Andrei Baciu a menționat în cadrul unei conferințe la Palatul Victoria că toți românii trebuie să aibă certificatul digital verde până la data de 1 august. Persoanele care nu au acces la internet sunt nevoite să se adreseze direcțiilor de sănătate publică.
„Astăzi a fost lansată platforma prin care ne putem decărca certificatul. Eu am făcut-o deja. Îl vom avea sub două variante, fie prin scanarea codului QR, fie putem să-l păstram pe mobil și în cazul vaccinării se poate păstra documentul până în iunie 2022.
Sunt 3 certificate, primul atestă vaccinarea cu 2 doze, cu o valabilitate până în iunie 2022, conform datelor științifice despre imunitatea oferită de vaccin.
A doua variantă atestă trecerea prin boală și implică un test RT PCR pozitiv și că există o imunitate care poate lupta cu un nou Sars-Cov-2 . Certificatul acesta e valabil 180 de zile.
A treia variantă implică prezentarea unui test RT- PCR negativ care atestă că nu putem transmite virusul.
Putem folosi si vechile documente pentru o perioada de 6 săptămâni pana pe 1 august.
Treuie sa facem tranziția către acest certificat digital.
Suplimentar, avem un call center unde sunt preluate sesizările pe care toată lumea poate să le facă.
Pentru cei care nu au acces la internet se poate apela la direcțiile de sănătate publică și lucrăm la un mecanism prin care aceste certificate pot fi obținute în format fizic.”, a declarat Andrei Baciu.
Cei care vor dori un certificat pentru a călători în siguranță pe timpul pandemiei de COVID-19 vor avea la dispoziție, începând de joi, platforma https://certificat-covid.gov.ro. Interfața aplicației este intuitivă, iar în mai puțin de 10 pași, poate fi obținut certificatul:
1. Autentificarea se face pe baza unei adrese de e-mail.
2. Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcționa utilizatorul în pagina principală a platformei.
3. Se accesează butonul verde „Certificat nou”.
4. Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare.
5. Cetățenii români și cei cu CNP emis de autoritățile române accesează butonul „CNP”, urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate, introduc: codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, inițiala numelui, inițiala prenumelui și tipul certificatului dorit. Cetățenii străini selectează opțiunea „Pașaport/Act de identitate” și completează câmpurile care cuprind: „Țara care a emis pașaportul”, numărul „pașaportului sau al cărții de identitate”, inițialele numelui și prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat.
6. În funcție de categorie, se completează:
Pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, județul în care a fost vaccinat și se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea.
Pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care persoana a fost confirmată pozitiv.
Pentru generarea certificatului de testare, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.
7. Se apasă butonul „Salvează”, iar aplicația înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.
8. Ulterior, în secțiunea „Listă certificate” se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail.