurt, rafinăria transforma majorarea de capital într-un credit pe care-l înapoia, în aceeaşi zi, plătind și dobândă.

A treia metodă de evaziune fiscală: în timpul anchetei, procurorii au descoperit că Petrotel Lukoil lua împrumuturi de la acţionarul său majoritar din Olanda, dar banii se plăteau înapoi acţionarului majoritar la o dobândă mult peste piaţă, ceea ce este ilegal. Spre exemplu, în anul 2012 rafinăria ia un credit de 320 de milioane de euro de la Lukoil Europe Holding. Dobânda este dublă faţă de nivelul practicat în piaţă. Deşi banii erau destinaţi investiţiilor, aceştia erau utilizaţi cu alte scopuri.

Procurorii au mai stabilit că cea de-a patra metodă de evaziune fiscală pusă în practică de Petrotel Lukoil a fost simularea de investiții. Așa au apărut transferuri bancare importante, numai că aceste transferuri nu s-au regăsit în activul SC Petrotel Lukoil SA.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Parcul din România care se va transforma de Paște 2025. Sunt așteptați turiști din toate colțurile țării pentru a vedea carnavalul
Capital.ro
România a pierdut o legendă. A fost unul dintre cei mai iubiți români. Nu-l vom uita niciodată
Playtech.ro
Imagine rară cu copiii lui Nicolae al României și ai Alinei Binder. Ce mari au crescut Alexandra și Mihai
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Fost consilier al președintelui Zelenski: „România trebuie să construiască un bloc est-european ce poate rezista valurilor care vin”
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Bomba lui Ponta: Și Crin Antonescu va fi retras
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Peste 20 de persoane au murit în urma unui incendiu la un azil de bătrâni, în China
Cancan.ro
Cum a dat soarele, au ieșit la ÎNCĂLZIT! Vedetele au încins atmosfera în parcul Herăstrău - Nu le-a fost rusine deloc
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare artist. NU va mai fi nimeni ca el. Va rămâne veșnic în inimile românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Schimbare importantă pentru șoferi: Cei cu două mașini vor plăti o nouă taxă obligatorie
MediaFlux
Pensiile, afectate de deciziile lui Trump. Ce categorie de români pierde bani deja
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Furtul de lemne! Metoda cea mai utilizată, potrivit unui activist de mediu