Andreea Paul: Introducerea contului defalcat de TVA va lovi contribuabilii corecţi. Socotelile actualului guvern sunt greşite

Introducerea contului defalcat/split TVA va lovi contribuabilii corecți și va aduce o scădere a gradului de conformare la declararea TVA, în timp ce cooperarea dintre mediul de afaceri și reprezentanții statului se va deteriora drastic și pe termen lung, consideră Andreea Paul, președinte al INACO - Inițiativa pentru Competitivitate.
Filip Stan
30 aug. 2017, 18:31
Andreea Paul: Introducerea contului defalcat de TVA va lovi contribuabilii corecţi. Socotelile actualului guvern sunt greşite

„Contribuabilii corecți vor fi primii loviți — pierderea de productivitate și blocajul financiar îi va termina pe micii producători și vânzători. Pe marii evazioniști de TVA îi doare la bască! Ei lucrează în conivență cu butoanele oficiale și în paralel cu economia oficială. Marile tunuri de evaziune la TVA sunt date de cei protejați politic sau de servicii din „interes național”. Până nu se rup aceste legături ale economiei paralele va fi mereu la fel”, spune Andreea Paul într-un comunicat. 

În opinia acesteia, gradul de conformare la declararea TVA va scădea, iar calculele din birou vor fi surprinse de realitatea economică. Nu s-au prezentat analize ample și nici simulări reale, nici pe domenii restrânse de activitate sau zonale. Va fi bulversată toată economia în bloc. În scurt timp se va renunța la experimentul aberant al contului defalcat de TVA. La fel ca în cazul renumitului eșec al impozitului pe bacșiș. „Atunci a durat vreo trei luni nebunia guvernamentală”, susține Andreea Paul.

Președintele INACO este de părere că prin introducerea contului defalcat/split TV se va păstra „haosul aferent în fiscalitate și în economie”.

„Este incredibil că la ora actuală, niciun manager sau antreprenor nu știe cum va fi fiscalizat peste o lună sau două, căci iată apare o nouă ordonanță „de urgență”. În aceste condiții cum să avem economie, afaceri, dezvoltare, cercetare sau transfer de invenții în economia reală?”, spune Paul.

Nu în ultimul rând, se va deteriora drastic și pe termen lung cooperarea dintre mediul de afaceri și reprezentanții statului, iar suspiciunile vor guverna relațiile dintre mediul de afaceri și guverne, indiferent de culoarea lor politică.

Andreea Paul, președinte al INACO — Inițiativa pentru Competitivitate, menționează că nicăieri în Europa nu se aplică acest mecanism de colectare a TVA asupra întregii economii. Ea dă exemplul vecinilor bulgari, care au TVA mai mic decât în România și colectează TVA cu peste 8 procente mai mult din PIB, fără să aibă „un sistem atât de complicat, de birocrat și de haotic, precum îl propune guvernul actual”.

„Pe scurt, split TVA nu funcționează bine nici măcar acolo unde autoritatea fiscală e digitalizată și eficientă, necoruptă și înalt profesionalizată. Problema structurală pe TVA la noi vine și din faptul că o bună parte a populației care trăiește în mediul rural consumă marfa nefiscalizată, prin autoconsum. Nu s-a rezolvat problema marilor dosare de prețuri de transfer, deși am creat la ANAF un departament dedicat opririi exportului ilegal de profit încă din 2010. Azi lucrează efectiv vreo șase oameni. E ridicol! Nu se discută cu bulgarii cum reușesc ei să colecteze mai bine TVA decât noi. Nu e joacă! Ceea ce credeam a fi doar un show de incompetență, se transformă acum în legislație. Azi am primit cel mai puternic semnal că acest guvern urăște economia privată și libera inițiativă, afacerile mici și mijlocii românești. Sub presiunea deficitului care riscă să sară de 3% și a programelor populiste, absolut fantasmagorice, puterea actuală dezechilibrează profund România pe termen scurt, mediu și lung. Socotelile actualului guvern sunt greșite!”, subliniază președinte al INACO — Inițiativa pentru Competitivitatea.

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a declarat, miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că pentru plata defalcată a TVA s-a stabilit ca termen obligatoriu de implementare 1 ianuarie 2018, fiind și un termen opțional — 1 octombrie.

„Plata defalcată a TVA este un mecanism care este introdus pentru a crește gradul de colectare a TVA la buget, pentru a crea un echilibru în piață între agenții economici, pentru că astăzi există o diferență mare între cei care nu plătesc TVA și-l folosesc în alte scopuri și cei care sunt de bună credință și fac aceste plăți. Pentru acest mecanism s-a stabilit un termen de 1 ianuarie 2018, termen obligatoriu de implementare, cu un termen opțional de 1 octombrie”, a afirmat Mișa.

El a spus că cei care optează pentru data de 1 octombrie vor beneficia de facilități fiscale.

„Cei care optează începând cu data de 1 octombrie vor avea niște facilități fiscale, pentru că am avut mai multe discuții cu mediul de afaceri și cu reprezentanți ai partenerilor sociali care au ridicat problemele legate de termen și acesta este motivul pentru care am înțeles și am extins termenul, astfel încât să fie o perioadă suficientă pentru a implementa această metodă. De asemenea, au fost ridicate probleme legate de costuri și de aceea vom oferi facilități fiscale pentru cei care optează pentru acest sistem de split până la data 1 ianuarie 2018, vor beneficia de o reducere a impozitului pe profit cu 5 procente pentru a-și acoperi cheltuielile necesare cu modificarea. Pentru cei care nu au obligațiile fiscale la zi, dacă achită obligațiile fiscale reprezentând TVA declarat la zi, beneficiază de scutirea de penalități”, a explicat Ionuț Mișa.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Ce conține, de fapt, un hotdog. Mulți au fost dezgustați și au spus că nu vor mai mânca după ce au aflat
Capital.ro
Călin Georgescu a răbufnit. Toți medicii, în stare de șoc: Îi spun că sufăr și el...
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Noile autostrăzi din România îi uimesc pe străini. „La infrastructură, UE este ca un cadou din cer pentru țările mai puțin dezvoltate”
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Vor fi publicate documente despre asasinarea lui Kennedy. Trump a dat ordin
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Sportul românesc este în DOLIU! Dragoș, un tânăr jucător de rugby, a MURIT la doar 29 de ani
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Klaus Iohannis nu mai are scăpare: De neimaginat!
StirileBZI
Călin Georgescu vrea să devină prim-ministru dacă va fi oprit să candideze la prezidențiale! „Câștig 100% în orice scenariu!”
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Meteorologii anunță temperaturi neobișnuit de ridicate în februarie
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Turismul somnifer: care este țara care îmbrățișează somnul ca pe o artă