Andreea Răducan, în lacrimi după dezastrul de la gimnastică: Nu-mi imaginez Olimpiada fără echipa României

Fosta gimnastă Andreea Răducan, campioană olimpică și mondială, a afirmat, într-o postare pe Facebook, că nu-și poate imagina Jocurile Olimpice fără echipa de gimnastică artistică a României.
Filip Stan
20 apr. 2016, 10:33
Andreea Răducan, în lacrimi după dezastrul de la gimnastică: Nu-mi imaginez Olimpiada fără echipa României

Nu-mi pot imagina cum vor arăta JO fără echipa de gimnastică a României. Încă mi se pare că vorbesc despre o altă țară și nu despre țara mea„, scrie Andreea Răducan, actuala președintă a Fundației Olimpice Române, în rețeaua de socializare, după ce echipele masculină și feminină ale României au ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

Mărturisesc că în ultimele ore m-au încercat tot felul de stări: de amărăciune, tristețe, revoltă, nostalgie… M-au sunat jurnaliști și oameni care lucrează în presa, ca să-mi dau și eu cu părerea despre situația echipei noastre, pai ce să le spun?! Eu nu lucrez la Comitetul Olimpic, ca să știu câți bani s-au dat ca să nu le lipsească nimic fetelor de la lot, nu lucrez în federație ca să știu exact problemele lotului, cu antrenorii, cu sportivele, șamd, nu lucrez ca antrenor ca să observ îndeaproape ce Dumnezeu le lipsește copiilor astăzi„, afirmă Andreea Răducan.

Citeşte şi Octavian Bellu: Regret că m-am implicat în pregătirea lotului de gimnastică. Mă aşteptam la ratarea calificării

Andreea Răducan a mai spus că nu știe ce simte un sportiv într-un astfel de moment: „Nu am fost în situația de a nu mă califica la JO ca să povestesc ce sentiment te încearcă. Bănuiesc că-ți vine sa iei concursul de la capăt de-o 100 de ori până îți iese totul cum trebuie și ajungi la punctajul de care ai nevoie, ca sa concurezi la JO. Din păcate, regula asta nu există. Ai o șansă, dacă ai ratat-o, mai poți încerca peste patru ani„.

Fosta gimnastă vorbește și despre gimnastica din vremea ei și despre gimnastica de azi: „Nu am citit tot ce s-a scris despre gimnastică în ultimele două zile, am aflat însă că s-a vorbit destul de mult despre bani. Nu mă înțelegeți greșit, nu cred că sportivii de astăzi trebuie să practice sportul așa cum am început eu: în maieu și chiloți pentru că nu aveam costume de gimnastică și cu un cal la sărituri care avea găuri în el, fusese la vremea lui un cal cu mânere de la băieți„.

Citeşte şi Şeful gimnasticii româneşti nu-şi dă demisia şi acuză fetele: Atâta s-au pregătit, atât au lucrat, au ratat

Răducan subliniază că „în situația în care suntem, cu toți banii adunați și nu ne rezolvăm problema cu adevărat„, oferind câteva soluții pentru redresarea situației: „Sportul în școală! Părinți care își încurajează și își susțin copiii să practice sport! Mediul privat mult mai activ în fenomenul sportiv! Mass media care acordă atenție și tinerei generații! Antrenori care-și fac meseria cu responsabilitate!„.

Îmi aduc aminte cu plăcere de doamna Veronica Ionașcu, prima mea antrenoare de la Bârlad, un om care și-a iubit meseria și după ani, într-un moment de sinceritate, mi-a mărturisit că dumneaei a învățat gimnastica în sală, odată cu noi. Nu avea acces la informațiile pe care le avem astăzi, citea din cărți și posta în sala, pe pereți, elemente kinogramă pentru a le vedea/învăța și noi. N-am plecat de la club către lot făcând Tzukahare, dar aveam o baza solidă și corectă pe care s-a putut construi. Felicitări doamna Ionașcu, și dumneavoastră, și d-nei Alice Gheorghiu„, a mai scris Andreea Răducan.

Cvintupla campioană mondială se teme că situația gimnasticii românești s-ar putea deteriora și mai mult: „Nu-mi dă pace gândul că am putea avea soarta Ucrainei. Nu cred că există iubitor al acestui sport care să nu-și aducă aminte de Lilia Podkopaeva sau Viktoria Karpenko. O țară care a dat gimnaste de excepție și care acum aproape că nu mai există pe harta gimnasticii mondiale„.

Mi-aș fi dorit ca în perioada asta să vorbim mai mult despre momentul istoric pentru gimnastica mondială. Se împlinesc 40 de ani de la prima notă de 10, obținută de-o româncă, Nadia! Nu mi-am dorit ca această sărbătoare să se confunde cu situația actuală a echipei noastre„, a continuat fosta gimnastă.

