Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a continuat, luni, dezbaterile în procesul în care patronul OTV Dan Diaconescu, Doru Pârv şi Ghezea Mitruş sunt judecaţi pentru şantaj.
La termenul de luni al procesului a fost prezent şi Dan Diaconescu, acesta venind la instanţă după ce a fost la Ministerul Economiei, unde trebuia să încheie contractului de privatizare a Oltchim. Contractul dintre OPSPI şi Dan Diaconescu privind privatizarea Oltchim nu a fost semnat.
Instanţa l-a audiat ca martor pe primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, care şi-a menţinut declaraţia pe care a dat-o şi în vara lui 2010, când a fost citat la DNA. Primarul a afirmat că nu are o relaţie de prietenie cu Dan Diaconescu, pe care îl cunoaşte „ca toată lumea, pentru că este o persoană publică”.
Edilul Sectorului 1 a specificat faptul că Dan Diaconescu nu l-a contactat niciodată ca să-i ceară o favoare şi nici nu a participat la emisiunile realizate de omul de televiziune la postul OTV.
Într-o discuţie telefonică interceptată, Dan Diaconescu ar fi fost întrebat de interlocutor „dacă a vorbit cu primarul”. Ulterior, atunci când l-au audiat pe Diaconescu, procurorii i-au cerut să precizeze cu claritate despre ce primar ar fi fost vorba în acea discuţie şi dacă acesta nu era cumva primarul din Zărand, Ion Moţ. Dan Diaconescu le-ar fi spus atunci procurorilor că el nu a vorbit niciodată cu Ion Moţ şi că, în schimb, putea fi vorba fie de primarul Capitalei, Sorin Oprescu, fie de Marian Vanghelie sau de Andrei Chiliman, edili pe care el i-a avut invitaţi în diverse emisiuni.
În 2 iulie 2010, Andrei Chiliman a fost audiat ca martor la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), el declarând atunci că a vorbit o singură dată cu Dan Diaconescu, când acesta i-a solicitat locuri de parcare în faţa sediului OTV, dar că nu l-a putut ajuta, edilul subliniind că nimeni din presă nu l-a şantajat vreodată.
În 24 iunie 2010, la DNA a fost şi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, acesta dând o declaraţie de martor în dosarul lui Dan Diaconescu.
Atât Andrei Chiliman, cât si Sorin Oprescu au negat că ei ar fi primarul la care se face referire în conversaţia interceptată.
În 3 iulie, instanţa Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti i-a revocat lui Dan Diaconescu măsura interdicţiei de a părăsi ţara dată în 2 octombrie 2010. Direcţia Naţională Anticorupţie a contestat decizia la Tribunalul Capitalei, care în 16 iulie a respins ca nefondat recursul acuzării, această hotărâre rămânând definitivă.
Patronul postului OTV, Dan Diaconescu, Doru Pârv şi Ghezea Mitruş au fost trimişi în judecată de către procurorii anticorupţie în 21 octombrie 2010, pentru şantajarea primarului comunei arădene Zărand Ion Moţ şi a omului de afaceri Paul Petru Ţârdea.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie îl acuză pe Cristian Dan Diaconescu, asociat majoritar la SC Ocram Televiziune SRL şi realizator de programe la postul de televiziune OTV, de două infracţiuni de şantaj.
Alături de Dan Diaconescu sunt judecaţi Dorel Petru Pârv, realizator de programe la OTV, administrator la SC Kundalini SRL, „recidivist postexecutoriu”, şi Ghezea Mitruş, jurnalist, fost realizator de programe la OTV, fost director general al publicaţiei „Atac la persoană”, ambii fiind acuzaţi de şantaj.
În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arată că, în perioada mai-septembrie 2009, Dan Diaconescu l-ar fi ameninţat în mod repetat, atât în mod direct, în cadrul emisiunii „Dan Diaconescu Direct” din 21 iulie 2009, difuzată de postul de televiziune OTV, cât şi indirect, prin intermediul lui Doru Pârv, pe primarul unei comune din judeţul Arad, pentru a-l determina să le dea suma totală de 200.000 de euro.
„Ameninţarea a constat în dezvăluirea, la postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru primar, cum ar fi invocarea faptului că ar fi corupt, că ar fi săvârşit tranzacţii ilicite cu terenuri agricole aparţinând cetăţenilor comunei, păgubindu-i pe aceştia, că are o avere importantă obţinută ilicit şi că face trafic de influenţă pe lângă unii miniştri”, susţine DNA.
Primarul arădean, sub presiunea acestor ameninţări, i-ar fi dat lui Doru Pârv suma de 30.000 euro şi 42.000 lei, „scopul fiind ca banii să ajungă, în final, la Dan Diaconescu”.
De asemenea, în cursul lunii aprilie 2005, Dan Diaconescu l-ar fi ameninţat de mai multe ori, atât în mod direct, în cadrul emisiunii „Dan Diaconescu Direct” din seara zilei de 20 aprilie 2005, cât şi indirect, prin intermediul lui Ghezea Mitruş, realizatorul emisiunii „Semnal de alarmă” difuzată pe acelaşi post de televiziune, pe omul de afaceri Paul Petru Ţârdea, pentru a-l determina să-i dea suma totală de 100.000 euro, din care a primit efectiv 4.500 de euro.
„Ameninţarea a constat în difuzarea, pe postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare compromiţătoare pentru persoana şantajată, cum ar fi date despre trecutul infracţional al acesteia şi afirmaţii legate de fraudarea jocului televizat Eurotombola, organizat de societatea comercială condusă de respectivul om de afaceri, joc difuzat de un post de televiziune concurent”, potrivit procurorilor DNA.
Dan Diaconescu şi Doru Pârv au fost arestaţi preventiv în 23 iunie 2010. Patronul postului OTV a fost eliberat din arest în 25 iunie 2010, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti, care a înlocuit măsura arestării preventive cu interdicţia de a părăsi ţara. Doru Pârv a fost eliberat din arest în 4 august 2010, Tribunalul Bucureşti admiţând atunci cererea de liberare provizorie sub control judiciar formulată de acesta. Instanţa a dispus în cazul lui Pârv interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu.