Directorul adjunct al DGASPC Botoșani, Alexandru Colbea, susține că instituția pe care o conduce s-a autosesizat cu privire la acest caz, iar rezultatele anchetei ar putea impune programe de consiliere sau de evaluare fie pentru copil, fie pentru părinți, fie pentru cadrul didactic.
„Pe noi, legea ne responsabilizează și avem atribuții în sensul acesta. Trebuie să urmărim să fie respectate drepturile copilului, mai ales că este vorba de un copil cu handicap”, a declarat, pentru AGERPRES, Alexandru Colbu.
Oficialii DGASPC sunt de părere că noua comisie constituită din specialiști în domeniul protecției copilului va putea face o evaluare mai exactă a cazului.
Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) a depus, marți, plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării în cazul unui elev de la o școală gimnazială din Botoșani, care are sindrom Down și care ar fi supus unui „tratament umilitor”.
Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de CEDCD, copilul „este profund traumatizat de abuzurile psihologice, mediul intimidant și ostil, fiind din ce în ce mai retras”.
„În acest context, CEDCD a formulat plângere împotriva profesoarei/ inspector de Geografie, a cadrelor didactice coalizate și/ sau pasive, precum și a părinților care au înțeles să jignească, umilească, instige și solicite eliminarea lui din școală”, se arată în comunicat.
Conform sursei citate, băiatul este elev în clasa a V-a la Școala gimnazială nr. 13 „Ion Creangă” din Botoșani și, potrivit normelor legale în vigoare, are orientare școlară către învățământul de masă.
„Deși copilul a absolvit cu succes învățământul primar, odată înscris în clasa a V-a viața sa și a părinților a devenit un calvar. Încă din luna septembrie 2015, profesoara de Geografie, care deține și calitatea de inspector școlar și mamă a unui elev din aceeași clasă, a început să pună presiune asupra părinților și a copilului pentru ca acesta să fie eliminat din școală sau mutat la o școală specială”, se arată în comunicatul de presă.
Sursa citată arată că profesoara de Geografie i-ar fi coalizat pe părinții celorlalți elevi împotriva copilului, promovând strângerea de semnături pentru eliminarea lui din școală, ar fi intimidat profesorii pentru a-l lăsa corigent amenințând cu inspecția la anumite materii și a promovat în permanență „un discurs instigator la ură” față de copil atât în clasă, cât și la ședințe și în public. Mai mult, potrivit comunicatului de presă, profesoara de Geografie ar fi amenințat părinții copilului și ar fi avut „un comportament ostil și degradant” după ce aceștia au depus o sesizare la Inspectoratul Școlar.
Citeşte şi: Inspectorul general al IŞJ Botoşani despre scandalul de la Şcoala 13: „Aceste plângeri nu sunt justificate”
„Este profund revoltător faptul că acest tip de atitudine discriminatorie, abuzivă și lipsită de deontologie profesională se manifestă încă în școlile din România. Dincolo de faptul că doamna profesor/ inspector instigă la discriminare, hărțuiește și umilește un copil, comportamentul domniei sale intră în spera legii penale, atât din perspectiva instigării la discriminare, cât și a abuzului de funcție”, afirmă Mădălina Turza, președinte CEDCD, citată în comunicat.
Profesorul de geografie Mihaela Filip, care este și inspector școlar, respinge acuzațiile care i se aduc, în timp ce conducerea Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, care a efectuat o anchetă în acest caz, susține că plângerea este nejustificată.