„Bădălău Niculae apără interesele lui El-Khoury Elias, cu care are numeroase întâlniri, după ce în prealabil se înțeleg la telefon cu privire la ora și locul întâlnirii. (…) Acesta a intermediat liderului grupării evazioniste El-Khoury Elias mai multe întâlniri cu persoane care dețin funcții importante în instituțiile de stat din județul Giurgiu (prefectură, conducerea APIA), județ în care se derulează principalele activități infracționale”, se arată în documentele citate, conform Mediafax.
CITEŞTE ŞI: Procurorul Angela Nicolae de la PÎCCJ şi fiul ei, reţinuţi în dosarul de evaziune fiscală
Potrivit anchetatorilor, într-una dintre discuţiile purtate cu El-Khoury Elias, senatorul l-ar fi „dojenit” pe acesta pentru că „n-a venit cu actele” necesare la APIA. În acelaşi context, anchetatorii precizează că o firmă din circuitul evazionist ar mai fi primit de la APIA peste 2,7 milioane lei, cea mai mare parte a acestor bani ajungând la Elias El-Khoury.
„Astfel, în cadrul discuției telefonice din data de 11.07.2013, Bădălău Nicolae îi spune lui El-Khoury Elias că este cu directorul de la APIA și îl dojenește că n-au venit cu actele. Conform actelor din dosar în perioada ianuarie – februarie 2013, SC Agrozootehnica SA Vedea, societate comercială prezentă în circuitul evazionist, mai primise de la APIA suma de 2.778.000 RON (…) Din raportul de constatare întocmit în cauză în evidenţa CEC Bank SA, SC Agrozootehnica SA Vedea figurează cu contul prin care, în perioada 01.01.2011 – 07.02.2013, a rulat 2.778.000 RON. Toţi banii au provenit de la APIA şi au fost destinaţi, în principal, către Elias El-Khoury – 1.452.000 RON, SC VEDEA VERDE SRL – 628.700 RON, SC AVICOLA MIHAILESTI SA – 362.600 RON şi Agenţia Domeniilor Statului – 300.900 RON”, se menţionează în aceleaşi documente ale anchetatorilor.
În data de 23 mai, la sediul Prefecturii Giurgiu, Niculae Bădălău a intermediat întâlnirea dintre El-Khoury Elias şi prefecta Lavinia Crişu, întâlnire ce a avut loc o zi mai târziu, mai susţin anchetatorii.
Conform aceloraşi documente, firmele controlate de El-Khoury Elias erau „interesate” și au avut procese cu Agenția Domeniilor Statului pentru o suprafață de 800 de hectare.
Anchetatorii enumeră şi produsele alimentare pe care le-ar fi primit senatorul de la El-Khoury Elias.
„La sfârşitul lunii mai, la solicitarealui Bădălău Niculae, El-Khoury Elias a pus la dispoziţia acestuia, prin intermediul lui Sărăcuțu Adrian, cu titlu gratuit, 200 pulpe de pui, 200 bucăţi piept de pui şi 20 de kilograme ficat de pasăre, produsele fiind ridicate, în data de 29 mai 2013, de la un punct de desfacere deţinut de Agroli Group SRL, de către Rada Gabriel. Produsele au fost folosite pentru petrecerea organizată Bădălău Nicolae la restaurantul său din orașul Bolintin Vale, judeţul Giurgiu”, se percizează în documentele procurorilor.
Anchetatorii mai spun că tot Bădălău a făcut demersuri „la nivelul conducerii ANAF și la nivelul conducerii Ministerului Economiei pentru obținerea funcției dorită pentru Constantinescu Silvana”.
În acest dosar, procurorii cer arestarea a 29 de persoane, respectiv a lui Moubarak Mahmoud Sleiman, Masri Mohamed Mahmoud, Antonio Laurențiu Burlacu, Răzvan Adrian Lungu, Vasile Corbu, Georgian Rădulescu, Georgeta Neagu, Camelia Sora, Petra Gherbezan, Florin Dănilă, Abdul Mousim al Zaid, Andrei Viorel Mardare, Sorin Cristian Ştefan, Traian Ilie, Zayed Husein, Ali A. Ali, El Khoury Elias, Atef El Said Abd El Aziz El Keleini, Ghaziri Rami, Omar Hamid, Mouhamed Kouli, Chraif Ali, Mihail Răzvan Ţigănilă, El Khoury Chrbel, Adrian Sărăcuța, El Madhoun Suheil Rashid Selim Ahmed, Daher Orlando Emil, Angela Eugenia Nicolae şi Daniel Nicolae.
VEZI ŞI: Ponta cere distrugerea evaziunii: „Evaziunea fiscală e crimă”