Potrivit conducerii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Neamţ, reprezentanţii instituţiei au luat probe din toate alimentele servite duminică la praznicul mănăstirii, unde au participat aproximativ 300 de persoane.
Conducerea DSP Neamţ afirmă că numărul celor care ajung la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară, după ce au mâncat la Mănăstirea Tazlău, creşte de la o oră la alta.
„Ambulanţele preiau în continuare bolnavi din comuna Tazlău, care prezintă simptomatologia de toxiinfecţie alimentară. Până luni dimineaţă, au ajuns la spital 21 de persoane, din care 16 au rămas spitalizate, trei dintre pacienţi fiind copii. Pacienţii au forme uşoare şi medii de boală, cu vărsături, scaune diareice şi febră. Deocamdată nu putem să ştim ce ar fi putut declanşa această toxiinfecţie alimentară colectivă, existând mai multe alimente incriminate”, a declarat, luni, directorul adjunct al DSP Neamţ, Daniela Marcoci.
La rândul său, primarul comunei Tazlău, Constantin Machidon, susţine că cei care s-au ocupat de pregătirea mesei la Mănăstirea Tazlău au fost reprezentanţii bisericii, care au făcut cumpărăturile din diverse magazine din judeţul Neamţ şi s-au ocupat de pregătirea alimentelor servite la masă.
„Duminică la Mănăstirea Tazlău a fost prăznuit Sfântul Cuvios Chiriac, ocrotitorul mănăstirii. Aşa cum se obişnuieşte în fiecare an, oamenii din comunitate au contribuit cu diverse sume de bani pentru organizarea praznicului, de care s-a ocupat stareţul mănăstirii. Cei de la mănăstire au făcut cumpărăturile şi tot ei au pregătit bucatele servite la masă, cu bucătari pricepuţi. Acum nu se ştie exact de la ce au apărut aceste probleme, dar se bănuieşte că ar fi de la nişte icre de peşte. Aşteptăm şi noi să vedem ce spun autorităţile care au declanşat o anchetă în acest caz”, a precizat primarul comunei Tazlău.