Procurorii de pe lângă Tribunalul Bucureşti au primti o sesizare, potrivit unor surse Antena 3 CNN, privind moartea suspectă a unor pacienți internați la secția ATI de la Spitalul Sfântul Pantelimon, astfel că o anchetă a fost demarată.
Conducerea spitalului a transmis că procurorii au primit o sesizare și a precizat că urmează să fie pusă la dispoziția organelor de anchetă. În plus, va fi demarată o anchetă și la nivelul spitalului ca să se afle exact ce s-a întâmplat la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă.
Citește și Cum pot lua românii pensie anticipată fără penalizare. Condiţiile anunţate de Simona Bucura-Oprescu
Ancheta a pornit ]n urma unei investigații publicate pe cetateanul.net, în care se vorbește despre mai mulți pacienți care ar fi murit în condiții suspecte, după ce le-ar fi fost redusă doza de noradrenalină în mod intenționat. Acest medicament e folosit, de regulă, pentru creşterea şi menţinerea tensiunii arteriale, pe termen scurt, în situaţii deosebite, precum stopul cardiac, septicemie, transfuzii de sânge sau reacţii la medicamente.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că știe despre ancheta de la Spitalul Sfântul Pantelimon și că urmează să trimită Corpul de Control la spital ca să verifice toate acuzațiile.
„Au mai fost sesizări despre activitatea spitalului în cursul acestei săptămâni. Eu am trimis Corpul de Control ca urmare a acestor sesizări. Este prevăzută această activitate în programul direcţiei de specialitate. Chestiunea aceasta cu val de morţi şi aşa mai departe, totuşi astea sunt lucruri care trebuie constatate, nu trebuie doar declarate. Mai mult, acolo sunt puse la îndoială competenţele profesionale ale corpului medical, ale medicilor, deci eu nu pot să fac niciun fel de afirmaţii legate de acest subiect.
Am vorbit cu managerul, am intrat în contact direct cu el, spune că nici vorbă de aşa ceva. Dar, repet, nu vreau să mă antepronunţ, aştept rezultatele de la colegii de la Corpul de Control şi ulterior vom acţiona în consecinţă. Dacă s-a făcut şi o plângere penală, cu atât mai bine, pentru că atunci va exista şi un alt tip de anchetă, alături de cea de natură administrativă pe care o desfăşurăm noi.
Nu au fost plângeri de la pacienţi, ci plângeri ale unora dintre angajaţii de acolo, de la spital. Sunt plângeri care trebuie verificate, nu îmi place să comentez decât după ce le verific, pentru că hârtia poate să cuprindă foarte multe afirmaţii, însă ele trebuie verificate şi dacă se dovedesc adevărate, sigur, se pot lua măsuri. Eu vreau să fiu rezervat în declaraţii.
Acest gen de acuzaţii eu nu le-am întâlnit până acum în cariera mea medicală. Nu e vorba de nicio informaţie, e vorba de un articol de presă, care a apărut într-o sursă mai puţin cunoscută, rămâne să constatăm dacă ceea ce scrie acolo este într-un fel sau altul adevărat. În articolul respectiv scrie că medicii, în mod deliberat, au luat nişte măsuri, şi nu se referă la un anumit medic, se referă în general, la medici de la Terapie Intensivă şi din cauza asta eu sunt rezervat în a da verdicte. Haideţi să aşteptăm ziua de mâine şi să vedem cu ce rezultate vin colegii de acolo şi, bineînţeles, dacă este cazul, vom sesiza şi Colegiul Medicilor, care are jurisdicţie în domeniul practicii medicale”, a declarat ministrul Sănătăţii pentru Antena3 CNN.
Citește și Cum pot lua românii pensie anticipată fără penalizare. Condiţiile anunţate de Simona Bucura-Oprescu