Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Judeţene Constanţa, o femeie în vârstă de 90 de ani, internată într-un azil de bătrâni din Tuzla, a fost adusă în 6 noiembrie la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, după ce se lovise la cap în urma unei căzături, iar la sfârşitul săptămânii trecute a murit, cadrele medicale anunţând Poliţia Tuzla, conform legii.
Astfel, poliţiştii au declanşat o anchetă în acest caz, totodată, fiind sesizate celelalte instituţii abilitate în vederea verificării legalităţii funcţionării unităţii respective, scrie Mediafax.
„Femeia figura internată într-un azil de bătrâni din localitatea Tuzla, iar în 6 septembrie a căzut şi s-a lovit la cap. Ea a murit după trei zile ca urmare a traumatismului suferit”, a precizat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Constanţa, Bogdan Păduraru.
Şi conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa a dispus un control la căminul pentru bătrâni, care aparţine SC Marie Elaine SRL, stabilindu-se că acesta funcţiona ilegal.
„Unitatea nu ar fi trebuit să-şi desfăşoare activitatea pentru că funcţiona fără autorizaţie sanitară”, a declarat directorul executiv al DSP Constanţa, Constantin Dina.
Potrivit acestuia, în urma sesizărilor primite, atât de la Poliţie cât şi de la Primăria Tuzla, la faţa locului a fost trimisă o echipă de inspectori care a descoperit mai multe lipsuri, motiv pentru care administratorul azilului de bătrâni a fost amendat cu 5.000 de lei.
„S-a constatat că (azilul – n.r.) nu îndeplineşte condiţii igienico-sanitare de funcţionare, conform legislaţiei în vigoare. Nu avea cabinet medical – acesta fusese transformat într-o rezervă, nu aveau personal medical specializat, blocul alimentar nu era organizat sub nicio formă, le etaj nu aveau cabine de duş, aveau căzi de baie, şi aceste insuficiente ca număr. Ca urmare s-a dispus amendarea administratorului cu 5.000 de lei şi sistarea activităţii până la intrarea în legalitate”, a afirmat Constantin Dina, care a precizat că trebuie verificat şi dacă există contracte încheiate şi cu ce medici.
Capacitatea de cazare a căminului este de 19 persoane, iar la controlul DSP în azil se aflau 11 bătrâni, cu diferite afecţiuni.
Conform datelor publicate pe site-ul unităţii, bătrânii erau îngrijiţi contra cost, plătind între 1.000 şi 3.000 de lei pe lună, în funcţie de vârstă, afecţiuni şi confort. Cazarea se face în camere cu unu, două sau trei paturi, în funcţie de opţiune.
Directorul DSP Constanţa a mai declarat că administratorul societăţii a venit, luni, la sediul Direcţiei, pentru a depune actele necesare obţinerii autorizaţiei de funcţionare, dar, până când centrul va intra în legalitate, bătrânii trebuie să se întoarcă în familie, inspectorii sanitari urmând să meargă din nou în control la azil pentru a stabili dacă decizia de sistare a activităţii este respectată.
„Noi o să mai facem un control şi, în cazul în care administratorul unităţii nu a dat curs dispoziţiei de sistare a activităţii acolo, o să anunţăm Poliţia. Mai mult de atât noi nu putem face”, a mai spus Constantin Dina.
Casa de odihnă şi tratament Marie Elaine şi-a început activitatea în 2012 şi printre serviciile oferite, conform datelor prezentate pe site-ul oficial, se numără şi îngrijirea bătrânilor care suferă de Alzheimer, Parkinson, demenţă senilă, AVC ori diabet, asistenţă medicală 24/24, analize medicale gratuite o dată pe lună, consiliere psihologică, psihoterapie, dar şi consiliere duhovnicească.
Până la ora transmiterii acestei ştiri, reprezentanţii azilului de bătrani nu au putut fi contactaţi pentru a exprima un punct de vedere.
VEZI SI: Socrul lui Traian Băsescu, tatăl Mariei Băsescu, locuieşte de o jumătate de an la azi