Andrei Baciu a declarat că România ocupă locul şase la nivel european ca număr de doze de vaccin anti-COVID administrate.
„Activitatea ne clasează la un total de doze administrate pe un loc şase la nivel european şi cu un total de doze administrate global pe poziţia 23”, a declarat Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii în cadrul conferinţei de presă de marţi după-amiază.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a anunţat că în România vor fi aduse în luna martie 2.212.734 de doze de vaccin, faţă de 2,6 milioane de doze iniţial. Mai mult, în luna aprilie vor sosi în ţară 3.175.000 de doze de vaccin anti-COVID.
Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, au fost recepţionate până la 15 martie 3.234.000 de doze de vaccin, dintre care au fost administrate 2.210.000 şi au fost distribuite 2.567.000.
„Cu privire la dozele produse de AstraZeneca, am recepţionat până la 15 martie 797.000 de doze. Dintre acestea au fost administrate 238.000, cu un total distribuit de 358.000 de doze”, a arătat secretarul de stat.
El a declarat că, dintre toate dozele utilizate, 4.599 s-au pierdut, ceea ce reprezintă 0,21%.
Valeriu Gheorghiță a spus, marți, în conferință de presă, că vaccinuș Johnson&Johnson va ajunge în România cel mai probabil în a doua jumătate a lunii aprilie.
„În a doua jumătate a lunii aprilie dacă nu mă înșel ar trebui să primim probabil prima tranșă. Nu este una consistentă, probabil că vom primi câteva zeci de mii de doze. Reamintesc faptul că se administrează într-o singură doză, deci schema de vaccinare este simplificată. Din acest motiv nu au fost luate decizii finale vizavi de categoria de persoane eligibile. Ținând cont de faptul că este un vaccin recomandat tuturor celor cu vârsta de peste 18 ani și care nu au contraindicații cunoscute, vom vedea care va fi strategia prin care vom folosi acest tip de vaccin”, a spus dr. Gheorghiță în cadrul conferinţei de presă de marţi.
Coordonatorul Campaniei de Vaccinare a mai precizat că, din punct de vedere practic, fiind vaccin care se administrează într-o singură doză, acesta se pretează mai mult pentru centre mobile și pentru vaccinare în localitățile în care accesul la centrele de vaccinare este mai redus.
„Asta nu înseamnă că nu va fi accesat și de restul categoriilor de persoane”, a mai spus dr. Gheorghiță.
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat, în 11 martie, vaccinul dezvoltat de producătorul Johnson&Johnson. Acesta este primul vaccin împotriva coronavirusului care se administreză într-o singură doză.