Ancheta în cazul furtului de tablouri, finalizată, partea privind distrugerea acestora, disjunsă

Procurorii DIICOT le-au prezentat materialele de urmărire penală suspecţilor în cazul furtului de tablouri de la muzeul din Rotterdam şi urmează să îi trimită în judecată, dar vor continua ancheta într-un alt dosar, privind distrugerea acestora, parte care a fost disjunsă.
Romania TV
10 iul. 2013, 13:42
Ancheta în cazul furtului de tablouri, finalizată, partea privind distrugerea acestora, disjunsă

Avocatul Cătălin Dancu a declarat miercuri că în urmă cu o zi s-a finalizat prezentarea materialului de urmărire penală în dosar, iar Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru au semnat procesele verbale de luare la cunoştinţă a probelor şi acuzaţiilor.

Dancu a precizat că ancheta este aproape de final, urmând să fie redactat rechizitoriul, după care procurorul va decide pe cine şi pentru ce fapte trimite în judecată.

Avocatul a mai spus că procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au disjuns din dosarul furtului de tablouri partea privind presupusa distrugere a acestora de către mama lui Radu Dogaru, Olga Dogaru, pentru aceste aspecte fiind continuate cercetările într-un nou dosar.

Dancu a precizat că procurorii nu au primit încă rezultatele expertizei în cazul cenuşii ridicate în urma percheziţiilor din casa mamei lui Radu Dogaru, pentru a se stabili dacă aceasta provine de la tablourile furate din Olanda.

Directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu, a declarat miercuri, că expertiza în cazul tablourilor furate din Olanda nu a fost finalizată. Potrivit acestuia, realizarea expertizei ar mai putea dura „câteva zile sau o săptămână”.

„Depinde de Parchet. Am decis ca faza finală să o realizăm împreună”, a spus Ernest Oberländer-Târnoveanu.

Cenuşa şi alte probe ridicate la percheziţiile făcute în casa mamei lui Radu Dogaru au fost trimise la experţi, declara, în 29 mai, Gabriela Neagu, de la Biroul de presă al DIICOT.

Directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României preciza atunci că se fac investigaţii privind „materiile rezultate din presupusa ardere a tablourilor”, solicitarea de expertizare fiind primită de instituţie în această primăvară.

Surse judiciare declarau că cel puţin unul dintre cele şapte tablouri furate de la muzeul Kunsthal din Rotterdam a fost ars în casa mamei lui Radu Dogaru.

Procurorii au cerut experţilor să analizeze compoziţia chimică şi structurală a cenuşii şi să spună dacă, pe baza rezultatelor, se poate dovedi că aceasta conţine urme de uleiuri specifice, cerneluri sau vopseluri de pictură.

O comisie rogatorie olandeză, formată dintr-un judecător, un procuror şi un poliţist judiciar, i-a audiat, în iunie, la sediul DIICOT, pe cei trei suspecţi în cazul furtului de tablouri de la Rotterdam, care au arătat că au intrat în muzeu doar cu ajutorul unei şurubelniţe, au declarat surse judiciare.

Potrivit surselor citate, Darie le-a spus anchetatorilor olandezi că Dogaru a fost cel care a intrat în muzeul Kunsthal din Rotterdam, însoţit de o altă persoană, şi că nu se aştepta ca înăuntru să fie opere de artă de o valoare foarte mare.

Şapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin şi Lucian Freud au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012. Operele sustrase sunt „Tête d’Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” şi „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait de Meyer de Haan” şi „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.

Trei dintre suspecţi – Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru – au fost reţinuţi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, iar în 21 ianuarie, magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au dispus arestarea lor preventivă pentru 29 de zile.

Cei trei au fost arestaţi pentru modul organizat în care au acţionat, pentru comiterea acesteia pe teritoriul unui stat străin şi pentru mărimea prejudiciului, aproximativ 18 milioane de euro fiind valoarea de asigurare, arăta instanţa Judecătoriei Sectorului 5, în motivarea deciziei.

Suspecţii voiau să dea foc tablourilor, din cauza situaţiei generate, au spus reprezentanţii DIICOT, precizând că există o interceptare în acest sens. În faţa judecătorilor Tribunalului Bucureşti, care a judecat recursul celor trei, procurorul DIICOT a arătat că Radu Dogaru a afirmat într-o interceptare a sa: „Mai bine nu le mai luam. Ar trebui să le ardem”.

În acest caz a fost reţinut şi asistentul creatorului de modă Cătălin Botezatu, Petre Condrat, pentru tăinuirea unui bun provenit dintr-o infracţiune. Condrat a fost eliberat în 29 ianuarie din arestul Poliţiei Capitalei, după ce a dat declaraţii procurorilor DIICOT.

Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a spus că are certitudinea că, la un moment dat, o parte a tablourilor furate anul trecut de la muzeul Kunsthal din Rotterdam au fost în România.

Surse judiciare au declarat că tablourile de zeci de milioane de euro furate din Olanda au fost scoase din ramele în care se aflau şi ţinute o perioadă în localitatea Măcin din judeţul Tulcea, „în pungi de un leu”, iar când au vrut să le vândă, hoţii nu au ştiut ce preţ să ceară pe ele.

