Andreea Moldovan spune că în aceste zile trăim un moment extrem de dificil, mai ales din cauza noilor tulpini Covid-19.
„Situația este alaramantă. Medicii ne spun că este greu. Evoluția cazurilor e mult mai rapidă. Profilul valului 3 e diferit față de valul 1 sau 2.
Aceste unități de primiri urgențe sunt extrem de importante: ele triază pacienții. Efortul mare din ultimele săptămâni e acela de a găsi locuri și spații pentru acești pacienți astfel încât să fie locuri libere.
E un moment extrem de dificil: vin pacienți mulți, vin pacienți în stare gravă. Fiecare gardă e o încercare pentru medici. Ne-am pus întrebarea de ce sunt cazuri atât de grave? Una din explicații e și faptul acesta al deciziei pacientului. Fac un apel la oameni să se testeze la cele mai mici simptome”, a spus Andreea Moldovan, la postul de televiziune Digi24.
Medicul Andreea Moldovan recomandă populaţiei să nu ia Ivermectina ca tratament pentru COVID-19, explicând că, spre deosebire de celelalte antibiotice de uz veterinar care duc la interdicţia de consum al produselor animale timp de şapte zile după tratament, Ivermectina vine cu o interdicţie de consum timp de 28 de zile, fapt care demonstrează gradul de toxicitate. „Fac apel la a nu se recomanda astfel de tratamente şi cred că oamenii trebuie să fie conştienţi că există anumite categorii medicale, anumiţi medici care pot să îi ajute cu o prescriere corectă a tratamentului”, afirmă Andreea Moldovan.
„Practic, automedicaţia este deficitară şi periculoasă în orice domeniu, cu atât mai mult cu cât este vorba de infecţia COVID şi este o formă acum mult mai agresivă, au apărut alte tulpini care circulă. Acest tratament cu Ivermectină a fost încercat, este descris în mai mute studii, dar din punctul de vedere al dovezilor ştiinţifice el încă nu este convingător ca eficace şi nu are acele indicaţii de utilizare în patologia umană. Aş da un exemplu care mi se pare sugestiv. Faptul că el este folosit în medicina veterinară, animalele care sunt sacrificate după tratament cu antibiotice au interdicţie de a li se consuma produsele timp de 7 zile. Pentru Ivermectină este timp de 28 de zile, deci clar este un tratament cu toxicitate pentru organismul care îl primeşte. Dar pentru COVID, deocamdată tot ce avem la dispoziţie, chiar dacă au circulat extrem de multe studii pe net (…) nu este recomandat în tratamentul infecţiei COVID. Nu îl luaţi, pentru că este un medicament care nu vă ajută, ci doar poate să întârzie acea prezentare la medic”, a declarat Andreea Moldovan, luni seară, la Digi 24.
Andreea Moldovan, medic infecţionist, face apel la colegii săi să nu aplice pacienţilor tratamente care nu sunt bazate pe dovezi ştiinţifice.
„Pur şi simplu cred că fiecare dintre noi trebuie să facă ceea ce ştie să facă. Eu nu o să repar niciodată o maşină, pentru că nu mă pricep, la fel cum nici nu voi opera în sfera ORL pentru că nu ştiu să operez în sfera ORL. Pe de altă parte, ceea ce stăpânesc este partea de boli infecţioase. Recomand şi rog şi indic şi solicit ca cei care ştiu să trateze infecţia COVID să o facă pe protocol, pe kit, pe tot ce trebuie. Cei care nu au această competenţă şi care nu se bazează pe nişte dovezi medicale, ştiinţifice, clare să nu o facă, pentru că fac mai mult rău. Aş vrea să ne gândim cu toţii la acele flyere cu tratamente care circulă în populaţie şi sunt mai mult decât frumos redactate şi foarte lizibile în care sunt o grămadă de medicamente recomandate care nu au efect. Cele care nu au efect le poţi lua ca placebo. Dar problema este că printre aceste medicamente se strecoară, de multe ori, şi unele care pot să fie cu efecte adverse redutabile asupra unui organism deja afectat de infecţie. Şi atunci fac apel la a nu se recomanda astfel de tratamente şi cred că oamenii trebuie să fie conştienţi că există anumite categorii medicale, anumiţi medici care pot să îi ajute cu o prescriere corectă a tratamentului”, a adăugat Moldovan.
Medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a spus luni seară la Digi24 că testarea pentru coronavirus în farmacii ar putea să înceapă într-o săptămână, în paralel cu dezbaterea ordinului de ministru fiind făcut și instructajul farmaciștilor.
Octavian Jurma: “În jurul lui 15 aprilie vom ajunge la vârful valului 3”
România a atins ieri un nou record, cel al persoanelor internate, care a ajuns la 13,714 bolnavi aflați în spital, față de vârful celui de-al doilea val, înregistrat pe 2 decembrie 2020, când s-a ajuns la 13,529 internați. Mai urmează însă zile dificile, pentru că încă nu s-a atins vârful valului al treilea, spune cercetătorul Octavian Jurma.
“Vârful deceselor îl așteptăm spre mijlocul si finalul lunii pentru ca acesta este ultimul [sub]val din cele 3 care compun un val epidemic (infectări, îmbolnăviri [internări], decese). De asemenea vom trece pragul de 1 milion de infectări confirmate pana la finalul săptămânii si pe cel de 25,000 de decese pana la finalul lunii. Luna însă nu vine doar cu vesti proaste. Tot in aceasta luna vom ajunge la vârful valului 3 (pe care speram sa il vedem in jurul datei de 15 aprilie +/- o săptămâna) si vom asista [sper] la intrarea pe o panta descendenta sau un platou al numărului de cazuri noi”, a scris dr. Octavian Jurma într-o postare pe Facebook.
Varianta mutantă din Japonia, rezistentă la vaccinuri, a fost descoperită în România
Totuși, specialistul spune că evoluția pandemică nu este predictibilă, din cauza unui cumul de factori:
“- impactul revoltei din strada si al rezistentei la măsurile de protecție
– presiunea populistă a politicienilor de rea credință
– evoluția tulpinilor sud-africană si braziliană
– apariția de noi tulpini rezistente la măsuri (inclusiv la vaccin)
– răspunsul întârziat, inadecvat sau absent al autorităților la provocările pandemiei.
Cel mai important factor de instabilitate si ineficiență rămâne refuzul autorităților de testa. Lipsa testelor face imposibila urmărirea evoluției valului de infectări si întârzie enorm măsurile care pot limita numărul de infecții”.
Potrivit unui grafic publicat de cercetătorul român, specific celui de-al treilea val este că numărul cazurilor confirmate este aproape identic cu cel al apelurilor la 112.
“Diferența față de valul 2 este izbitoare. In noiembrie numărul confirmărilor era dublu față de cel al apelurilor la 112, acum este aproape identic. Cu alte cuvinte in valul 3 am testat aproape exclusiv urgențele care necesitau internare. Testarea preventivă si anchetele epidemiologice au ajuns la zero.
Faptul ca am depășit vârful de internări din noiembrie sugerează fie că numărul de cazuri este mai mare decât vârful de infectări din noiembrie si avem zilnic peste 10,000 de cazuri noi, fie ca aceste cazuri sunt mult mai grave, fie ambele. Estimarea numărului real de cazuri este de aproximativ 30,000 de cazuri pe zi. Un alt indicator important din grafic este curba internărilor (portocaliu). In absenta testelor, acest indicator devine cel mai credibil indicator care urmărește valul epidemic chiar daca este tardiv. Numărul de internări la ATI nu poate urmări valul epidemic pentru ca se plafonează cel mai rapid si deficitul de internări la ATI se vede doar peste 2-3 săptămâni in excesul de decese.
Până nu vom vedea si o plafonare a numărului de internări nu vom putea confirma nici platoul de cazuri noi. Acum creșterea numărului de internări se afla in continuare pe o curba mai abrupta decât cea din valul 2 dar sunt semne de scădere a accelerației care ne dau speranță ca si aceasta curba ca intra in platou la mijlocul lunii”.