Andreea Moldovan, doctorița care le cerea sportivilor să se antreneze cu mască, a fost numită secretar de stat la Sănătate

Vlad Voiculescu anunţă numirea medicului Andreea Moldovan în funcţia de secretar de stat, cu atribuţii clare în campania de vaccinare pentru perioada următoare.
Alina Costache
07 ian. 2021, 08:07
Andreea Moldovan, doctorița care le cerea sportivilor să se antreneze cu mască, a fost numită secretar de stat la Sănătate

Andreea Moldovan a fost numită în funcţia de secretar de stat. Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a fost cel care a anunţat, miercuri seară, numirea. ”Va avea pentru perioada următoare responsabilităţi pe gestionarea crizei şi campania de vaccinare”, a precizat ministrul, potrivit news.ro.

”Doamna doctor Andreea Moldovan este de astăzi Secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii. Mulţi dintre voi o cunosc deja pentru că a fost în prima linie încă de la izbucnirea epidemiei de COVID. Pentru cei care nu o cunosc încă, Andreea Moldovan a absolvit Medicina în Târgu Mureş, este medic primar cu specializarea în boli infecţioase şi medic specialist în epidemiologie, iar în anul 2009 a devenit Bursieră de Excelenţă a Societăţii Internationale de Boli Infecţioase. A făcut un stagiu la Geneva unde a lucrat în acelaşi spital cu profesorul universitar Didier Pittet, considerat părintele modern al igienei mâinilor, măsurile propuse de echipa lui, răspândite mondial, conducând la scăderea importanta a ratei infecţiilor nosocomiale din spitale şi salvarea de vieţi omenesti”, a scris, miercuri seară, pe Facebook, Vlad Voiculescu.

Andreea Moldovan, medic specialist în boli infecţioase: „Coronavirusul poate fi adus în casă pe talpa pantofului”
Acesta a explicat că Andreea Moldovan s-a reîntors în ţară, iar în 2013 spitalul în care a a fost coordonator al Compartimentului Prevenire şi Control al Infecţiilor Nosocomiale a câştigat premiul de Cel mai curat spital din Europa, premiu acordat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

”De anul trecut a preluat funcţia de director medical al Spitalului de Boli Infecţioase din Braşov, spital încadrat de la începutul pandemiei în linia întâi COVID. S-a implicat, alături de alţi voluntari, în cursuri şi campanii de informare despre importanta igienei mâinilor, igienei generale, consumului de antibiotice şi prevenirii infecţiilor atât pentru cadre medicale cât şi pentru studenţi, populaţie generală sau copii. Îi mulţumesc doamnei doctor că a acceptat să se alăture echipei de la Ministerul Sănătăţii. Va avea pentru perioada următoare responsabilitaţi pe gestionarea crizei şi campania de vaccinare”, a mai precizat ministrul Sănătăţii.

Sterategia de vaccinare, explicat de dr. Andreea Moldovan 

„Logica este foarte simplă: prin vaccinare prevenim îmbolnăvirea şi putem să tindem spre acea viaţă normala. Mai zic odată. Logica este foarte simpla pentru că putem să ne gândim cu toţii că prin vaccinare scădem dramatic numărul de îmbolnăviri, scădem foarte multe numărul cazurilor de decese şi putem să ne gândim că vom ajunge cândva, nu peste mult timp la acea viaţă normala pe care ne-o  dorim şi spre care te tânjim cu toţii”, spune doctorul Andreea Moldovan.

Etapele de vaccinare 

„Practic, strategia este bine stabilită pe prioritizarea grupelor de risc. S-a început cu personalul medical pentru că se doreşte că personalul medical să fie în continuare în formă, să nu se îmbolnăvească, se poate îngriji pacienţii. Este similar regulilor de salvare din avion când în primul rand iţi pui tu masca să îi poţi ajuta pe ceilalţi.

În etapa a doua de vaccinare este rândul pacienţilor imunodeprimati sau cu comorbidităţi şi de asemenea vă fi rândul unor categorii de populaţie care pot fi mai expuşi riscului de infecţie şi trebuie protejaţi, de exemplu profesorii. Ne dorim cu toţii să redeschidem cât mai repede şcolile pentru că suntem cu toţîi conştienţi că învăţământul acesta online are o calitate discutabila.

În etapa a treia vom trece la vaccinarea persoanele fară factori de risc, fară comorbiditati, persoane tinere care vor fi şi ele la rândul lor protejate prin vaccinare. Practic este o prioritizare, o stadializarea a gradului de risc, astfel încât vaccinarea se face pe categoria cele mai expuse, după care pe categoria la risc, după care urmează şi populaţia generală”, explică Moldovan.

Când se va încheia vaccinarea personalului din Sănătate
„Sperăm că de mâine (n.red. astăzi), începând ritmul de vaccinare a personalului medical să fie mult mai intens decât ce s-a notat în ultimele doua săptămâni. Scopul principal este o să vaccinam cât mai mulţi într-un interval cât mai scurt de timp pentru că protecţia să se instaleze cât mai repede. O estimare a vaccinării personalului medical poate fi făcută până la sfârşitul lunii ianuarie, însă probabil vor mai fi mici variaţii de la aceste estimări.

Ceea ce este important să transmitem este că acest vaccin cu tehnica ARN-ului mesager este un vaccin studiat de mulţi ani şi doar acum adaptat coronavirusului. Este un vaccin care din punct de vedere al conţinutului alergen este mult mai curat daca pot să spun aşa decât multe alte vaccinuri pe care nu le-am administrat pe parcursul anilor şi este un vaccin care are o rata de eficacitate de 94-95% deci înalta. Astfel încât ne putem gândi că printr-un mijloc care a fost studiat care este pus în uz acum şi care este bine tolerat putem să ajungem la acea stare de protecţie pe care ne-o dorim cu toţîi. Şi aşa avem un număr mare de voluntari pe care s-a studiat acest vaccin, avem un număr şi mai mare de populaţie la care acest vaccin a fost administrat şi este foarte important să notam faptul că frecventa reacţiilor adverse uşoară este scăzută.

Astăzi am participat la o videoconferinţă cu colegii din Israel, ce care sunt responsabili de vaccinarea populaţiei din Israel şi care au vaccinat un milion de oameni.Şi care ne-au subliniat în mai multe rânduri faptul că nu au avut nici o reacţie anafilactica de care ne temem cu toţîi. Frecventa reacţiilor adverse minore a fost scăzută în principal hiperemia locul administrării, durere la locul administrării eventual cefalee şi fabra şi câteva cazuri de parestezie la nivelul regouni periorale,deci atât nimic altceva mai grav”, mai spune medicul.

Câţi medici refuză vaccinarea
„Nu ştiu să vă spun statistic. Chiar sunt şi eu foarte curioasă să văd cât din personalul medical s-a vaccinat până acum. Dar poate că este prematur să avem astfel de date disponibile. Însă ceea ce a fost impresionant a fost aceea reticenta fata de noutate pentru că este un vaccin care e nou şi mulţi au spus mai stam să vedem ce se întâmplă cu ceilalţi. Însă dintre aceştia care la început au fost reticenţi sau ezitanţi, pe măsură ce compania de vaccinare a început şi colegi de ai lor.

Au fost vaccinaţi, au început să aibă şi un interes mai mare pentru vaccinare şi chiar să dorească vaccinarea, să vină la vaccinare. Cred că acest proces de reticenta şi de ezitare este un proces foarte dinamic şi care probabil pe parcurs trece, astfel încât un mare probabilitate o mare parte dintre cei care iniţial au fost rezervaţi fata de vaccinare o vor dori.

De asemenea este foarte important să ne gândim că momentul în care la nivel national vom ajunge la altceva imunitate de turma de 60 70%, nu puteam să sperăm să ajungem la acel moment a care ni-l dorim cu toţîi, în care să fim mai puţin atenţi la aceste reguli de separare, distanţare, masca şi aşa mai departe. Astfel încât este un efort comun că să ajungem acolo unde ne dorim cu toţii”, arată specialista.

Când se dă startul la vaccinarea populaţiei din grupa de risc
Aşa se estimează pentru că vor fi tranşe săptămânale de vaccinuri din cadrul uniunii Europene către România. Se estimează că în luna ianuarie se va încheia vaccinarea personalului medical, urmând şi rapelul de la 21 de zile, după care vă putea începe vaccinarea populaţie la risc şi a grupelor expuse în mod excesiv.

Calendarul de vaccinare este flexibil
„Ceea ce se doreşte în mod absolut ferm este să nu se risipească dozele pentru că este mult prea preţios acest vaccin că să nu îl administram judicios celor care îl doresc vaccinarea fiind absolut voluntara şi celor care urmează să beneficieze de pe urma lui. Ar fi păcat să risipim, ar fi păcat să aruncăm doze pentru că sunt nehotărâţi sau pentru că se schimba doze sau liste de doritori. Astfel încât fiecare spital este, fiecărui spital i se recomanda se întocmeşte şi o lista de backup, astfel încât daca cei care sunt trecuţi pe lista oficială nu se prezinta, să fie întotdeauna alte persoane doritoare care să fie vaccinate, astfel încât să nu risipim dozele. Este extrem de important pentru că sunt mult prea mulţi oameni care îşi doresc să fie vaccinaţi.