La 15 martie, Judecătoria Sectorului 5 a emis un mandat de arestare preventivă în lipsă, pentru 30 de zile de la momentul capturării, pe numele celui de-al patrulea suspect vizat în anchetă.

Procurorii din Köln au susţinut că suspectul, în vârstă de 46 de ani, încerca să şantajeze Fundaţia Triton, care deţinea şase dintre tabourile furate. Fundaţia împrumutase tablourile Muzeului Kunsthal pentru o expoziţie.

Anchetatorii români din acest caz au stabilit că tablourile ar fi fost duse după furt în locuinţa din Rotterdam a Nataşei Timofei, în vârstă de 19 ani, originară din Măcin. Tot acolo ar fi fost decupate şi scoase din rame pânzele furate, au declarat surse apropiate anchetei.

Nataşa Timofei era iubita lui Radu Dogaru în perioada plănuirii şi comiterii infracţiunii. Pentru a face legătura între româncă şi furtul de tablouri, anchetatorii olandezi au vizionat zeci de ore de înregistrări ale camerelor de supraveghere, au precizat surse apropiate anchetei.

Timofei a fost arestată în Olanda, fiind audiată în legătură cu furtul tablourilor de către doi ofiţeri ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi de un procuror de la DIICOT, potrivit unor oficiali ai Poliţiei Române.

În acelaşi dosar a fost arestată şi mama lui Radu Dogaru, Olga Dogaru, pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce anchetatorii au găsit, în urma unor percheziţii în localitatea tulceană Carcaliu, unde locuiesc rude ale suspecţilor în cazul furtului de tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, patru arme de vânătoare.

În 5 martie, procurorii DIICOT şi poliţiştii au descins şi în localitatea Măcin, judeţul Tulcea, unde au făcut percheziţii la casa tinerei arestate în Olanda şi la alte locuinţe, fiind căutate probe pentru găsirea tablourilor furate.

În Măcin au domiciliul Alexandru Bitu şi Eugen Darie, în timp ce al treilea suspect din dosarul furtului de tablouri, Radu Dogaru, este originar dintr-o localitate de lângă Măcin.

DailyBusiness
Biscuiții Petit Beurre retrași din magazinele Supeco din cauza riscului de intoxicație
Spynews
Mihai Albu a ajuns în fața altarului alături de mireasa lui, Elena. Informații în timp real de la cununia religioasă
Bzi.ro
Avertismentul Cristinei Demetrescu pentru Nicuşor Dan: Luna neagră Lilith îl bântuie!
Fanatik.ro
Descoperirea care schimbă ce știam în domeniul energiei. Ce se întâmplă cu panourile solare de acum, invenția care e de 1000 de ori mai puternică
Capital.ro
Serviciul militar obligatoriu. Cine e vizat de noile modificări majore: Vrem să instruim noile generații
Playtech.ro
Ce nu ai voie să pui pe parbriz. Detaliul pentru care şoferii iau amenzi usturătoare
DailyBusiness
34 de studenți români afectați de interdicția SUA pentru studenții străini a Harvard
Adevarul
Gestul controversat făcut de prietenul lui George Simion în timpul unei dezbateri electorale în Polonia. „Să-l lăsăm pe domnul Karol să explice”
wowbiz.ro
L-am găsit!! Cine este SPP-istul lui Nicușor Dan, care a rupt inima femeilor pe rețelele de socializare: "Noroc cu domnul Președinte..." | EXCLUSIV
Spynews
Andreea Perju și iubitul ei sărbătoresc doi ani de relație. Fotografie rară cu actrița și partenerul ei de viață / FOTO
Spynews
Noi opțiuni la companiile aeriene low-cost. Locuri în picioare în avion, pentru doar 1€
Evz.ro
Ciorbe ușoare și sățioase. Două rețete perfecte pentru sezonul cald
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ce se întâmplă în relația dintre Anamaria Prodan și Ronald Gavril
kanald.ro
Se schimbă legea căsătoriilor în România: Ce trebuie să știe cuplurile care se căsătoresc în 2025
Cancan.ro
Piedone, caz de Dosarele X într-un restaurant din Bragadiru. Cum s-a transformat carnea de porc în… pastramă de oaie!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit marele actor! Drum lin, maestre! A fost unul dintre veteranii marelui ecran
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Triunghiul amoros scandalos continuă. Impresara a aflat că milionarul se căsătorește cu amanta
stirilekanald.ro
Cine este șoferul de 28 de ani care a murit în accidentul de pe Centura de Nord a Craiovei. Era patronul unei cunoscute patiserii din oraș
Diana Sosoaca a rabufnit cand a aflat ca George Simion va contesta rezultatul alegerilor la CCR: „Hai sictir, Iuda!”
MediaFlux
Românii care primesc cel puțin 700 de lei de la stat! Banii nu sunt gratis și trebuie munciți
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aeroportul unic în lume. E singurul loc de pe Pământ unde poți ateriza în trei țări deodată