„Este vorba despre respingerea unei contestaţii. În data de 24.04.2008, după-amiază, timp de o oră, o oră şi jumătate am asistat juridic o persoană chemată la DNA. Acest lucru s-a întâmplat în mandatul 2004-2008, care a expirat în decembrie 2008. În vara lui 2009, DNA a sesizat ANI. ANI a pierdut din vedere că nu mai aveam calitatea de parlamentar din mandatul precedent”, a spus Andon.
Pe de altă parte, el a precizat că interesul său real este de a clarifica, la CEDO, dispoziţia care limitează activitatea avocaţilor. „Pe mine mă interesează să mă duc la CEDO pentru a clarifica de ce există această dispoziţie discriminatorie pentru avocaţi, dispoziţie care le limitează exercitarea profesiei”, a menţionat Andon.
El a mai spus despre această decizie că, „în rest, nu are niciun efect”, fiind vorba în opinia sa doar despre „disperarea unor cercuri politice care se învârt şi în ANI de a vâna incompatibilităţi cu orice preţ”.
„Incompatibilitatea totuşi nu e o boală, ca mătreaţa sau ca râia, ci este menită să evite conflictul de interese. Care poate exista, dar numai în unele cazuri”, a adăugat el.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis irevocabil, marţi, că deputatul Sergiu Andon este incompatibil cu calitatea de parlamentar, întrucât a fost avocat într-un proces de corupţie, judecătorii admiţând astfel raportul de constatare al inspectorilor de integritate.
În 14 aprilie 2011, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a câştigat faza de fond a procesului intentat de deputatul conservator Sergiu Andon după ce l-a declarat incompatibil pe acesta pe motiv că, parlamentar fiind, a fost avocat într-un proces de corupţie, dar decizia a fost contestată la instanţa supremă.
Curtea de Apel Bucureşti respinsese contestaţia formulată de Sergiu Andon faţă de hotărârea ANI prin care deputatul fusese declarat incompatibil.
În iunie 2009, sesizaţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), inspectorii de integritate au constatat că Sergiu Andon a devenit incompatibil cu statutul de parlamentar întrucât a acordat, ca avocat, asistenţă juridică unui învinuit într-un dosar penal de corupţie.
În cazul în care decizia ANI ar fi rămas definitivă, Andon risca să-şi piardă locul din Camera Deputaţilor.
În replică, Andon declara atunci, pentru MEDIAFAX, că ANI „se acoperă de ridicol” când menţionează posibilitatea eliberării sale din funcţia de deputat.
Procesul în care Andon contestă decizia ANI a început în iunie 2009 şi a fost suspendat din februarie 2010 şi până în iannuarie 2011, în urma unei excepţii de neconstituţionalitate formulată de parlamentarul conservator.
Conform legii, cei declaraţi în incompatibilitate trebuie să renunţe la funcţia pe care o ocupă şi nu mai pot fi aleşi sau numiţi într-o funcţie publică timp de trei ani.