Andreea Paul Vass: Pilonul II de pensii private este o reformă absolut necesară României

Pilonul II de pensii private este o reformă absolut necesară României, pentru ca generaţia actuală de salariaţi să nu ajungă în situaţia pensionarilor de azi, captivi într-un sistem exclusiv redistributiv şi nesustenabil, a declarat, pentru AGERPRES, consilierul de stat al primului ministru Andreea Paul Vass.
Romania TV
23 ian. 2012, 13:03
Andreea Paul Vass: Pilonul II de pensii private este o reformă absolut necesară României

Andreea Paul Vass a precizat că toate statele europene au dezvoltat în timp sisteme private de pensii, complementare celor publice, pentru a face faţă provocărilor demografice şi lipsei de perspectivă a pensiilor de stat.

‘Argumentele folosite împotriva Pilonului II denotă o lipsă de cunoaştere a sistemului şi o interpretare eronată a mecanismului său de funcţionare. Fondurile private de pensii, care investesc banii salariaţilor, nu banii statului, finanţează în mod echilibrat atât statul, cât şi economia românească’, a adăugat consilierul de stat al primului ministru.

Randamentul Pilonulului II de la start şi până în prezent este de 11,7% pe an, în perioada menţionată inflaţia medie fiind de 5,3% pe an, iar în decembrie 2011 – de 3,4%.

Pe de altă parte, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA), Liviu Voinea, a apreciat că ‘statul renunţă de bunăvoie, în mod greşit, la resurse pe care le are deja, un exemplu la scară mai mică reprezentându-l Pilonul II de pensii, cu pensii private obligatorii, care ajunge să reprezinte anul acesta un sfert din deficitul bugetar’.

‘Statul dă singur la privat o parte din taxele pe care le colectează şi apoi se împrumută tot de la acei privaţi. Acest sistem ar urma să se extindă prin asigurările private de sănătate. După părerea mea, nu este cazul ca statul, care este în goană după bani, să renunţe la o finanţare pe care deja o are, gratis, din impozitare. Dacă tot colectează taxe, statul ar trebui să le administreze nu să le dea mai departe. Nu trebuie să colecteze taxe pentru a le distribui apoi sectorului privat’, a spus Liviu Voinea.

Întrebat de AGERPRES dacă redirecţionarea banilor colectaţi de stat din taxe către zona privată poate fi justificată prin necesitatea susţinerii creşterii economice, având în vedere că valoarea se produce în sectorul particular şi nu în cel de stat, directorul executiv al GEA s-a referit la modul în care fondurile de pensii private obligatorii folosesc aceste sume.

‘Ce a făcut acest sector cu banii, anul trecut? Cu 70% din bani a cumpărat titluri de stat. Deci statul s-a împrumutat cu dobândă de la privat, pe banii statului. Şi nu era mai simplu ca statul să nu-i dea?!’, a spus în încheiere Liviu Voinea.

În încheiere, consilierul de stat Andreea Paul Vass a recomandat analiştilor ‘să se decupleze de la populism şi să folosească argumente tehnice, economice şi sociale, nu minciuna şi dezinformarea’.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Când începe postul Sfintei Marii 2024. Ce nu e bine să faci până la Adormirea Maicii Domnului
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Alimentul care te lasă fără permis. Nu ai voie să-l mănânci dacă te urci la volan
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Președintele PSD Marcel Ciolacu anunță candidatura la un nou mandat
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'