Anchetă explozivă: șefii de la Lukoil, în atenția procurorilor. Acuzații de evaziune fiscală și spălare de bani la adresa rușilor, în colaborare cu kazahii

Din ce în ce mai multe companii străine încep să-și facă de cap în România: în țara noastră, spălarea de bani și evaziunea fiscală au ajuns un fenomen extrem de periculos. Un exponent al acestui fenomen ar fi Lukoil, companie susținută de afaceriști din Rusia și Kazahstan.
Alina Costache
03 apr. 2023, 13:13
Anchetă explozivă: șefii de la Lukoil, în atenția procurorilor. Acuzații de evaziune fiscală și spălare de bani la adresa rușilor, în colaborare cu kazahii

Tribunalul Prahova menţine sechestrul asigurător pus pe acţiunile Petrotel Lukoil deţinute de Lukoil Holdings BV Olanda, iar rușii de la Lukoil doresc reactivarea circuitului de ”spălare de bani” din Kazahstan prin cedarea activelor din Romania, scrie Gândul.

Rompetrol KazMunayGas ar avea, prin această achiziție, o poziție dominantă în piață, dar și un monopol interzis inclusiv de legislația Uniunii Europene, precizează sursa citată.

Potrivit unei anchete realizate de Gândul, există un plan în urma căruia compania kazahă de petrol și gaze KazMunayGas – proprietar al Rompetrol – ar putea achiziționa activele Lukoil în România.

Supusă embargoului impus de Uniunea Europeană, din cauza războiului de agresiune dus împotriva Ucrainei -, Federația Rusă caută ”portițe” de ieșire din acest impas, scopul final fiind obținerea unor sume uriașe de bani din exportul de petrol. Kazahstanul, țară-prietenă a Rusiei, fost stat-membru al URSS, prin compania KazMunayGas, ar juca un rol-cheie în această acuație.

Dosarul „Evaziunea Lukoil în România” are un rechizitoriu de peste 120 de pagini și este instrumentat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, fiind împărțit în patru capitole care detaliază modalităţile prin care Petrotel Lukoil, cea de-a treia rafinărie ca mărime din ţară, a fost decapitalizată și folosită că interfață pentru spălarea banilor rusești.

Firmele rusești folosesc în tranzacțiile petroliere companii off-shore, dar și firme paravan din țări care sunt subordonate geopolitic intereselor rusești și în care Justiția Europeană are acces limitat, iar spălarea banilor este facilitată de legislațiile interne permisive, subjugate de influențele politice și de reglementările bancare extrem de permisive.

Compania Lukoil a încercat să se asigure că firma Lukoil România SRL va fi ferită de eventuale extinderi asigurătorii în dosarul Petrotel Lukoil, protejând astfel patrimoniul și activitățile comerciale valoroase ale Lukoil în România: benzinăriile, depozitele angro, active care au fost dezvoltate în timp prin acumularea de capital pe aceasta firmă, în detrimentul prejudiciului de peste 2 miliarde de lei generat la Rafinăria Petrotel Lukoil, cea care furnizează produsele petroliere comercializate de Lukoil în România.

Având în vedere evoluția nefavorabilă pentru Lukoil a dosarului ”Rafinăria Petrotel”, strategia Lukoil de protejare a Lukoil România a fost dublată de schimbarea modului de lucru al rafinăriei din Ploiești, aceasta devenind – începând cu anul 2021 – o prestatoare de servicii a Litasco -Lukoil, care aduce țițeiul la Petrotel, plătește factura de procesare rafinăriei și vinde toate produsele obținute către Lukoil România.

Una dintre metodele care au dus rafinăria Petrotel Lukoil în acest dosar a fost ”stabilirea, acceptarea şi practicarea de preţuri de vânzare inferioare preţurilor de cost, preţuri în care sunt incluse costurile cu materia primă achiziţionată la preţuri defavorabile societăţii, scopul final al acestei politici de preţuri fiind acela de a externaliza profitul, de a nu achita sume sub formă de impozit pe profit către bugetul de stat“, se arată în rechizitoriu.

Cea de-a doua metodă de evaziune fiscală descoperită de procurori în dosarul ”Petrotel Lukoil” s-a concretizat prin ”majorări de capital fictive”. Pe scurt, rafinăria transforma majorarea de capital într-un credit pe care-l înapoia, în aceeaşi zi, plătind și dobândă.

A treia metodă de evaziune fiscală: în timpul anchetei, procurorii au descoperit că Petrotel Lukoil lua împrumuturi de la acţionarul său majoritar din Olanda, dar banii se plăteau înapoi acţionarului majoritar la o dobândă mult peste piaţă, ceea ce este ilegal. Spre exemplu, în anul 2012 rafinăria ia un credit de 320 de milioane de euro de la Lukoil Europe Holding. Dobânda este dublă faţă de nivelul practicat în piaţă. Deşi banii erau destinaţi investiţiilor, aceştia erau utilizaţi cu alte scopuri.

Procurorii au mai stabilit că cea de-a patra metodă de evaziune fiscală pusă în practică de Petrotel Lukoil a fost simularea de investiții. Așa au apărut transferuri bancare importante, numai că aceste transferuri nu s-au regăsit în activul SC Petrotel Lukoil SA.

Citeste și...