Investigaţiile sunt desfăşurate în urma unei plângeri ale unor pacienţi şi familii ale victimelor COVID-19 la Curtea de Justiţie a Republicii (CJR), singura instanţă abilitată să judece acte comise de membri ai guvernului în exercitarea funcţiilor lor.
La 7 iulie a fost lansată o anchetă pentru ”abţinere de la combaterea unei calamităţi”.
De la începutul crizei sanitare cauzate de pandemia de COVID-19, CJR a primit 90 de plângeri, dintre care a admis nouă. Ele îi vizează, printre alţii, pe Olivier Véran, pe fostul premier Edouard Philippe, pe fosta titulară a portofoliului sănătăţii Agnes Buzyn şi pe fosta purtătoare de cuvânt Sibeth Ndiaye.
Audierea reclamanţilor a debutat la începutul lunii septembrie. În plângeri este denunţată ”incoerenţa măsurilor” luate de stat şi chiar ”absenţa aplicării recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii”.
La rândul său, Parchetul din Paris, care a primit zeci de plângeri vizând membri ai administraţiei, a deschis la 9 iunie o amplă anchetă preliminară, în special pentru „punerea în pericol a vieţii altei persoane” şi „omucidere involuntară”.
Executivul francez a fost acuzat în special că nu a anticipat criza sanitară, fiind amintite nevoia de măşti faciale şi de alte echipamente medicale în primul val al pandemiei, în primăvara acestui an.