DSU anunță că la Spitalul Universitar de Urgență București s-a format o comisie de anchetă pentru a stabili cum s-a acționat în cazul lui Eduard Giosu, tânărul drogat adus la unitatea medicală după scandalul cu poliția și care, în urma acestor evenimente, a decedat.
„Departamentul pentru Situații de Urgență înțelege seriozitatea situației și a luat act de informațiile apărute în spațiul public, cu privire la primul ajutor calificat și asistența medicală de urgență acordată unui pacient adus de un echipaj SMURD la Unitatea de Primiri-Urgențe (UPU) a Spitalului Universitar de Urgență București, în data de 18.09.2023.
În acest sens, luând în considerare și solicitarea Spitalului Universitar de Urgență București, s-a stabilit o comisie de control care va efectua o investigație detaliată a incidentului menționat.
Scopul acestei comisii este de a verifica respectarea normelor privind sistemul național de asistență medicală de urgență, precum și modul de desfășurare a activităților specifice din perspectiva acordării primului ajutor calificat și asistenței medicale de urgență din domeniul stabilit de legislația în vigoare în competența DSU.
Concluziile anchetei vor fi comunicate în cel mai scurt timp posibil, cel mai probabil în cursul săptămânii viitoare, pentru a asigura transparența și răspunsul adecvat în această situație.
DSU se preocupă continuu de buna gestionare a activității structurilor aflate în coordonare și coordonare operațională. În cazul în care rezultatele anchetei vor scoate la iveală disfuncționalități sau greșeli efectuate de persoanele implicate, va dispune măsurile legale necesare pentru
identificarea celor responsabili și aplicarea măsurilor corespunzătoare, altfel încât responsabilitatea să aparțină celor care se fac vinovați și nu întregului personal din sistemul medical de urgență”, anunță DSU.
Totodată, polițiștii și procurorii au deschis o anchetă legată de intervenția echipajelor de poliție din București, chemate pentur imobilizarea bărbatului cu comportament recalcitrant. Reamintim că incidentul a avut loc în 18 septembrue, iar apropiații victimei acuză polițiștii de abuz și că nu au solicitat intervenția echipajelor medicale pentru a-i acorda tânărului primul ajutor.
Una dintre acuzații este aceea că polițiștii nu au folosit camerele din dotare pentru a nu se vedea că Eduard Giosu a fost bătut. Purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Georgian Drăgan, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că, în acest caz, sunt făcute cercetări interne pentru a stabili de ce polițiștii care au intervenit nu au folosit camerele din dotare.
„În ceea ce priveşte modalitatea de folosire a acelor aparate bodycam, conducerea Poliţiei Capitalei nu a dispus o cercetare prealabilă în ceea ce priveşte modalitatea de intervenţie, întrucât acest lucru nu este posibil având în vedere că avem în derulare o anchetă penală, anchetă penală care se află în cercetare proprie la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Aşadar, la acest moment sunt efectuate verificări interne cu privire la folosirea sau mai bine zis la nefolosirea aparatelor bodycam din dotare.
Ceea ce pot adăuga este faptul că din primul moment toate imaginile existente atât de pe aparatul bodycam, care funcţiona la acel moment, cât şi de pe camerele de supraveghere din zona respectivă, au fost puse la dispoziţia procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 şi, ulterior, la dispoziţia procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti”, a afirmat Georgian Drăgan.
Acesta a prezentat filmului evenimentului: „La data de 18 septembrie 2023, ora 3 şi 16 minute, a fost înregistrat un prim apel 112 formulat de către un bărbat care a sesizat faptul că un domn în lenjerie intimă se trânteşte pe jos şi face zgomot pe aleea Stanciu George Cristian. Am citat exact din semnalarea de la 112. La aceeaşi dată, în jurul orei 3 şi 18 minute dispecerul de la Sectorul 5 dirijează la caz trei agenţi de poliţie, toţi din cadrul Secţiei 17 Poliţie.
