Andreea, tânăra admisă cu 10 la Medicină care refuză să părăsească România: „E păcat de noi cei care suntem buni, nu concep să plec din țară”

Andreea Cîrstea a reușit să obțină nota maximă la examenul organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova și spune că nu are de gând să părăsească România vreodată.
Alina Costache
29 iul. 2024, 14:19
Andreea, tânăra admisă cu 10 la Medicină care refuză să părăsească România: „E păcat de noi cei care suntem buni, nu concep să plec din țară”
Andreea, tânăra care a intrat cu nota 10 la Medicină
„Andreea Florentina Cîrstea, absolventă a Colegiului Național ,,Ion Minulescu’’ din Slatina, a ales UMF Craiova și s-a clasat pe primul loc, cu media 10!”, 

„Cred că fiecare dintre noi a simțit măcar o dată în viață o puternică dorință de a face cel mai ‘bun bine’. Pot spune că în mod constant mă gândesc la acest ‘bine’ pe care îl pot oferi. În timpul liceului am luat hotărârea să urmez Medicina, în cadrul UMF Craiova. Pe parcursul pregătirii pentru admitere, simțeam că acesta este locul în care vreau să cresc, să studiez, să-mi formez noi perspective asupra viitorului meu, iar aceste dorințe m-au adus în acest punct, un ‘nou început’”, le-a dezvăluit Andreea reprezentanților UMF Craiova.

Tânăra spune că examenul de admitere nu i s-a părut atât de greu, dar asta și pentru că s-a pregătit meticulos pentru acest moment.

„Dificultatea a fost medie. Anumite grile au fost dificile, altele au fost ușoare”, a explicat candidata care nu a ratat niciun răspuns corect la cele 100 întrebări tip grilă. Au fost 80 de întrebări la Biologie și 20 la Chimie.

Citește și: Trei medalii de aur şi două de argint pentru elevii români la Olimpiada Internaţională de fizică

Andreea va fi primul medic din familia sa și a decis că acesta este drumul pe care vrea să îl urmeze în clasa a X-a, deși încă din gimnaziu avea o atracție pentru Biologie și Chimie. Pasiunea i-a fost insuflată, spune ea, și de bunica sa și o mătuță, ambele profesoare de Biologie

La finalul clasei a VII-a a ales, spre surpinderea tuturor, profiul Mate-Info la liceu, fiind admisă cu medie mare. O vreme chiar s-a gândit să dea admitere la Politehnică.

„Puțin de tot am vrut la Politehnică, însă realizasem cumva că nu mă pasionează atât de mult domeniul și m-am mutat la Științele Naturii, pentru că în clasa a X-a am știut că e Medicină”, a dezvăluit tânăra, pentru Adevărul.

Din clasa a XI-a a început să se pregătească pentru admiterea la Medicină. Tânăra nu a stat numai cu burta pe carte, și a avut grijă să se relaxeze și să găsească un echilibru între învățătură și relaxare. Deși media de la Bacalaureat ar fi contat pentru admiterea la facultate doar în situația în care s-ar fi aflat cu media de admitere la limită pentru locurile fără taxă, a considerat că trebuie să promoveze examenul cu o notă mare.

În urmă cu un an, Andreea a participat la UMF Craiova la o simulare a examenului de admitere. Aflându-se pe holurile universității a simțit că acolo îi e locul, așa că nu a mai luat în calcul o altă facultate de Medicină, fiind de părere că „pentru mine, Craiova e ceea ce trebuie”.

Citește și: Cursurile de limbă şi cultură românească pentru copiii români din diaspora vor continua şi în acest an şcolar. Guvernul a aprobat memorandumul

Încă din gimnaziu a avut o strategie de a învăța, concentrându-se de fiecare dată pe lucrurile esențiale.

„Pentru examenul din clasa a VIII-a, la Română și la Matematică învățam mai mult decât la alte materii. În clasa a XI-a m-am axat mai mult pe admitere și în clasa a XII-a până în mai tot pe admitere, iar din mai am încercat să-mi las timp și pentru Bacalaureat, ca să pot să-l iau cu o medie destul de mare, pentru că reflectă totuși interesul fiecăruia dintre noi pentru examenul respectiv”, a dezvăluit Andreea Cîrstea.

Cu toate astea, oboseala ultimului an de liceu se resimte și acum în viața de zi cu zi a tinerei.

„Au fost și momente în care pur și simplu mă simțeam sufocată, cel puțin în perioada cu BAC-ul se simțea cel mai tare oboseala. Și încă sunt obosită, nu știu cât o să-mi ia să mă mai relaxez. Dar în niciun caz nu trebuie să renunțăm, pur și simplu trebuie să știm să fim echilibrați și să conștientizăm importanța examenului. Și așa suntem pe drumul cel bun”, explică tânăra.

După ce a fost admisă, Andreea spune că s-a gândit ce i-ar plăcea să aprofundeze, dar este conștientă că decizia ei s-ar putea schimba pe parcursul anilor de facultate.

„Acum, ca oricare dintre noi, probabil că ne gândim la ceea ce ne-ar plăcea, dar raportându-ne la ceea ce am învățat pentru admitere. Și în cazul acesta, pentru mine Endocrinologia ar fi o ramură destul de interesantă”, a dezvăluit tânăra.

Andreea spune că nu s-a gândit să plece din România, cel puțin nu pentru a profesa în altă țară.

 „N-aș vrea să plec din țară. E păcat de noi cei care suntem buni și chiar putem să aducem niște schimbări în țara asta. Nu avem de ce să plecăm. Eu, acum, nu concep să plec din țară. Doar pentru o practică, să văd cum este în străinătate, dar tot în România aș alege să profesez”, a mai dezvăluit tânăra.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Doi români ajunși la all-inclusive în Turcia au avut parte de o experiență neașteptată. „Nu mi-am imaginat că vom primi așa ceva”. Cât au plătit pentru patru zile
Capital.ro
Mașinile au interzis! Amenda este de 10.000 de lei. E lege în România
Playtech.ro
Cine e șoferul care a produs un accident mortal în parcarea Parcului Pantelimon. E minor, a fugit de la fața locului, dar a fost prins de poliție
DailyBusiness
Se dau bani GRATIS pentru români! Cardurile vor fi încărcate în august
Adevarul
Greva minerilor care l-a cutremurat pe Ceaușescu. Cum s-a schimbat Valea Jiului, după epoca de aur a cărbunelui VIDEO
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Trei destinații de vis. Poți merge cu autobuzul
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce face ori de câte ori aude numele victimei, dezvăluiri
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Până când pot depune pensionarii adeverințele de sporuri la Casa de Pensii! Daniel Baciu a dat termenul final
Capital.ro
Nu te vom uita! A murit cea mai iubită actriță. Marea doamnă a făcut accident vascular cerebral
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Militant de stânga radicală reținut în Franța pentru sabotajul rețelei feroviare
MediaFlux
ROMÂNII primesc 1.281 de LEI de la STAT. DREPT GARANTAT pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!