Directorul medical a declarat că ancheta la Spitalul Judeţean Arad din cauza consumului de stupefiante în pandemie vizează perioada 1 aprilie 2020 – 31 mai 2021.
„În acest moment putem afirma că în perioada respectivă există un consum neobişnuit de mare de morfină şi alte substanţe stupefiante, faţă de perioadele anterioare, la nivelul secţiilor de anestezie şi terapie intensivă care au tratat pacienţi bolnavi de COVID-19. Verificăm foile de observaţie ale tuturor pacienţilor internaţi”, a spus directorul medical directorul medical al SCJU, Lenuţa Timiş, conform Agerpres.
Deocamdată nu există şi o anchetă a Poliţiei în acest caz, fiind vorba doar de verificări interne.
Surse din cadrul Spitalului Judeţean Arad au precizat că din primăvara anului trecut a crescut în special consumul de morfină şi ar fi fost folosite 11.000 de doze până la 31 mai 2021.
La o singură secţie ATI, care are doar 12 paturi, ar fi fost folosite mai mult de jumătate din aceste doze, adică de aproximativ trei ori mai multe decât la alte secţii ATI cu pacienţi COVID-19, care au şi mai multe paturi.
Potrivit Aradon, la ATI I – secție cu 27 de paturi – s-au folosit aproape 3.000 de doze de morfină, la ATI II – secție cu 15 de paturi – s-au folosit în jur de 2.000 de doze de morfină, în timp ce pe secția ATI IV – o secție cu doar 12 paturi – s-ar fi folosit, în același interval, peste 6.000 de doze de morfină – adică aproape triplu decât consumul înregistrat la secția ATI II.
Morfina se administrează, de regulă, în combinație cu diazepam și potrivit acelorași surse, descărcările din farmacie ridică și aici semne de întrebare, pentru că există informații cum că s-ar fi descărcat, în zile consecutive, în jur de 30 de doze de diazepam/pacient.
Un alt analgezic opioid, fentanylul, a fost și el folosit pe secțiile ATI Covid de la Județean: astfel, la ATI I s-au folosit circa 5.000 doze, la ATI II – 100 de doze, iar la ATI IV – în jur de 1.500 de doze.