La ora 3 şi 19 minute se înregistrează un apel la un 112 formulat de către o doamnă, de această dată, cu privire la faptul că un bărbat dezbrăcat umblă pe stradă, ţipă şi se tăvăleşte pe jos şi la fel am citat din apelul la 112, nu sunt cuvintele mele. La ora 3 şi 20 avem un apel la 112 formulat de către o femeie care a sesizat şi citez, că în faţa geamului ei este un bărbat care manifestă un comportament care duce cu gândul la consumul de substanţe interzise, se loveşte tare de pământ şi se află în faţa blocului V-91”, a povestit Georgian Drăgan.
Purtătorul de cuvânt al Poliției Române susține că agenții de poliție au folosit sprayul lacrimogen și tonfa deoarece bărbatul era recalcitrant.
„În jurul orei 3.22, primul echipaj format din cei trei poliţişti, respectiv doi poliţişti şi o poliţistă, ajunge la faţa locului, iar după aproximativ două,trei minute şi aici precizez că nu s-a putut stabili cu certitudine ora întrucât toată documentaţia se află în original la dosar, dar cu aproximaţie, după două, trei minute se ia legătura cu apelantul, care le reconfirmă cele sesizate şi indică direcţia de deplasare a bărbatului.
La ora 3.23, al doilea echipaj de poliţie, format dintr-un poliţist şi o poliţistă ajunge în zona indicată, a luat contact cu persoana în cauză imediat după ce au ajuns la faţa locului, iar la vederea echipajul de poliţie, tânărul a fugit, iar poliţiştii au plecat în urmărirea acestuia.
Tânărul a fost prins din urmă în spatele unui bloc de pe strada Sebastian, acolo unde, din datele comunicate public de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti prin acel comunicat de presă, a devenit recalcitrant, astfel încât poliţiştii au folosit mijloacele din dotare, respectiv sprayul iritant lacrimogen şi tonfa”, a airmat oficialul.
Acesta a menționat că polițiștii au chemat o ambulanță pentru că Eduard Giosu sângera.
„La 3.30 sau 3.31 de minute după finalizarea intervenţiei şi subliniez acest lucru imediat după finalizarea intervenţiei, poliţiştii au solicitat o ambulanţă, întrucât persoana în cauză sângerează, sângera la acel moment. Între timp, la locul imobilizării au ajuns şi poliţiştii primului echipaj, care plecaseră în căutarea lui pe o altă stradă. La ora 3.33 se trimite un echipaj SMURD pentru acordarea asistenţei medicale, iar cu aproximaţie, undeva în jurul orei 3.45, ambulanţa soseşte la faţa locului. În acelaşi interval orar a sosit la faţa locului şi un echipaj de poliţie din cadrul Secţiei 18, format din doi poliţişti, însă aceştia nu au intervenit la eveniment, întrucât nu a fost necesar sprijinul acestora în cadrul incidentului, aşa cum le-a fost comunicat de către poliţiştii prezenţi la faţa locului, respectiv poliţiştii din cadrul Secţiei 17 Poliţie. Ulterior, persoana în cauză este transportată la Spitalul Universitar”, a mai transmis Georgian Drăgan.
Sindicatul Europol a publicat imagini în care tânărul, îmbrăcat numai în lenjerie intimă, are un comportament haotic și se lovește de mai multe ori de mașini și asfalt.
„Drama tânărului care se afla sub efectul a 5 substanţe psihoactive a fost generată de efectul drogurilor. Raportul medico-legal, realizat în urma autopsiei efectuate în prezenţa familiei şi a unui expert terţ, adus din afara instituţiei, nu a relevat nicio urmă de lovitură de tomfă, bocanc sau alt obiect în zona craniului, cu excepţia multiplelor lovituri de corp/plan dur, provocate de căzăturile care se văd şi în imaginile video care au tot circulat”, au transmis sindicaliștii.