Andrei Caramitru prezintă, într-o postare pe Facebook, cauza pe care o consideră principală privind creșterea emisiilor de dioxid de carbon (CO2) la nivel mondial. Aceasta ar fi, susține el, Asia, care, potrivit unui grafic făcut public în aceeași postare, emite peste jumătate din dioxidul de carbon global, în timp ce indicatorii similari raportați la Europa și SUA sunt în scădere.
”Daca sunteți îngrijorați de încălzirea globală și credeți ca emisiile de co2 sunt o problema – priviți graficul de mai jos . TOATĂ creșterea vine din Asia, TOATĂ. Asia emite peste jumate din co2 global, și crește exponențial (în special China). În Europa și SUA scade , dar nici pe departe cât să compenseze , e imposibil”, spune Andrei Caramitru.
În același context, economistul este de părere că organizațiile neguvernamentale care ”zbiară” pe subiectul poluării și al cauzelor acesteia ar avea ”cu totul altă agendă”. ”Deci – ONG-urile care zbiară la noi în Europa pe tema asta (dar nu zic nimic de Asia) au cu totul altă agendă, susține el.
În același context, Andrei Caramitru leagă tema poluării de cea a energiei. ”Acum. Cred ca singura logică pentru care asta e împins în Europa este pentru că nu mai exista energie ieftină și nu mai sunt bani. Deci – TREBUIE ca populația sa TAIE consumul ca să rămână suficientă energie la preț ok pentru marile familii industriale. E fix fix strategia lui Ceaușescu de a tăia lumina și căldura in case pentru a avea mai multă energie și mai ieftină în fabrici”, afirmă economistul.
Postarea vine la două luni după ce Andrei Caramitru, tot pe Facebook, l-a contrazis pe edilul Capitalei, Nicușor Dan, pe subiectul caniculei. Primarul afirmase că temepraturile foarte ridicate din București ar fi urmarea faptului că ”stăm într-o găleată de beton, am pierdut 1.600 de hectare de spațiu verde”.
”Puteam să avem parcuri în plus, tot cald era”
Economistul a desființat afirmațiile lui Nicușor Dan, subliniind că ”e cald ca e cald de la atmosferă de la co2 de la soare și alte chestii”. ”E cald peste tot nu doar în bucale (București – n.r.). E încălzire globală nu locală. Puteam să avem parcuri în plus (nu era rău evident) dar tot cald era”, a scris Caramitru, într-o postare din iulie.
Despre cele 1.600 de hectare de spațiu verde ”pierdute” de București, Andrei Caramitru a spus că estimarea este total implauzibilă. ”Analizele oengeurilor verzi zic ca aveam prin 2008 – 10 metri pe om de spațiu verde în București. Adică 1800 de hectare. Le-am pierdut pe toate ? Nu mai e nici un parc nici un spațiu verde ? Păi cum se poate ca s-a făcut balta Văcărescu de exemplu sau parcul liniei între timp ??? Total implauzibil”, a afirmat economistul.