La nivelul fiecărei unităţi de învăţământ se va constitui o comisie care va efectua o verificare internă privind o posibilă încălcare a prevederilor legale în vigoare referitoare la implicarea cadrelor didactice/angajaţi ai unităţii, în strângerea de sume de bani de la părinţii elevilor pentru diferite activităţi, informează Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.
Comisia de verificare va elabora un raport, la care va anexa toate documentele justificative, în maxim 3 zile lucrătoare de la numire şi îl va înainta Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ, în vederea luării măsurilor legale ce se impun.
Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ, în funcţie de concluziile cuprinse în raport va lua următoarele măsuri legale:
– va elaborarea în regim de urgenţă un plan de măsuri în vederea informării, prevenirii şi combaterii actelor de corupţie ce pot să apară în unitate, ţinând cont de vulnerabilităţile identificate;
– va numi prin decizie o comisie de cercetare disciplinară care va cerceta presupusele abateri ale persoanelor implicate, cu respectarea procedurii instituite de art. 280-282 din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 pentru personalul didactic/didactic auxiliar şi art. 247- 252 din Legea nr. 53/2003 Codul Muncii, pentru personalul nedidactic, în condiţiile în care există suspiciuni de încălcare a normelor legislative de către angajaţii unităţii sau există sesizări în acest sens;
– vor fi sancţionate drastic persoanele vinovate de încălcarea legii;
– vor fi sesizate de urgenţă organele competente în condiţiile în care se va constata că anumite fapte îmbraca prin natura lor caracter penal.
Unitatea de învăţământ, prin director, va informă de urgenţă ISMB, prin adresa scrisă, cu privire la aspectele constatate în urma procedurii prevăzute la punctul 3, la care se va anexa şi o copie a procesului verbal întocmit în cadrul Consiliului de Administraţie.