Dascălii, pe lista de back-up
„În orice situaţie. Practic asta este ideea, să nu risipim. Nu avem deocamdată excesiv de multe doze. Trebuie să prioritizăm categoriile de vaccinare astfel încât ar fi o bătaie de joc să nu o facem cum trebuie şi cu foarte mult discernământ. Pentru că de fapt interes general naţional referitor la vaccinare.”

Imunitate şi îmbolnăvire după vaccinare
„După prima doza de vaccin, imunitatea dobândită este undeva în jur de 50 şi ceva la sută. Imunitate de 94 la sută se descrie după ce-a de a doua doză, cam la o săptămână de la administrare. Astfel încât practic cinci săptămâni de la prima doză, urmată bineînţeles de rapel, putem să ne aşteptăm la o imunitate satisfăcătoare. Regulile de prevenţie şi de purtare a măştii se vor extinde şi în perioada de după vaccinare pentru că aşteptam cu toţii să atingem acea imunitate de turmă de 70%. Şi atunci vom putea să ne gândim că putem să laşam garda mai jos.”

Andreea Moldovan s-a vaccinat acum o săptămână. Care este starea sa de sănătate
„Râdeam că în primele doua zile după vaccinare am fost foarte fericită. Drept pentru care am fost foarte harnică acasă şi am notat că efect secundar hărnicia excesivă. Glumesc. De fapt m-am simţit bine. Am avut în sfârşit conştiinţă că fac ceva eficient pentru Protecţia în primul rand a mea, dar cred că mai importanta decât a mea a celor din jurul meu. Şi nu m-a durut. Nu a avut niciun fel de efect secundar.

(După a doua doză n.red.) voi mai aştepta încă momentul când şi alţii din jurul meu se vor imuniza şi vor fi protejaţi. Este important în egala măsură să nu dau sau să nu iau aceasta infecţie. Dar aştept fară discuţie acel moment în care să putem să ne vedem şi fară măşti pentru că rădeam astăzi cu niste colegi, cred că ne recunoaştem doar cu masca pe figura în ultima vreme. Aşteptam momentul de normalitate. Ni-l dorim cu toţii şi trebuie să ajungem acolo şi trebuie să ajungem în condiţiile în care să avem cât mai puţine îmbolnăviri şi cât mai puţine decese. Aşa cred că trebuie pusa în balanţă eficacitatea şi recomandarea vaccinării”, a conchis mediul Andreea Moldovan.

DailyBusiness
Creștere alarmantă a numărului de mame adolescente! Se cer soluții de URGENȚĂ
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Apariție strălucitoare a Mihaela Rădulescu pe rețele de socializare! Iată cum s-a afişat vedeta
Fanatik.ro
Ce să nu bagi în bagajul de cală. Poate provoca probleme serioase
Capital.ro
INTERZIS dacă ai casă la curte. Ce NU ai voie să plantezi sau să construieşti în propria curte
Playtech.ro
Doamne cât de frumoasă era Adriana Iliescu în tinerețe. Cea mai bătrână mamă din România era superbă
DailyBusiness
Când Intră în vigoare permisele digitale și ce se întâmplă cu cele fizice?
Adevarul
Boris Johnson s-a gândit să invadeze Olanda în timpul pandemiei. Cum s-a ajuns la o asemenea „nebunie” şi care era planul
wowbiz.ro
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când a aflat
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Un copac de lângă Capitală, vizitat de sute de pelerini. Oamenii cred că le poate îndeplini dorințele
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
kanald.ro
Un TIR a intrat într-o casă, iar șoferul a rămas încarcerat! Ce a încercat șoferul să evite
Cancan.ro
Maria Campai (42 de ani) a dispărut fără urmă, după ce a plecat la o întâlnire cu un băiat de 17 ani. Ce s-a întâmplat cu ea 7 zile mai târziu
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Ungaria, la ani lumină de România! Budapesta ne-a luat complet fața. Ungurii i-au cucerit pe toți
StirileBZI
Morcovii ne ajută să vedem mai bine? Specialiștii contrazic tot ce știai!
Prosport.ro
El a petrecut alături de Simona Halep şi de familia lor de ziua campioanei. Primele imagini cu sportiva la 33 de ani
stirilekanald.ro
A fost împușcat la ieșirea din sediul unei televiziuni
substantial.ro
Avertismentul medicilor: Antrenamentele intense pot duce la rabdomioliză
MediaFlux
Medicamente GRATUITE pentru români. GUVERNUL tocmai a DECIS
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
A început „Festivalul Cârnaților de Pleșcoi”: Andra pe scena principală