Andreea Moldovan, după tragedia de la Victor Babeş: Nu ascundem nimic, e o situaţie absolut tristă

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat marţi dimineaţă că nu se ascunde nimic în cazul anchetei privind decesul celor trei pacienţi cu COVID.19 în Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă de la Spitalul Victor Babeş.
Loredana Brumă
13 apr. 2021, 09:20
Andreea Moldovan, după tragedia de la Victor Babeş: Nu ascundem nimic, e o situaţie absolut tristă
Andreea Moldovan, după tragedia de la Victor Babeş: Nu ascundem nimic, e o situaţie absolut tristă

Andreea Moldovan a dat asigurări că nu se ascunde nimic în cazul tragediei de la Spitalul Victor Babeş din Capitală.

Andreea Moldovan: Este o situație tragică, trebuie să vedem ce s-a întâmplat

Citeşte şi Florin Cîţu vorbeşte după tragedia de la „Victor Babeş”: Toţi vinovaţii trebuie să plătească! Nu garantăm că nu se vor mai întâmpla astfel de evenimente

”Aseară s-au făcut deja declarații. Cu siguranță vor mai veni informații pe măsură ce le primim și noi. Vă dați seama că nu ascundem nimic. Este o situație tragică, trebuie să vedem ce s-a întâmplat. Toată lumea comunică cu toată lumea pentru că este o situație absolut tristă”, a precizat secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

Reamintim că luni, trei pacienţi cu COVID-19 au murit la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă de la Spitalul ‘Victor Babeş’, în urma unei defecţiuni la instalaţia de oxigen.

Reacţia DSU, după ce trei pacienţi au murit din cauza unei defecţiuni la aparatul de oxigen

Referitor la situația petrecută azi, 12.04.2021, la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, amplasată în curtea Institutului Național Victor Babeș din capitală, dorim să facem următoarele precizări:

Personalul medical care încadrează Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container și a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță a acestor tipuri de echipamente medicale.

În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR.

La acest moment este în derulare o verificare pentru stabilirea motivelor care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă, în cadrul Unității Mobile.

Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei a demonstrat ca acestea au înregistrat o creșterea a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune.

Instalarea și operaționalizarea Unității se realizează sub coordonarea DSU și a spitalului iar reglarea continuă a parametrilor de lucru, a instalației de oxigen care deservește UTIM-ul, monitorizarea acesteia și operarea unității este realizată de echipa tehnică a spitalului.

Din cei 8 pacienți internați în UTIM din cadrul Victor Babeș
– 1 pacient pe o secție proprie a spitalului Victor Babeș
– 1 pacient la Spitalul ROL 2 (secția militară a Ana Aslan)
– 2 pacienți la Spitalul Bagdasar Arseni
– 1 pacient la Floreasca
-3 pacienți au fost declarați decedați, în urma intrării în stop cardio respirator

Citeşte şi Gabriela Firea, şocată de tragedia de la Victor Babeş: Doamne, ce se întâmplă în ţara noastră?

Când au apărut primele probleme în unităţile mobile ATI şi cum putea fi evitată tragedia de la Victor Babeş

Primele probleme cu unitățile mobile de ATI au apărut în luna octombrie a anului trecut, la Spitalul Victor Babeș din Timișoara.

Atunci, instalația de încălzire nu a făcut față, iar pacienții au fost ținuți în frig o noapte întreagă. După o lună, același TIR, reparat și mutat în curtea Spitalului Municipal, avea din nou probleme. Daniel Maliţa, managerul unității medicale îți spunea atunci că de vină a fost o fluctuaţie a nivelului de oxigen. Iniţial a scăzut, din cauza consumului foarte mare şi a fost necesară schimbarea sursei. Când a trecut pe staţia proprie a TIR-ului, presiunea oxigenului a fost prea ridicată şi a dat aparatele peste cap, potrivit AlephNews. 

În februarie a fost dată alarma și la „Marius Nasta”, în București pentru un posibil incendiu la unitatea mobilă. Până la urmă a fost un scurtcircuit, care mai mult a speriat autoritățile și conducerea spitalului.

Și unitatea mobilă care e acum la Iași a stat nefolosită în Botoșani pentru că, din cauza ploii apa s-a infiltrat în plafon și din această cauză nu a putut primi pacienți. Raed Arafat a spus luni seară că un singur TIR a avut probleme

Tragedia de la Spitalul Victor babeş din Capitală putea fi evitată. Un angajat care se ocupă de funcţionarea ventilatoarelor din TIR-ul de Terapie Intensivă de la Spitalul Victor Babeş a refuzat să intre în TIR-ul unde trei pacienţi şi-au pierdut viaţa.

„Chiar nu am aceste date exacte. Momentul în care nu a dorit să intre și momentul în care au fost declarați în stop cardiac sau sub resurscitare. Există procedura, există numere de telefon și puteau să fie contactați. Dar s-a întâmplat să fie acolo. El i-a asistat din exterior dar asta nu e la fel, dacă intrii și vezi care este problema și o rezolvi”, a adăugat șeful DSU.

Și medicul infecționist Voichița Lăzureanu, care a lucrat într-un astfel de TIR, îți spune că cei care asigură mentenanța trebuie să intre să remedieze problemele.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Lidl bagă la raft de luni, 20 ianuarie, patru produse românești pe care mulți se bat să le cumpere. Sunt foarte gustoase, au prețuri excelente și se vor vinde ca pâinea caldă
Capital.ro
Călin Georgescu, OUT! Nu poate candida din nou. Vine ordin de la CCR
Playtech.ro
De ce să pui o sticlă cu apă lângă calorifer, iarna. Trucul simplu care te ajută să economisești
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Coșmarul unei programări pentru un control cardiologic. Piedicile de care s-a lovit un nepot când a vrut să-și ducă bunica la medic
wowbiz.ro
Doliu imensi! Interpretul de muzică populară a murit, cu doar o lună înainte de ziua lui de naștere. Fiica sa a făcut anunțul cutremurător:
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Vreme din următoarele zile încalcă toate normele. Schimbarea bruscă poate face rău
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
TikTok a fost interzis oficial în SUA! Ce au pățit utilizatorii când au încercat să acceseze platforma
Cancan.ro
ANM a modificat prognoza! Se anunță o lună ianuarie atipică în aceste zone din România
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia finală. Anunț despre turul 2 al alegerilor prezidențiale
StirileBZI
Se fac angajări MApN în 2025! Cum poţi să ajungi soldat profesionist şi care sunt condiţiile de înscriere
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis salută eliberarea primului grup de ostatici din Gaza, inclusiv a unui cetățean român
MediaFlux
Cum ne întreținem inima sănătoasă? Profesorul Dragoș Vinereanu: Trebuie undeva între 30-40 de minute pe zi de un efort moderat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul orașelor cu cele mai lungi programe de muncă