Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, spune că sunt în desfăşurare mai multe controale pentru a vedea exact ce fel de proceduri au fost făcute în cazul lui Matteo Politi.
„Există un cod de parafă dat de Direcţia de Sănătate Publică întocmit de un funcţionar pe baza unor documente ilegale sau în lipsa unor documente, dar care nu putea fi utilizat fără celelalte două – dreptul de liberă practică şi recunoaşterea oficială. Mai departe am informaţii, nu sunt încă sigure, că ar avea şi o poliţă de malpraxis din februarie 2018, care teoretic se eliberează din nou pe baza celor trei documente”, a declarat miercuri ministrul Sănătăţii, la Parlament.
Ea a spus că Ministerul Sănătăţii verifică toate codurile de parafă care au fost eliberate de DSP Bucureşti în anul 2018 – aproximativ 1.000 de dosare.
„Verificăm în acest moment toate codurile de parafă care au fost eliberate de DSP în 2018, sunt aproximativ 1.000 de dosare. De asemenea, verificăm şi dosarele medicilor străini care au cerut să lucreze în România şi care ar fi trebuit să aibă un dosar complet. (…) Sunt încă în desfăşurare, începând de marţi, controale la aceste clinici care au oferit aceste servicii. Este Inspecţia DSP şi de mâine (joi – n.r.)Corpul de control al ministrului. Sunt controale să vedem exact despre ce este vorba, despre ce fel de proceduri au fost făcute şi din care moment. Pentru că există contracte din ianuarie, malpraxisul din februarie, codul de parafă din martie, refuzuri ale MS şi ale CMR din iunie. Există clinici care au fost contactate de acest domn, dar care au refuzat să îl primească fără dosarul complet. El spunea: ‘Vă rog, haide să mă primiţi’. Clinicile serioase au spus nu până nu veniţi cu toate documentele”, a explicat Pintea.
„Clinicile private nu sunt conştiente de ceea ce trebuie să facă, adică să presteze servicii de calitate şi în siguranţă pacienţilor. Vă asigur că în sistemul public aşa ceva nu se poate întâmpla. Trebuie să verificăm exact ce se întâmplă în toate instituţiile sanitare private sau de stat. Trebuie să fie aceleaşi unităţi de măsură. Raportările pe care le fac instituţiile private trebuie să fie identice cu cele publice”, a menţionat Sorina Pintea.
Între timp, escrocul italian care s-a dat drept medic în România a fost prins la graniţă. Matteo Politi, italianul care a operat în mai multe clinici private sub numele de Matthew Mode, deşi absolvise doar opt clase, a fost prins în timp ce încercat să părăsească România, cu trenul, prin vama Curtici.
„Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Curtici, judeţul Arad, au depistat un cetăţean italian căutat de autorităţile române într-un dosar de înşelăciune.
În data de 06.02.2019, ora 06.11, la Punctul de Trecere a Frontierei Curtici (feroviar), I.T.P.F. Oradea, s-a prezentat pentru a ieşi din ţară, călătorind ca pasager într-un tren Inter Regio, pe relaţia București – Budapesta, numitul M. P., în vârstă de 38 de ani, care la controlul de frontieră s-a legitimat cu un paşaport italian.
În momentul efectuării verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat că pe numele persoanei era emisă o alertă, având ca obiect punerea in aplicare a unui mandat de aducere emis de către autorităţile române, persoana în cauză fiind cercetată într-un dosar de înșelăciune”, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei de Frontieră.
Cetățeanul italian urmează a fi predat unei echipe operative din cadrul Poliţiei Române, în vederea luării măsurilor legale ce se impun.
Matteo Politi va fi audiat, în momentul în care va ajunge în Bucureşti, la Secţia 4 Poliţie, potrivit Mediafax.
La Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a fost deschis un dosar penal in rem, după ce Colegiul Medicilor din Bucureşti a depus o plângere împotriva falsului chirurg de origine italiană, care a efectuat operaţii în România. Potrivit reprezentanţilor parchetului, ancheta vizează infracţiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau a unei activităţi.
Jurnaliştii de la Libertatea au scris că, timp de un an, un fals medic de chirurgie plastică a lucrat la clinici din Bucureşti şi a operat zeci de oameni, sub un nume fals. El a ajuns să opereze fără însă a avea studii de medicină, iar sub numele de Matthew Mode, a lucrat la clinicile Monza, Euromedical, Prestige, MH Medical Group.
Potrivit sursei citate, Matthew Mode se numeşte, de fapt, Matteo Politi, un italian din Veneţia, cu doar 8 clase absolvite. În 2011, Matteo Politi a primit o sentinţă de un an şi jumătate în Italia, cu suspendare, după ce a minţit timp de mai mulţi ani că e medic şi a profitat că avea acelaşi nume de familie cu al unui cardiolog cu reputaţie din Modena, respectiv Luigi Vincenzo Politi.
Escroc italian care se dădea drept medic a fost demascat de celebrul chirurg estetician Adina Alberts. Ea a mărturisit că şi-a dat seama că are de-a face cu un impostor după ce l-a văzut cum face injecţii. Tot ea a fost cea care l-a reclamat la colegiul medicilor, dar şi la poliţie încă din toamna anului trecut.
„Eu sunt medicul care a constatat că acest doctor nu știe să opereze și eu am anunțat și Poliția, eu am anunțat și Colegiul Medicilor, de la mine au plecat toate. Din momentul în care eu am anunțat Colegiul Medicilor au trecut câteva luni bune, din păcate. Am anunțat, cred că la sfârșitul lunii octombrie sau noiembrie. Poliția și-a făcut datoria și a făcut dosarul pe care a trebuia să-l facă. Tot ce pot să vă spun este că eu sunt medicul care a dat aceste informații către Colegiul Medicilor și către Poliție. El a avut pe mână mulți pacienți, din păcate și după (ce au fost anunțate autoritățile – n.r.)„, a declarat Adina Alberts, într-o intervenție telefonică pentru B1 TV.
Întrebată cum și-a dat seama că presupusul medic este un impostor, aceasta a explicat: ”Au fost câteva suspiciuni. L-am văzut cum se mișca în sala de operații, am avut câteva discuții. Să știți că la nivel de discuție medicală omul este strălucit, te induce în eroare când stai de vorbă cu el în domeniul medical, n-ai niciun dubiu.
Eu nu am avut niciun dubiu, discutând cu el diverse proceduri medicale, că el nu este medic, că nu este chirurg plastician. Ulterior, au început să apară niște suspiciuni în momentul în care l-am văzut, de exemplu, cum injectează, cât de mare grijă are de sterilizarea instrumentarului și felul în care păstrează sterilitatea atunci când face un act medical. Ușor, ușor și eu, și asistentele mele ne-am dat seama că ceva e în neregulă. El înșela în mai multe privințe pe cei din jur, nu numai prin faptul că a declarat că este medic și nu e”.
După dezvăluirile din presă, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că ministerul nu i-a echivalat diplomele de studii falsului medic şi că acestuia i s-a permis în mod ilegal să opereze.
Şi conducerea Colegiului Medicilor a precizat că nu a eliberat niciun document care să-i dea dreptul de practică în România falsului medic şi că au sesizat Parchetul în acest caz.