Grupul civic Reset a transmis o sesizare Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea după vizita în spital a Vioricăi Dăncilă şi a Sorinei Pintea.
„Am constatat că dna ministru interimar şi dna ministru a Sănătăţii, Sorina Pintea, au vizitat spitalul şi secţiile de neonatologie fără măsuri de protecţie suficiente asigurate de spital: cei doi demnitari au purtat bebeluşi pe braţe după ce au intrat în unitatea spitalicească direct din mediul extern. Conform normelor de igienă, este interzis accesul persoanelor cu hainele de stradă în neonatologie, unde trebuie păstrată o curăţenie sporită şi trebuie respectat un anumit protocol”, se arată în sesizarea făcută de Reset Iaşi.
Reprezentanţii grupului arată că halatele şi papucii de unică folosinţă nu sunt suficienţi pentru a proteja nou-născuţii, mai ales că Viorica Dăncilă şi Sorina Pintea au fost, înainte de vizita la spital, în mijlocul oamenilor dintr-un târg. Aşadar, sănătatea mamelor şi a nou-născuţilor a fost pusă în pericol.
„Delegaţia a purtat doar halate, punând astfel în pericol sănătatea mamelor şi a nou-născuţilor internaţi în acel moment în cadrul instituţiei. În acest caz, pare că avizul epidemiologic nu a fost respectat, ci doar s-a urmărit obţinerea unor imagini cu impact electoral. Vizitatorii, indiferent de poziţia şi funcţia pe care o ocupă în conducerea statului român, trebuie să se supună regulilor şi să respecte măsurile de igienă obligatorii pentru prevenirea apariţiei sau transmiterii infecţiilor intraspitaliceşti. Cu atât mai mult cu cât funcţia este mai înaltă, cu atât ar trebui să se ofere un model de respectare a regulilor. După cum se poate observa în filmare şi în fotografii, niciuna dintre persoanele din delegaţia dnei Dăncilă nu a urmat protocolul, iar managerul din cadrul unităţii sanitare ar fi trebuit să se asigure că aceste reguli sunt urmate cu stricteţe şi să nu permită intrarea delegaţiei dacă reguli minime de igienă şi protejare a sănătăţii pacienţilor nu ar fi fost urmate”, arată Reset Iaşi.
Astfel, Reset cere DSP să analizeze condiţiile „în care a avut loc această vizită şi dacă au fost respectate protocoalele epidemiologice şi de igienă astfel încât viaţa pacienţilor să nu fie pusă în pericol şi, de asemenea, vă rugăm să luaţi măsurile care se impun împotriva celor care au permis acest lucru”.
DSP Vrancea a confirmat că a fost declanşată o anchetă epidemiologică.
Conducerea SJU Focşani: Dat fiind durata foarte scurtă a vizitei oficiale, considerăm că măsurile luate au fost cele corecte
Conducerea Spitalului Judeţean Focşani a postat, pe Facebook, un punct de vedere în legătură cu vizita Lui Dăncilă şi a lui Pintea
Conform conducerii SJU Focşani, din punct de vedere epidemiologic, la intrarea delegaţiei în Secţia Neonatologie s-au respectat regulile de igienă de bază şi măsurile prevăzute în ghidul de izolare a unităţii medicale pentru vizitarea nou născutului, membrii delegaţiei echipându-se şi dezinfectându-se corespunzător. S-a efectuat inclusiv triajul epidemiologic şi niciun membru al delegaţiei nu prezenta semne de boală, susţine conducerea SJU Focşani.
„Vizita nu s-a efectuat în saloanele copiilor proaspăt născuţi. Salonul în care s-au realizat fotografiile avea copii cu peste trei zile de viaţă, copii sănătoşi, fără probleme de sănătate, care urmau să fie externaţi. Mamele copiilor din saloanele vizitate au fost înştiinţate anterior de vizita delegaţiei oficiale şi li s-a cerut acordul pentru filmarea si fotografierea copiilor. Mămicile nu au avut nicio obiecţiune, ba chiar s-au arătat încântate de faptul că doamnele ministru au ridicat în braţe doi dintre copiii care plângeau, considerând acest lucru ca fiind o reacţie maternă umană”, arată sursa citată.
„Dat fiind durata foarte scurtă a vizitei oficiale în secţie, considerăm că măsurile luate au fost cele corecte, timpul de contact fiind un factor esenţial în transmiterea unei infecţii”, se arată în punctul de vedere al spitalului.
Conducerea spitalului susţine că, după prima zi de viaţă, mamele şi personalul medical de îngrijire a nou născutului sănătos nu poartă masca în contact cu acesta, decât dacă prezintă semne de boală.
„Am fost acuzaţi că nu lăsăm taţii să îşi vadă nou născuţii în salon, diferenţa este că familia se prezintă în primele minute după naştere, moment în care nou născutul încă îşi face tranziţia la viaţa extrauterină fiind vulnerabil. (…). Considerăm că un simplu gest matern, de a lua un copil care plânge în braţe, gest care nu are legătură cu actul medical, nu trebuie să umbrească întreaga muncă a unităţii sanitare”, mai spun reprezentanţii SJU Focşani.