Andrei Baciu a declarat, vineri seară, că se poate atinge pragul de 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie, însă este nevoie de implicarea autorităţilor locale.
„Pentru primarii din mediul rural: implicarea este esenţială pentru că accesul la informaţie este diferit. E esenţial să poţi să comunici tuturor locuitorilor, tuturor cetăţenilor unui sat, unei comune faptul că în ziua cutare va sosi un centru mobil în localitate şi să se înscrie pe listă, pentru cei nehotărâţi să aibă toate informaţiile, să le comunici. Ne dorim o armonizare a a tuturor acestor procese”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii la Digi 24.
Acesta spune că este esenţială comunicarea către populaţie a preotului, primarului, profesorului sau a medicului, dacă există, pentru că sunt persoane care au autoritate în faţa comunităţii locale, mai ales în mediul rural.
„Suntem la 2,8 milioane de persoane vaccinate şi trebuie să atingem acest target de 5 milioane de persoane vaccinate la începutul lunii iunie. Astăzi, de exemplu, au fost vaccinate 59.000 de persoane cu prima doză. Avem, grosier vorbind, 40de zile până la 1 iunie. Dacă avem 50.000 de persoane cu prima doză în fiecare zi, în 10 zile sunt 500.000 de persoane. În 40 de zile sunt 2 milioane de persoane. Deci suntem în grafic pentru atingerea acestui obiectiv, pe de o parte. Pe de altă parte, sigur că avem nevoie de aceste două modalităţi diferite: mediul urban şi mediul rural”, spune vicepreşedintele CNCAV.
Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii a anunţat că vaccinarea angajaţilor a două mari companii din România a început, vineri, în Bucureşti. Conform acestuia, companiile care doresc centre de vaccinare pot fi sprijinite cu personal medical, cu condiţia să anunţe şi să facă liste cu angajaţii care doresc să se imunizeze. Luni va începe vaccinarea pentru angajaţii din restaurante şi hoteluri.
„Astăzi, în Bucureşti, au demarat aceste activităţi (de vaccinare în cadrul companiilor – n.r.) la două companii mari, vorbim de BGS şi KFC. Companiile pot să-şi organizeze centrul de vaccinare în interiorul companiilor pentru angajaţi şi familiile acestora, tocmai pentru a creşte această accesibilitate, astfel asigurându-se o continuitate în desfăşurarea activităţilor.
Luni mai este un eveniment nou pentru angajaţii din domeniul restaurantelor şi hotelier. Va fi tot în Bucureşti, este deja o listă de 500 de persoane, se va demara activitatea şi pentru acest domeniu. Este un restaurant, Hanul lui Manuc, dacă nu mă înşel, unde se va derula această activitate de vaccinare cu echipă mobilă de la Spitalul Universitar. (…) Practic sunt echipe mobile care se vor deplasa şi la alte entităţi şi operatori economici care nu au personal contractat pentru aceste activităţi”, a precizat oficialul din Ministerul Sănătăţii.
Secretarul de stat din Ministerul Sănătății explicat că nu se pune problema ca persoanelor care nu se vaccinează să le fie restricționat accesul la diverse servicii, cum ar fi mersul la restaurant.
„Aș vrea să punctez faptul că a avut loc prima întâlnire a comitetului interministerial. Vaccinarea sigur că are și va avea cel mai mare impact asupra evoluției pandemiei. O să influențeaze și pandemia. Condiționarea directă nu e ok! Vaccinarea e voluntară, nu e un act obligatoriu. Așa o să rămână. Nu avem destule doze astfel încât toate persoanele care vor să se vaccineze să o facă.
Trebuie să păstrăm principiile fundamentale: să avem aces echitabil la vaccin și să ținem cont că e voluntară vaccinarea.
Când ai 70% din populație vaccinată ce înseamnă? Că nu vor face boala sau o să facă un caz foarte slab. Asta ce înseamnă pe parcurs? Că scade presiunea pe spitale”, a spus Andrei Baciu, la Digi24.