Andreea Moldovan, demisă de Florin Cîţu din funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Ordinul semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan, care prevede noile criterii pentru carantinarea unei localități, a fost publicat în Monitorul Oficial fără informarea premierului Florin Cîțu şi nici a altor decidenți politici.
Secretarul de stat a declarat, la Digi24, că nu a discutat personal cu premierul, dar că documentul a fost discutat și votat în Comitetul Tehnico-Științific.
„Acest ordin intră în atribuțiile mele și era normal ca eu să-l semnez”, a spus Moldovan.
Sursele guvernamentale susţin, însă, că „nu a ştiut nimeni că se va publica așa ceva”. În plus, acestea menţionează faptul că Guvernul decisese deja că nu fie introduse noi criterii de carantinare.
Florin Cîţu a confirmat public, pe pagina sa de Facebook, informaţia care apăruse pe surse în cursul dimineţii de miercuri, anunţând că i-a demis pe Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, şi pe Andreea Moldovan, secretar de stat şi mâna dreaptă a lui Voiculescu.
„Astăzi i-am înaintat domnului președinte Klaus Iohannis documentele de revocare din funcția de ministru al Sănătății a domnului Vlad Voiculescu. Interimatul funcției va fi asigurat de către domnul Dan Barna, până la numirea unui nou ministru la conducerea Ministerului Sănătății. Totodată, am decis demiterea din funcția de secretar de stat la Ministerul Sănătății a doamnei Andreea Moldovan, iar decizia va fi publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de astăzi.”, a scris Florin Cîţu pe Facebook.
Premierul Florin Cîțu este nemulțumit că secretarul de stat Andreea Moldovan, din Ministerul Sănătății, a trimis la publicare în Monitorul Oficial un ordin cu reguli mai dure pentru carantinarea localităților.
Ce prevede ordinul cu noile criterii de carantinare
Potrivit ordinului semnat de Andreea Moldovan, nivelul de testare pentru COVID devine factor principal pentru carantinarea unei localităţi, alături de rata de incidență și de gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI. Totodată, acesta introduce un punctaj pe baza unei grile. Astfel, cu cât o localitate are mai multe puncte, cu atât situația epidemiologică este considerată mai gravă și poate fi impusă carantină.
Astfel, unele localități ar putea intra mai ușor în carantină, care s-ar putea întinde pe o perioadă mai lungă de timp. „E total inoportun ordinul în raport cu faptul că rata de incidență scade”, mai susțin sursele citate.
Procedural, decizia privind intrarea unei localități în carantină este luată la propunerea comitetului local pentru situații de urgență, în funcție de rata incidenței, în baza unui ordin semnat de Raed Arafat.
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, susține că a aflat de ordinul de ministru al Sănătății, care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților, din Monitorul Oficial. Acesta a precizat marți seara că respinge ideea ca Bucureștiul să intre în carantină.
Ordinul MS a fost publicat marți în Monitorul Oficial.