Acuzațiile ‘nu au putut fi dovedite astfel încât să poată fi susținute în cadrul unei proceduri în instanță’, a precizat biroul procurorului general Harald Range, potrivit Agerpres.
Justiția germană anunțase în iunie deschiderea unei anchete privitoare la fapte de spionaj și activități în favoarea unui serviciu de informații al unui stat străin.
În vara lui 2013, Germania a fost șocată de dezvăluirile fostului consultant al NSA Edward Snowden referitoare la un vast sistem de monitorizare a conversațiilor telefonice și comunicațiilor prin internet ale germanilor, inclusiv a telefonului mobil al cancelarului, timp de mai mulți ani. Documentele făcute publice de Snowden sugerau că NSA a monitorizat încă din 2002 un telefon oferit Angelei Merkel de partidul ei, Uniunea Creștin-Democrată (CDU). Ea a continuat să folosească telefonul pentru probleme de partid și după ce a devenit cancelar, în 2005, chiar dacă a avut la dispoziție și un aparat securizat pus la dispoziție de guvern.
Scandalul a aruncat o umbră asupra relației foarte strânse cu SUA, cancelarul telefonându-i președintelui american Barack Obama pentru a-și exprima protestul după dezvăluirile lui Snowden. ‘Spionajul între prieteni nu se face’, a declarat la vremea respectivă Angela Merkel.
Serviciile germane de informații nu au descoperit nicio dovadă de spionaj, iar fotocopiile documentelor NSA publicate de Snowden erau ambigue, procurorii indicând că nu au reușit să obțină niciun ordin original al NSA privind eventuala spionare a cancelarului.
‘Declarațiile cunoscute ale lui Edward Snowden de până acum și conținutul documentelor publicate ce îi sunt atribuite nu oferă nicio dovadă că el personal a observat sau a avut cunoștință despre suspiciunea că telefonul mobil folosit de cancelar era spionat’, se mai arată în comunicat. O asigurare ulterioară din partea SUA că telefonul cancelarului Merkel ‘nu mai era’ monitorizat nu constituie o dovadă suficientă pentru trimiterea unui dosar penal în distanță, mai spun procurorii.
În ce-l privește, președintele Obama a exclus viitoare operațiuni de spionaj avându-l ca țintă pe cancelar, lăsând astfel să se înțeleagă că acestea au avut loc în trecut, menționează AFP.
Potrivit DPA, Parchetul din Karlsruhe a indicat însă că va continua ancheta privind alte situații de spionaj din partea SUA și Marii Britanii împotriva Germaniei, reieșite din documentele făcute publice de Snowden.