O fetiţă de 11 ani dintr-un centru pentru copii cu dizabilităţi din judeţul Vaslui a murit, la începutul acestei săptămâni, la mai puţin de o oră de la refuzul cadrelor medicale de la Spitalul de Urgenţă Bârlad de a o interna.
Reprezentanţii Centrului de Primire în Regim de Urgenţă a Copilului Abuzat, Neglijat şi Exploatat (CPRUANE) Bârlad susţin că medicii i-au făcut copilei un calmant şi apoi au trimis-o în centrul rezidenţial pe motiv că nu trecuseră 24 de ore de la ultima externare. Cu numeroase afecţiuni medicale, respectiv tetrapareză spastică, sindrom epileptic, convulsii, marasm nutriţional şi deficienţă mentală, fetiţa fusese internată anterior, timp de o săptămână, în aceeaşi unitate spitalicească, cadrele medicale luând decizia de a o externa după ameliorarea stării de sănătate.
„La mai puţin de 24 de ore după ce a revenit în centrul rezidenţial, fetiţa a început din nou să aibă convulsii, motiv pentru care am revenit cu minora la spital. Însă, medicul de gardă mi-a spus că-i face un calmant, după care să o iau în centru pentru că «nici foaia (n.r.- fişa medicală) nu s-a închis». Ne-am conformat şi, din păcate, nici bine nu am ajuns în centru, că fetiţa a murit. Cadrele medicale s-au justificat că se lovesc de o procedură, care prevede că pacienţii nu pot fi reinternaţi dacă nu au trecut 24 de ore de la ultima externare”, a declarat, joi, şeful CPRUANE Bârlad, Ionel Brătianu, potrivit news.ro.
Conducerea Spitalului Bârlad susţine că, în situaţii de urgenţă, atunci când starea pacienţilor este gravă, nu se justifică refuzul internării prin invocarea acelei proceduri, motiv pentru care s-a dispus efectuarea unei anchete interne.
„Medicii nu sunt îngrădiţi de conducerea spitalului, de sistem sau orice proceduri să refuze să interneze cazurile grave, chiar dacă nu au trecut acele 24 de ore de la ultima externare. Nu ştiu ce considerente au avut de au refuzat internarea. O să facem anchetă internă, o să le luăm declaraţii medicilor să vedem cum justifică situaţia. Într-adevăr, sunt probleme cu decontarea la Casa de Asigurări de Sănătate a cheltuielilor de pe fişele medicale de internare în cazul în care nu se respectă acea procedură, dar, când este vorba de salvat viaţa unui om, nu trebuie să ne mai gândim la protocoale”, a precizat directorul medical al Spitalului de Urgenţă Bârlad, Gabriela Daniş.
Fetiţa de 11 ani provenea dintr-o familie dezorganizată, fiind abandonată încă de la naştere de către mama sa. Ulterior, copila a fost crescută de către tată, care a murit într-un accident. În consecinţă, fetiţa a ajuns în plasament la bunica paternă însă, în vara acestui an, odată cu moartea femeii, a fost preluată într-un centru de plasament pentru copii cu dizabilităţi.