Pentru elucidarea cazului, procurorii au trimis citaţii mai multor cetăţeni care vor trebui să se prezinte la audieri. „Sunt chemaţi în jur de 100 de cetăţeni, bătrâni sau oameni bolnavi, ce au primti citaţie să se prezinte la post. S-ar fi găsit cazuri de vot multiplu”, a declarat Vasile Grosu, primarul din Suraia.
Potrivit datelor preliminare, cazurile de vot multiplu ar fi apărut după ce unii membri ai secţiilor de votare din comună au votat în locul altor cetăţeni.
Primele suspiciuni ale procurorilor au apărut în urmă cu două luni, când procurorii au mers la domiciliul mai multor săteni pentru a-i întreba dacă au mers la vot şi dacă îşi recunosc semnătura de pe listele din secţiile de votare. Prezenţa la vot la referendumul din 29 iulie în Suraia a fost de 64%.
Procurorii DNA au început audierile în comuna vrânceana Suraia la mijlocul lunii august chestionând mai mulţi localnicii cu privire la desfăşurarea referendumului, în urma mai multor sesizări depuse în acest sens. Trei procurori de la DNA Galaţi şi nouă poliţişti au venit în localitatea Suraia, cercetările fiind conduse de procurorul şef al DNA Galaţi, Gheorghe Ivan.
Procurorii anticorupţie au împărţit comuna în trei zone şi fac verificări privind cazuri de vot multiplu la referendumul din 29 iulie.
Primarul din Suraia, Vasile Grosu, a declarat că el nu a fost informat oficial despre reînceperea anchetelor, fiind însă sunat de oameni, care s-au plâns de „acţiunile abuzive” ale procurorilor.
„Am fost sunat de oameni care mi-au spus că au venit iar procurori de la DNA Galaţi, însoţiţi de poliţişti, şi au reînceput anchetele la Suraia. În calitatea mea de primar al comunei nu am fost anunţat de acest lucru şi nici şeful de post nu ştie nimic. Consider că au reluat acţiunile abuzive asupra cetăţenilor care au participat la vot”, a afirmat primarul Vasile Grosu.
Acesta a mai spus că din cele peste 5.200 de persoane cu drept de vot din Suraia, 3.200 au participat la referendum, iar dintre acestea aproximativ 200 au votat pe liste suplimentare.
„Dacă ţinem cont de aceste date rezultă că nu se poate vorbi de fraudare. Mai trebuie ştiut că la toate scrutinurile electorale participă la vot 60 la sută din populaţie, iar la referendum nu a fost excepţie. Nu văd de unde apar aceste suspiciuni. Consider că se fac presiuni pentru a se inventa fraude la Suraia”, a afirmat primarul Vasile Grosu.
Primarul a mai spus că acţiunea procurorilor DNA în reprezintă „un abuz clar îndreptat împotriva cetăţenilor” care sunt forţaţi „să jure pe Biblie în stradă”.
„Se încalcă legea. Oamenii sunt anchetaţi fără să fie citaţi, fără să fie respectate procedurile legale. Consider că este un abuz deoarece cetăţenii vizaţi nici măcar nu ştiu în ce calitate sunt audiaţi; de martor, de învinuiţi sau de inculpaţi. Oamenii sunt întrebaţi dacă au fost la vot, cum au votat şi cu cine au votat. Nu cred că e treaba procurorilor DNA cum au votat oamenii şi nici de s-au dus la vot”, a mai spus primarul Vasile Grosu.