Caramitru consideră că actualul model economic, creat în anii 1950, nu mai este sustenabil și că sunt necesare măsuri drastice pentru a evita o criză economică majoră. Acesta atrage atenția asupra faptului că sistemul de pensii bazat pe redistribuția de la angajați la pensionari este depășit și nesustenabil în condițiile demografice actuale. El propune soluții dure, dar necesare, pentru a adapta economia la noile realități și a preveni un colaps economic.
“Pentru ca noi, vestul, întreaga lume – să supraviețuiască economic, câteva lucruri trebuie să se schimbe DRAMATIC. Tot modelul actual a fost făcut în anii 50, în epoca baby boom-ului, când populația a explodat. Atunci au fost împinși copii să facă școală cât mai multă ca ani și a fost instaurat sistemul de pensii prin redistribuție de la angajații existenți. Atunci funcționa perfect, pentru că structura demografică era complet diferită (prea mulți copii, speranța de viață scăzută, puțini bătrâni). Acum e fix pe dos, deci în nici o situație posibilă treaba asta nu poate continua (decât dacă toate țările se îndatorează până ce valoarea banilor nu mai există și ajungem toți să mâncăm resturi din gunoaie)”, a scris fiul lui Ion Caramitru pe Facebook.
Analistul economic detaliază, de asemenea, cum poate fi gestionată această criză demografică și economică:
“Deci e INEVITABIL să migrăm spre următoarea situație: 80% din copii încurajați să muncească de la 16 ani (în paralel eventual cu școala profesională). Vezi Yamal de exemplu – muncește la 16 ani, da? Maxim 15-20% la facultăți (mai ales că AI va elimina 90% din avantajele studiilor superioare + nu avem nevoie de oameni în birouri ci de oameni care muncesc). Singurele universități subvenționate, cele care chiar aduc un beneficiu major (medicină, inginerie etc). Restul pe bani – devin un produs de lux, hobby.
Pensia – uitați asta. Toată lumea să muncească până la 75 de ani, măcar part time sau ca mentori pentru cei mai tineri să îi învețe meserie. Ideea de a sta și a primi bani nu mai e funcțională. Și încurajate investițiile personale / pilonul 2 și 3 – ca să nu mai fie necesar ca statul să plătească pensii. Pentru a încuraja natalitatea. Definit jobul de ‘părinte’ dacă ai peste 3-4 copii care sunt bine crescuți și merg la școală cum trebuie. Pentru asta statul te plătește. Familiile cu copii încurajate financiar să își poată cumpăra casă. Altfel putem uita să menținem populația, ne prăbușim cu toții demografic, ajungem la extincție de specie naibii. Da, știu. Dur. Dar NU EXISTĂ soluție matematică / economică altfel. Nu există nici o altă alternativă decât împrumuturi până la cer / imprimantă de bani și după faliment sigur”, a mai scris fostul consilier al lui Dan Barna.