Babis, care înainte să devină premier în decembrie 2017 a fost ministrul Finanţelor începând cu 2014, a negat acuzaţiile sâmbătă, în urma publicării în presă a documentului confidenţial.
În document se arată că „situaţia lui Babis poate fi catalogată drept un conflict de interese”. Drept urmare, UE ar putea cere returnarea fondurilor iar Babis ar trebui să întrerupă orice legătură cu companiile implicate. Babis ar fi „singurul beneficiar” a două trusturi în care au fost transferate acţiuni ale Agrofert şi ale grupului Agrofert. Printr-o reţea de zeci de firme de agricultură, chimie şi procesare de alimente, companiile au primit fonduri europene în valoare de 82 de milioane de euro în 2017.
„Nu este un conflict de interese, eu respect legea”, a declarat Babis sâmbătă. „Nu controlez sau gestionez trusturile, pentru că nu am timp de aşa ceva, sunt ocupat cu slujba de prim-ministru”, a precizat el, adăugând că nu a văzut documentul Comisiei Europene.
În document se precizează că situaţia este tot una de conflict de interese chiar dacă Babis nu se află într-o poziţie de control, pentru că „el are un interes în succesul financiar al companiilor”. Babis şi familia sa ar trebui să „întrerupă toate legăturile” cu cele două companii pentru a gestiona acest conflict de interese, se arată în document.
Un purtător de cuvânt al Agrofert a declarat că firma nu are informaţii privind investigaţia şi nu a fost contactată în acest sens.