Andreea Răducan crede că nu trebuie să căutăm vinovați pentru situația din gimnastică, ci să facem un efort comun, deoarece în situația gimnasticii poate ajunge în curând orice alt sport din țara noastră.

Așadar, nu căutăm vinovați, este nevoie de un efort comun. Și vă invit să vă alăturați oricărei inițiative care-și propune să aducă sportul românesc unde îi este locul. Nu este cineva care să nu poată face nimic! Astăzi vorbim despre gimnastică, dar în curând, situația se poate transfera la fiecare sport, dacă nu vom beneficia de susținere și implicare din partea celor care au puterea de a pune Punctul pe i„, a subliniat Răducan.

Eu îmi voi face în continuare datoria de a promova și de a susține sportul și sportivii, cu aceeași pasiune cu care am lucrat și până acum și o sunt sigură că-mi voi recăpăta entuziasmul când le voi vedea pe cele mici concurând la cupa de gimnastică pe care o organizez de șase ani încoace. Abia aștept! Nu ne lăsăm! Suntem talentați și capabili să fim din nou la înălțime!„, a afirmat Andreea Răducan în finalul mesajului său.

Echipa feminină de gimnastică artistică a României a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, duminică, după ce a terminat pe locul 7 la turneul preolimpic de la Rio, în condițiile în care doar primele patru clasate au obținut biletele la Olimpiadă.

Această contraperformanță survine după ce și echipa masculină a ratat, sâmbătă, calificarea la JO 2016 (5-21 august), clasându-se pe locul 5 în concursul preolimpic de la Rio. România a participat cu echipa de gimnastică feminină la toate edițiile Jocurilor Olimpice după 1968 (Ciudad de Mexico).

Gimnastica artistică este sportul care a adus României cele mai multe medalii la Jocurile Olimpice, 25 de aur, 20 de argint și 26 de bronz.

România avea deja un sportiv calificat individual la JO 2016, Marian Drăgulescu, datorită medaliei mondiale de argint de la sărituri. Atât băieții, cât și fetele vor primi câte un loc nenominal pentru probele individuale de la Rio, după ratarea calificării echipelor.

DailyBusiness
Toți românii vor da năvală la Kaufland! 1 octombrie vine cu produse GRATIS
Spynews
Valentina Pelinel și Cristi Borcea au împlinit 6 ani de la nuntă. S-au căsătorit în Budapesta, intr-un cadru de vis
Bzi.ro
Smiley a rămas surprins de nepoata lui Adi de la Vâlcea, la Vocea României: „Mamă, ce apariţie!”
Fanatik.ro
Calendar Ortodox 1 octombrie 2024. Sărbătoare importantă pentru creștini ortodocși
Capital.ro
Anvelopele care devin interzise pe 1 octombrie. Șoferii vor fi sancționați
Playtech.ro
Brigitte Bardot, apariție ȘOC! Doamne cât de frumoasă era și cum a ajuns să arate ACUM, ți se rupe sufletul
DailyBusiness
Cea mai bună veste! Se poate cumula pensia cu salariul! Iată cum
Adevarul
„Nici în România nu e așa”. O româncă de 86 de ani, forțată să aștepte 25 de ore pe coridorul unui spital din Londra
wowbiz.ro
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când a aflat
Spynews
A venit iarna în România! Imagini cu stratul de zăpadă care s-a depus deja în mai multe zone / GALERIE FOTO
Spynews
Obiceiuri de Acoperământul Maicii Domnului. De ce să nu îți tunzi părul în această zi, potrivit unei vechi superstiții
Evz.ro
Un serial Netflix face furori, la două zile de la lansare. Fanii fac petiții
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
kanald.ro
„Astăzi a plecat la Domnul”. El este Ion, tânărul care și-a pierdut viața într-un teribil accident rutier, în Italia. Bărbatul participase la o slujbă religioasă înainte de tragedie
Cancan.ro
BREAKING | Octavian Chitiba a murit într-un accident rutier cumplit, la doar 18 ani 😢
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. Decizia poate șterge Ucraina de pe harta planetei. A semnat azi
StirileBZI
Ce conține apa îmbuteliată din magazine: S-a aflat adevărul!
Prosport.ro
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
stirilekanald.ro
Româncă de 42 de ani ucisă "din curiozitate" de un tânăr de 17 ani. Femeia avea...
substantial.ro
Guvernul suedez și Democrații Suediei evaluează interzicerea cerșetoriei
MediaFlux
Se dă o PENSIE MAI MARE pentru acești vârstnici
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce se întâmplă cu trecerile de pietoni nesemaforizate din București. Consiliul General a luat decizia!