Dacă până mai ieri, postările lui Nicuşor Dan aveau un reach destul de mic, fiind văzute, în general de câteva mii de oameni, iar mesajele erau cele clasice ale unui primar, acum acesta are ambiţii mult mai mari, de preşedinte, dorindu-şi ca postările lui să aibă răspândire la nivel naţional.
Pentru asta, edilul Capitalei a lansat o puternică campanie pe Meta, în care investeşte, după o analiza a România TV, aproximativ 300.000 de euro. Clipurile sale electorale, fotografiile şi mesajele de campanie strâng mii sau chiar zeci de mii de like-uri şi au reachuri de sute de mii de oameni.
Toate aceste cifre fabuloase pentru contul de social media al unui primar de oraş sunt obţinute cu bani grei, pe care nu se ştie cine îi plăteşte, dar care se vede cum sunt cheltuiţi de primarul cu ambiţii de preşedinte Nicuşor Dan.
În medie, Nicuşor Dan investeşte în promovare între 1500 şi 2000 de euro pentru fiecare postare de pe pagina sa de Facebook. Nu este singura reţea socială împânzită de mesajele lui Nicuşor.
Acesta desfăşoară, în paralel, tot prin sponsorizări plătite, campanii agresive şi pe TikTok, şi pe Instagram. Sumele cheltuite pe aceste medii sunt mult mai greu de calculat exact, dar tot despre ordinul sutelor de mii de euro este vorba.
Deşi în urmă cu puţin timp Nicuşor Dan se plângea că nu a reuşit să strângă din donaţii decât 50.000 de euro, acesta refuză să explice de unde are sute de mii de euro lunar pentru promovarea agresivă pe care şi-o plăteşte în mediul online.
Dorind să atragă cât mai mult din publicul tânăr de pe internet, Nicuşor Dan cheltuie în neştire bani ai căror surse rămân nedeclarate, pe toate platformele sociale importante, sperând să convertească likeurile şi inimioarele în voturi.
Dacă în cazul lui Călin Georgescu, procurorii şi unii jurnalişti au reuşit să identifice mai multe surse de finanţare, printre care Bog PR, supranumit „Regele TikTok-ului”, care ar fi investit în jur de un milion de euro, sau mercenarul Horaţiu Potra, în ce-l priveşte pe Nicuşor Dan, nimeni nu ştie de unde are banii, şi nici edilul nu pare dispus să facă publice informaţiile.
De asemenea, pentru a ne da seama de costurile unei campanii prezidenţiale, procurori au descoperit, în cazul lui Călin Georgescu, că mercenarul Horaţiu Potra – care a şi confirmat informaţia – i-ar fi cerut controversatului om de afaceri Frank Timiş o sumă cuprinsă între 20 şi 35 de milioane de dolari pentru a-l susţine pe fostul candidat suveranist. Interesant este că procurorii susţin că, în schimbul acestei investiţii în campanie, Călin Georgescu i-ar fi promis lui Frank Timiş toate minele din România, astfel încât se pune întrebarea ce ar putea aştepta, în schimbul sumelor investite, cei care finanţează campania lui Nicuşor Dan.
De asemenea, Nicuşor Dan a fost primul care, încălcând legea, s-a grăbit să împânzească ţara cu panouri electorale, pe modelul Nicolae Ciucă. Filmuleţe siropoase despre copilăria lui, clipuri şi interviuri cu profesorii din liceu, monologuri plictisitoare ale soţiei sale, toate filmate şi postate pe pagina lui de Facebook, sunt promovate plătind mii de euro la fiecare postare.
Procurorii care l-au anchetat pe Călin Georgescu pentru campania dinaintea turului 1 al alegerilor prezidenţiale au descoperit că acesta avea mai mulţi sponsori, care l-au finanţat cu sume importante de bani, astfel încât clipurile şi mesajele sale electorale să fie diseminate pe întreg internetul, prin diferite platforme sociale. Nicuşor Dan copiază modelul de campanie al candidatului interzic de CCR, doar că, în cazul său, sumele sunt mult mai mari.