„Am luat legătura cu aparţinătorul şi l-am rugat să ne depună şi nouă o plângere, astfel încât să putem să verificăm, oricum ne autosesizam. Este bine că, la ora actuală, alături de Poliţie, care investighează suspiciunea de malpraxis, Colegiul Medicilor şi DSP de dimineaţă au fost la mine, deja se lucrează la această anchetă şi suntem mai mult decât interesaţi să vedem ce s-a întâmplat cu adevărat”, a spus managerul SCJU Constanţa, Cătălin Grasa, într-o conferinţă de presă.
Comisia care efectuează ancheta internă a stabilit cronologia evenimentelor petrecute în perioada în care pacienta a stat la UPU şi sunt aşteptate şi punctele de vedere în scris ale celor care s-au ocupat de acest caz, pentru a fi analizate de disciplină a spitalului, conform directorului medical al unităţii medicale.
Citeşte şi: Anchetă la Spitalul Judeţean Constanţa. O femeie a murit după ce a aşteptat 16 ore pe un scaun la Urgenţe
„Pacienta s-a prezentat la ora 7,30 în UPU, cu ambulanţa, cu simptome respiratorii de aproximativ trei zile, pe fondul unei patologii cardiace. Primul consult, realizat de medicul urgentist a fost la 8,07. Pacienta era stabilă hemodinamic, s-au efectuat EKG, analizele de sânge uzuale, radiografie pulmonară, s-a instituit tratament cu ser fiziologic, ventolin. La ora 10,00, a fost consultul de boli interne, s-a solicitat un al doilea set de analize, mai specifice, la ora 11,10 a fost efectuat consultul cardiologic la solicitarea medicului internist. În continuare pacienta era stabilă hemodinamic, se solicită de data asta încă un set de analize ţintite pe funcţia cardiacă, analize care au fost solicitate în dinamică, la ora 11,00 şi la ora 15,00 Se solicită şi computer tomograf torace nativ, pacienta având creatinină mare (…), nu s-au putut face ambele CT la momentul respectiv, s-a continuat cu tratamentul antihipertensiv, la 12,066 este solicitarea de CT în calculator. CT-ul s-a efectuat la ora 19,30”, a precizat Obadă.
De asemenea, acesta a adăugat faptul că pauza de şapte ore în care pacientei nu i s-a putut face computerul tomograf a fost cauzată de aglomeraţia de la UPU.
„Există o pauză între orele 12,00 – 19,00 care este explicată prin faptul că au fost opt solicitări de cod roşu pentru CT, 11 solicitări de cod galben şi patru de cod verde, toate au fost solicitări cu segmente multiple. Pacienta face computer tomograf la 19,30, există încă o reevaluare a medicului urgentist la 18,30 – pacienta era stabilă hemodinamic. Rezultatul la CT vine la ora 20,30, rezultatul scris este reevaluat de medicul urgentist, în continuare este stabilă hemodinamic. În urma rezultatului CT, se evidenţiază hidropneumotorax revărsat pericardic, se solicită şi consult chirurgical, iar în jurul orei 21,50 de înrăutăţeşte starea generală a pacientei, devine instabilă hemodinamic şi se produce stopul cardio-respirator, iar manevrele de resuscitare nu mai au niciun rezultat”, a explicat directorul medical.
Rezultatul medico-legal va arată cauza înrăutăţirii stării de sănătate a femeii şi dacă aceasta putea fi salvată de către medici. În plus, conform directorului medical al unităţii medicale, pacienta nu ar fi stat pe un scaun obişnuit, ci pe o targă, iar apoi pe un scaun special.
„Nu era scaun, era targă (…), a stat pe targă în urgentă pe cod verde şi după aceea, în salonul de aşteptare. (…) Şi după aceea a mai stat … este un scaun special, cu un sistem pentru a se face aproape targă, nu e un scaun obişnuit (…) Starea dânsei nu a necesitat iniţial trecerea pe un cod superior, a fost catalogată pe cod verde. Vom vedea dacă necesita dinainte trecerea pe un cod superior”, a afirmat managerul spitalului.
Fiul pacientei decedate a prezentat presei rezultatul necropsiei efectuate de medicii legişti. Conform acestora, femeia suferea de insuficienţă cardiorespiratorie acută, hidropneumotorax drept, pneumopatie acută, emfizem pulmonar rupt, cardiomiopatie cronică.
„Hidropneumotorax drept, adică apă la plămâni. Pneumopatie acută … mi s-a spus de legişti că asta ar fi fost cauza majoră, definitorie. (…) Rezultatul este o confirmare a culpei medicale, a faptului că nu s-a încadrat bine cazul în funcţie de codurile avute”, a spus bărbatul, acuzând totodată că mama sa a fost ţinută pe un scaun obişnuit, cu rotile, cu care sunt duşi pacienţii în saloane, în condiţiile în care starea acesteia de sănătate era înrăutăţită.
În acest caz poliţia face verificări sub aspectul comiterii infracţiunii de ucidere din culpă, după ce fiul femeii a reclamat faptul că mama sa, în vârstă de 70 de ani, a murit la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa deoarece nu a fost tratată corespunzător de medici, fiind ţinută 16 ore în Unitatea de Primiri Urgenţe.
„Bărbatul a depus plângerea luni, 3 februarie, la Secţia nr. 3 de Poliţie, reclamând că mama lui a fost dusă la UPU sâmbătă la ora 7,00, unitate unde a fost ţinută până la ora 23,00, nefiind tratată corespunzător. (…) A fost deschis dosar penal pentru ucidere din culpă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, Andreea Munteanu.